km/óra
  2024.05.21., kedd  •  Konstantin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Huszonhat éve hunyt el Lady Diana

Huszonhat éve hunyt el Lady Diana

26 esztendeje, 1997. augusztus 31-én, Párizsban vesztette életét Lady Diana, (Diana Frances Spencer) walesi hercegné 1981-től 1996-ig, Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége. Két fiuk, Vilmos és Henrik herceg, írja a Paprikablog Facebook-oldala.

A poszt szerint: "Diana a brit arisztokrácia tagjaként, Edward John Spencer, Viscount Althorp (Althorp vikomtja, más néven Lord Althorp) és felesége (született Frances Burke Roche) legfiatalabb leányaként született 1961. július 1-én Park House-ban (Sandringham, Norfolk grófság, Anglia).

Diána első iskolája a Kings Lynn-i Silfield School volt, Norfolkban, majd a szintén norfolki Riddlesworth Hall, később pedig a sevenoaksi West Heath Girls' School növendéke volt. Gyenge tanulmányi eredményei voltak, alapszintű vizsgái a második nekifutásra sem sikerültek. 1977-ben, 16 éves korában otthagyta a West Heatht, és rövid ideig az Alpin Videmanette Intézetbe járt, egy leányiskolába Rougemont-ban (Svájc). Ebben az időben találkozott először későbbi férjével, aki akkoriban Diána testvérével, Lady Sarah-val randevúzott. Diána kiválóan úszott és ugrott, és balett-táncosnő szeretett volna lenni. Csak rövid ideig tanult balettezni, a maga 178 cm-ével túl magas volt ahhoz, hogy hivatásos táncos legyen..

Diána visszaköltözött Londonba, ahol előbb édesanyjának az év nagy részében üresen álló lakásában lakott, majd a 18. születésnapjára kapott új otthonában, a Kensington negyedben lévő Colehert Courtban élt három lakótársával 1981-ig. Eközben tanult a Cordon Bleu diplomáért, bár nem szeretett főzni. Madame Vacani tánciskolájában oktatóként dolgozott Kensingtonban, de egy síbaleset miatt három hónapra kiesett. Ezek után nővérénél és barátnőinél takarított, partikon volt hostess, illetve egy óvodában lett kisegítő.

Károly herceg szerelmi élete mindig is sajtótéma volt. A herceget rengeteg szép és előkelő nővel hozták kapcsolatba. Harmincas évei elején családja egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy házasodjon meg. Az 1707-es trónutódlási törvény kimondta, hogy katolikussal való házasság az öröklésből kizáró ok. A család csak olyan menyasszony-jelöltet támogatott, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt. Diána megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én. A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel.

80-as évek végére Diána és Károly házassága megromlott. Ezt eleinte elhallgatták, de a média kiszimatolta és nyilvánosságra hozta problémáikat. A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság tönkretételéért. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker–Bowlesszal, míg Diána lovasoktatójával, James Hewitt-tal randevúzgatott. A hercegné e kapcsolatának tényét később megerősítette egy Martin Bashir által készített interjú során, Károly pedig már több mint egy évvel korábban beismerte viszonyát Jonathan Dimbleby televíziós műsorában. 1992. december 9-én szétköltöztek. 1993. december 3-án Diána bejelentette visszavonulását a nyilvánosságtól. 1995. november 20-án a hercegné interjút adott otthonában a BBC-nek, ez később Panorama-interjú néven lett ismert. Ebben nyíltan beszélt magánéletéről és a királyi családdal való kapcsolatáról. 1996. augusztus 28-án hivatalosan kimondták a válást.

Diána 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma rakpart közúti aluljárójában, kedvesével, az egyiptomi Dodi al-Fajeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldöző paparazzók közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg.

A hercegné halálának okait sokan a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Diánát a brit titkosszolgálat gyilkolta volna meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték. Sokan valószínűtlennek tartják, hogy az MI6, a britek közkedvelt jelképe, a hercegné életére tört volna. Mások szerint legitimációs kockázatot jelenthetett volna, ha a jövendő király anyja férjhez megy egy muzulmán férfihez, és esetleg gyermeket is szül neki. Diána szeretőjének apja, Mohamed al-Fajed továbbra is kitart a politikai gyilkosság feltevése mellett, és mindent megtesz ennek bizonyítása érdekében.

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak