km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Heves esőzésre és nagy erejű szélre készültek a mentőcsoportok Sárváron

Heves esőzésre és nagy erejű szélre készültek a mentőcsoportok Sárváron

A vizek kártételei elleni védekezésre, valamint a viharos időjárás következményeinek elhárítására való felkészülés jegyében tartott újraminősítő gyakorlatot két Sárvár környéki járási, két települési és egy pápai járási mentőcsoport bevonásával a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 11-én Sárváron – számolt be a katasztrófavédelem.

Az önkéntes alapon szerveződött mentőszervezetek nemzeti minősítését ötévente szükséges megújítani, erre került sor múlt szombaton Sárváron. Az újraminősítő gyakorlat keretében a Sárvári Járási Rába Mentőcsoport, a Celldömölki Járási Kemenesalja Mentőcsoport, a Sárvári Települési Önkéntes Mentőcsoport, a Nicki Települési Önkéntes Mentőcsoport és a Pápai Járási Griff Mentőcsoport állománya bizonyíthatta felkészültségét, azt, hogy továbbra is képes végrehajtani azokat a feladatokat, melyeket esküjükben vállaltak: a rendkívüli időjárási események, az árvizek, villámárvizek, veszélyhelyzetek elhárításában való együttműködést a hivatásos erőkkel.

A gyakorlat a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola tornatermében lévő megnyitóval vette kezdetét, ahol a kárfelszámolásban résztvevő önkéntes mentőszervezeteket köszöntötte, Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az újraminősítés megszerzése egy feltételezett káresemény felszámolására épült, ami szerint a térségben rendkívül intenzív, több napos esőzés következtében a Rába folyón árhullám indult el, melyet tovább duzzasztott a Sárváron a Rábába torkolló Gyöngyös patakon indult árhullám is. A heves esőzéseket viharos erejű, néhol 70-80 km/órás széllökések követték. A városból kivezető, Rába parti védtöltésnél homokzsákok felhasználásával különböző árvízvédekezési feladatok váltak szükségessé, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság iránymutatása alapján, a terület zárása érdekében pedig ellenőrző és áteresztő pontok üzemeltetésére is szükség mutatkozott. A hivatásos tűzoltók leterheltsége miatt három járási és két települési mentőcsoport mozgósítását rendelték el. Az iskolánál egy vezetési pont került kialakításra.

A település bevédése érdekében homokzsákok felhasználásával különböző árvízvédekezési feladatokat kellett végrehajtani a Rába parti védtöltéseken. Átemelő zsilip lezárása mellett mentesített területről érkező csapadékvíz szivattyúval történő átemelését és viharkárok felszámolását is el kellett végezniük. A Gondozási és Gyermekjóléti Központ épületének környezetében a viharos erejű szél következtében veszélyessé vált fa kivágását is végre kellett hajtania az egységeknek. Az iskola amellett, hogy vezetési pontként üzemelt, befogadóhelyként is szolgált.

A látottakat Poór Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, Horváth Tibor tűzoltó ezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője és Kiss Péter tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője mint minősítő bizottság értékelte. A feladatok komplex végrehajtását személyesen is végigkövették és azt minden résztvevő mentőcsoport tekintetében megfeleltre értékelték. Az értékeléseket követően a mentőcsoportok vezetői átvették a minősítésekről szóló okleveleket.

Az oklevelek átnyújtását követően a mentőszervezetekhez szólt Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, aki megköszönte a feladatok precíz végrehajtását, amit maga is személyesen végigkövetett a kárhelyszíneken. A mentőszervezetek önzetlen segítségnyújtását és állandó rendelkezésre állását példaértékűnek értékelte.

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy./Vas VMKI

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.