km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Hivatalosan is megnyílt a város szíve

Hivatalosan is megnyílt a város szíve

1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.

 

Menj ki a piacra, és megtudod, milyen a település – tartja a régi mondás. A szombathelyi vásárcsarnok 1975-ben épült, ráfért már a felújítás. A másfél éve kezdődött munkálatok eredményeként korszerű körülmények között juthatnak friss és minőségi termékekhez a vásárlók, és árusíthatják portékájukat a termelők. Az egyes és kettes csarnok felújítására a város 1,6 milliárd uniós, valamint több mint 500 millió forint saját forrást fordított. A városlakók adóforintjai jó helyre kerültek – mondta köszöntőjében dr. Nemény András polgármester, aki a piachoz fűződő személyes élményeit is felidézte.


„A piac mindig egy csakrapont, a városnak valahol a szíve, és a piacról meg is lehet ítélni a várost. Azért nagyon fontos ez, hogy nem csak jó minőségű szolgáltatások vannak itt, hanem a külseje is megújult, átlátható, rendezett lett, olyan, ami nem csak a szombathelyieknek, hanem a turistáknak is szívesen mutatunk meg” – hangsúlyozta. 


A felújított Vásárcsarnok Szombathely egyik szíve is lett, amely találkozási hely is egyben – emelte ki a Piac Baráti Civil Kör nevében Kozma Gábor.


A főbejárat mellett készül a piac családfája, amelyen példaképként a legidősebb árusok is helyet kapnak, őket a nyitóünnepségen is köszöntötték. A 80 éves Lőrinc Ferencné ma is árusítja savanyúságait. Ahogy Magdi néni fogalmaz, ez a második otthona. Elárulta, bár mostanában beteges, de ha két nap nem jöhet ki, már minden baja van. 


A piaci szezon legforgalmasabb időszakában nyitotta meg ünnepélyesen is a kapuit a megújult vásárcsarnok. Polákovics Marietta igazgató elmondta, hogy több mint 200 kereskedő, árus, őstermelő, kistermelő, családi gazdaság árusít most a Vásárcsarnokban közel 700 asztalon, több mint 50 üzletben, 9.55 8 ezer m2-en.


Az MMIK előtt 7 éve indult termelői piac is beköltözött a Vásárcsarnokba. A tervek szerint hamarosan heti 1 alkalom helyett folyamatosan árusítanak majd és a térségre jellemző ajándéktárgyak, kulturális programok is lesznek. Kovács István, a Pannon Helyi Termelői Piac ügyvezetője hozzáfűzte, hogy pár éven belül már megfogalmazódott, hogy az lenne az igazán szép, ha ezeket a vidéki értékeket, termékeket meg tudnánk jeleníteni a középpontban, a központban.


November 7-én a vasárnapi zsibvásár is indul a Vásárcsarnokban, szerdánként pedig minizsibit tartanak. A megújult szombathelyi piacra az egyházak képviselői közösen kértek áldást.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.
Kézműves Kuckó: Farsangi trombitát készítenek
Február 4-én, szombaton délelőtt folytatódik az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. programsorozata a kicsiknek. Ezúttal trombitákat készíthetnek a gyerekek.
Szeles, felhőátvonulásos idő lesz a jövő héten
A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.