km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Huszonhat éve hunyt el Lady Diana

Huszonhat éve hunyt el Lady Diana

26 esztendeje, 1997. augusztus 31-én, Párizsban vesztette életét Lady Diana, (Diana Frances Spencer) walesi hercegné 1981-től 1996-ig, Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége. Két fiuk, Vilmos és Henrik herceg, írja a Paprikablog Facebook-oldala.

A poszt szerint: "Diana a brit arisztokrácia tagjaként, Edward John Spencer, Viscount Althorp (Althorp vikomtja, más néven Lord Althorp) és felesége (született Frances Burke Roche) legfiatalabb leányaként született 1961. július 1-én Park House-ban (Sandringham, Norfolk grófság, Anglia).

Diána első iskolája a Kings Lynn-i Silfield School volt, Norfolkban, majd a szintén norfolki Riddlesworth Hall, később pedig a sevenoaksi West Heath Girls' School növendéke volt. Gyenge tanulmányi eredményei voltak, alapszintű vizsgái a második nekifutásra sem sikerültek. 1977-ben, 16 éves korában otthagyta a West Heatht, és rövid ideig az Alpin Videmanette Intézetbe járt, egy leányiskolába Rougemont-ban (Svájc). Ebben az időben találkozott először későbbi férjével, aki akkoriban Diána testvérével, Lady Sarah-val randevúzott. Diána kiválóan úszott és ugrott, és balett-táncosnő szeretett volna lenni. Csak rövid ideig tanult balettezni, a maga 178 cm-ével túl magas volt ahhoz, hogy hivatásos táncos legyen..

Diána visszaköltözött Londonba, ahol előbb édesanyjának az év nagy részében üresen álló lakásában lakott, majd a 18. születésnapjára kapott új otthonában, a Kensington negyedben lévő Colehert Courtban élt három lakótársával 1981-ig. Eközben tanult a Cordon Bleu diplomáért, bár nem szeretett főzni. Madame Vacani tánciskolájában oktatóként dolgozott Kensingtonban, de egy síbaleset miatt három hónapra kiesett. Ezek után nővérénél és barátnőinél takarított, partikon volt hostess, illetve egy óvodában lett kisegítő.

Károly herceg szerelmi élete mindig is sajtótéma volt. A herceget rengeteg szép és előkelő nővel hozták kapcsolatba. Harmincas évei elején családja egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy házasodjon meg. Az 1707-es trónutódlási törvény kimondta, hogy katolikussal való házasság az öröklésből kizáró ok. A család csak olyan menyasszony-jelöltet támogatott, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt. Diána megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én. A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel.

80-as évek végére Diána és Károly házassága megromlott. Ezt eleinte elhallgatták, de a média kiszimatolta és nyilvánosságra hozta problémáikat. A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság tönkretételéért. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker–Bowlesszal, míg Diána lovasoktatójával, James Hewitt-tal randevúzgatott. A hercegné e kapcsolatának tényét később megerősítette egy Martin Bashir által készített interjú során, Károly pedig már több mint egy évvel korábban beismerte viszonyát Jonathan Dimbleby televíziós műsorában. 1992. december 9-én szétköltöztek. 1993. december 3-án Diána bejelentette visszavonulását a nyilvánosságtól. 1995. november 20-án a hercegné interjút adott otthonában a BBC-nek, ez később Panorama-interjú néven lett ismert. Ebben nyíltan beszélt magánéletéről és a királyi családdal való kapcsolatáról. 1996. augusztus 28-án hivatalosan kimondták a válást.

Diána 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma rakpart közúti aluljárójában, kedvesével, az egyiptomi Dodi al-Fajeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldöző paparazzók közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg.

A hercegné halálának okait sokan a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Diánát a brit titkosszolgálat gyilkolta volna meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték. Sokan valószínűtlennek tartják, hogy az MI6, a britek közkedvelt jelképe, a hercegné életére tört volna. Mások szerint legitimációs kockázatot jelenthetett volna, ha a jövendő király anyja férjhez megy egy muzulmán férfihez, és esetleg gyermeket is szül neki. Diána szeretőjének apja, Mohamed al-Fajed továbbra is kitart a politikai gyilkosság feltevése mellett, és mindent megtesz ennek bizonyítása érdekében.

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.