km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
Hivatalosan is megnyílt a város szíve

Hivatalosan is megnyílt a város szíve

1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.

 

Menj ki a piacra, és megtudod, milyen a település – tartja a régi mondás. A szombathelyi vásárcsarnok 1975-ben épült, ráfért már a felújítás. A másfél éve kezdődött munkálatok eredményeként korszerű körülmények között juthatnak friss és minőségi termékekhez a vásárlók, és árusíthatják portékájukat a termelők. Az egyes és kettes csarnok felújítására a város 1,6 milliárd uniós, valamint több mint 500 millió forint saját forrást fordított. A városlakók adóforintjai jó helyre kerültek – mondta köszöntőjében dr. Nemény András polgármester, aki a piachoz fűződő személyes élményeit is felidézte.


„A piac mindig egy csakrapont, a városnak valahol a szíve, és a piacról meg is lehet ítélni a várost. Azért nagyon fontos ez, hogy nem csak jó minőségű szolgáltatások vannak itt, hanem a külseje is megújult, átlátható, rendezett lett, olyan, ami nem csak a szombathelyieknek, hanem a turistáknak is szívesen mutatunk meg” – hangsúlyozta. 


A felújított Vásárcsarnok Szombathely egyik szíve is lett, amely találkozási hely is egyben – emelte ki a Piac Baráti Civil Kör nevében Kozma Gábor.


A főbejárat mellett készül a piac családfája, amelyen példaképként a legidősebb árusok is helyet kapnak, őket a nyitóünnepségen is köszöntötték. A 80 éves Lőrinc Ferencné ma is árusítja savanyúságait. Ahogy Magdi néni fogalmaz, ez a második otthona. Elárulta, bár mostanában beteges, de ha két nap nem jöhet ki, már minden baja van. 


A piaci szezon legforgalmasabb időszakában nyitotta meg ünnepélyesen is a kapuit a megújult vásárcsarnok. Polákovics Marietta igazgató elmondta, hogy több mint 200 kereskedő, árus, őstermelő, kistermelő, családi gazdaság árusít most a Vásárcsarnokban közel 700 asztalon, több mint 50 üzletben, 9.55 8 ezer m2-en.


Az MMIK előtt 7 éve indult termelői piac is beköltözött a Vásárcsarnokba. A tervek szerint hamarosan heti 1 alkalom helyett folyamatosan árusítanak majd és a térségre jellemző ajándéktárgyak, kulturális programok is lesznek. Kovács István, a Pannon Helyi Termelői Piac ügyvezetője hozzáfűzte, hogy pár éven belül már megfogalmazódott, hogy az lenne az igazán szép, ha ezeket a vidéki értékeket, termékeket meg tudnánk jeleníteni a középpontban, a központban.


November 7-én a vasárnapi zsibvásár is indul a Vásárcsarnokban, szerdánként pedig minizsibit tartanak. A megújult szombathelyi piacra az egyházak képviselői közösen kértek áldást.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak