km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Huszárok, a bátorság megtestesítői – Könyvbemutató és kiállításmegnyitó (képgaléria)

Huszárok, a bátorság megtestesítői – Könyvbemutató és kiállításmegnyitó (képgaléria)

Huszárok, határok, családok. A franciaországi magyar katonai emigráció az ancien regime korában (1692–1789) címmel jelet meg könyv, amelynek szerzője Tóth Ferenc történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója. A kiadványt pénteken délután az Aréna utca 5. alatti Katonatörténeti kiállításon ajánlották az érdeklődők figyelmébe. Horváth Soma, városunk kultúráért is felelős alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, a rendezvényen Takács Zoltán turkológus a Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum Igazgatója és Tóth Ferenc történész Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a kötet szerzője beszélgettek a könyvről. Az eseményen részt vett többek között Bokányi Adrienn tanácsnok is.

 

- A mai nap és ez az alkalom nem csupán egy ünnepi esemény, hanem lehetőséget ad nekünk arra, hogy elmerüljünk a múltban, megismerjük a huszárok bámulatos történelmét, és tisztelettel adózzunk a hőseink előtt, akik az ősi hagyományokat magukban hordozva küzdöttek azért, hogy országunkat és szabadságunkat megvédjék – kezdte köszöntőjét az alpolgármester, aki így folytatta:


- De mindemellett a mai nap egy ünnep is, hisz egy olyan hiánypótló kiadványt mutathatunk be dr. Tóth Ferenc professzor úr jóvoltából, mely elsősorban egy jellegzetesen magyar katonai csapatnem, a huszárság francia földön való megjelenését mutatja be. A kötet olvasásakor már az elején kiderül az olvasó számára, hogy a huszárok nemcsak a magyar hagyomány, hanem a bátorság megtestesítői is voltak. Sosem hátráltak meg, bátran vezették lovaikat a csaták tüzében, készen állva arra, hogy akár életük árán is megvédjék a hazát a harcok mezején. Úgy hiszem a 18. század franciaországi magyar katonai emigráció történetét összefoglaló kiadvány is azt bizonyítja, hogy a fentieken túl a huszárság lényege főként a hűségben rejtezik. Hűség mindhalálig. Ennek alapja pedig az előjárókba vetett feltétlen bizalom, azok tisztelete és megbecsülése, a hozzájuk való ragaszkodás. Tomasovszki Mihály így írta le a magyar huszárt: „…a rend és fegyelem jellemezte, de az a rend és fegyelem, amelyet úgy fogalmaztak, hogy a huszár szerelem része. (…) A huszár tiszt nemcsak elöljárója volt a huszárnak, hanem apja, papja, tanítója. Apja, akihez fordulhat bármilyen gondkával, papja, akihez a lelki életével fordulhat és tanítója, aki megtanítja arra, hogy hogyan kell viselkedni”. Ezek, az őseink által teremtett hagyományok ma is élnek bennünk és ezt erősíti Dr. Tóth Ferenc professzor úr több évtizedes kutatása is. A huszárok nem csupán a múlt részei, hanem örökségünk, amit generációkon át viszünk tovább. Hagyományőrzésünknek és tiszteletünknek köszönhetően továbbra is megőrizhetjük azt az értékrendet, és azokat az értékeket, melyekre hírnevüket építették a huszárok. Az értékek, mint: a barátság, a hűség és a becsületesség, amelyeket őseink hordoztak, ma is iránymutatók lehetnek mindannyiunk számára. Jómagam és Szombathely Megyei Jogú Városa nevében is köszönöm professzor úrnak, hogy megalkotta és a kezünkben tarthatjuk ezt a hiánypótló kötetet, mely úgy hiszem, mindannyiunk számára hasznos adat hadtörténeti, diplomáciatörténeti és kulturális szempontból is. Nem zárhatom gondolataimat mással, mint a huszárok köszöntésével: „Erőt, tisztességet!” - mondta végezetül Horváth Soma.


Mint elhangzott: a 18. századi franciaországi magyar katonai emigráció történetét összefoglaló, több évtizedes kutatások eredményeként napvilágot látott kötet elsősorban egy jellegzetesen magyar katonai csapatnem, a huszárság francia földön való megjelenését mutatja be. A franciaországi magyar emigráció nemcsak katonai, politikai és társadalmi jelentőséggel bírt, hanem kultúrtörténeti kuriózum is volt, amelynek hatásai napjainkban is érezhetőek, hiszen valamennyi európai nemzet közül talán a francia ragaszkodik a legjobban e közös hagyományunkhoz, és az egyetlen nemzetközi huszármúzeum is éppen ebben az országban, Tarbes városában található.

 

Krilov István

Fotó: Lutor Katalin

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.