km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Hamarosan kitárja kapuit a látogatók előtt az Octopus

Hamarosan kitárja kapuit a látogatók előtt az Octopus

Nemsokára megnyílik a város régi-új látványossága, a megszépült Octopus-Víztorony. Szombathely egy komplex közösségi térrel gazdagodott, ahol modern, interaktív kiállítás, kávézó, kilátó és családias hangulatú rendezvények várják a betérőt. Kedden bemutatták a sajtó képviselőinek a nyitásra kész létesítményt.

 

Minden látogató táblagépet kap a kezébe, ezzel járhatja végig a megújult víztoronyban berendezett interaktív kiállítást. A tárlat látványos elemekkel, digitális tartalmakkal, 3D animációkkal mutatja be Szombathely vizeit, fürdőkultúráját és főbb nevezetességeit. A földszinten bisztrót és bárt rendeztek be hangulatos terasszal. A csigalépcsőn felfelé tartva minden szinten van egy kilátó, a vendégek megtekinthetik az egykor 800 m3 befogadóképességű vízteret, az épület tetejéről pedig pazar panoráma nyílik a városra.  


Kedden bemutatták a sajtó képviselőinek a nyitás előtt álló víztornyot. A város egyik emblematikus helyszíne sok lehetőséget rejtő, izgalmas közösségi térré válik hamarosan.


Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője elmondta, hogy szeretnék filmklubbal, kis koncerttel, közösségi eseményekkel, egyéb kiállításokkal is megtölteni. Mindenképp arra készülnek, hogy nyüzsgés és aktív kulturális élet lesz.


A víztorony 1926-ban épült, és egészen a 80-as évekig szolgálta a város vízellátását. Jó darabig kihasználatlanul állt, majd 500 millió forint uniós támogatással nemrég megvalósulhatott az épület rehabilitációja. A polipra hasonlító formája miatt Octopus névre keresztelt létesítménynek részben a környezete is megújult.


Dr. Nemény András polgármester úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a környezet is önmagáért beszélne. Megújult a KRESZ park egy része, lesznek új játékok, és eljön az idő, amikor a teljes park meg fog újulni, ezt próbálják pályázati forrásból megtenni.


Az itt megvásárolható szuveníreket helyi kötődésű művészek készítették. A szombathelyiek mellett a turistákat is várják áprilistól szeptemberig minden nap, szezonon kívül pedig keddtől szombatig 10-től 18 óráig. Az új közösségi teret az AGORA üzemelteti, két új munkatársuk fogadja a látogatókat. Július 17-én nagyszabású víztorony nyitogatót szerveznek, és az Érezd Szombathelyt! nyári sorozatában is szerepet kap az új, impozáns rendezvénytér.    

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.