km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Gombadömping a piac standjain

Gombadömping a piac standjain

Hegyekben áll a gomba a Vásárcsarnok standjain. Ahogy megérkezett az esős idő, úgy megjelentek a gombák az erdőkben, így a szombathelyi piac árusainál is. Sok fajtából lehet válogatni, az árak a tavalyi évhez képest még nem változtak.

 

Nagy volt a sürgés-forgás reggel a piac gombás standjai körül a Hunyadi út felőli kiscsarnokban. Többek között róka-, szegfű-, galamb-, őzláb-, törzsökgomba és vargánya közül válogathattak a vásárlók. A gombák különlegesebb fajtái is megtalálhatók a piacon, a legnépszerűbbek viszont idén is a gyakori, ismert kalaposok.


A gomba ára egyébként a tavalyihoz képest még nem változott. A vargánya kilója jelenleg 5000 Ft, de a kereslet-kínálat függvényében ez hétről-hétre változhat. A piacon egyébként gombavizsgálatot is végeznek. Keddtől vasárnapig várják a lakosságot.


Polákovics Marietta, a Szombathelyi Vásárcsarnok ügyvezető igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy hétköznapokon 6 és 10 óra között, hétvégén 5 és 12 óra között várják a lakosságot gombavizsgálat céljából.


A piacon gombákhoz kapcsolódó programokat is szerveznek: október első két hetében kiállítás nyílik. 


Polákovics Marietta hozzátette, hogy a Gombászklub is szervezi itt az előadásait. Október 11-től kisiskolásokat és óvodás csoportokat fogadnak, gombaszakértők kreatív foglalkozásokkal várja őket, ehhez előre be kell jelentkezni. 14-én pénteken pedig a szokásos, havonta egyszer megrendezésre kerülő ételkészítési bemutató és rendezvény alkalmával a gombák kerülnek a középpontba. Gomba kvíz, totó, népszerű játékok, foglalkozások, ételkészítési bemutató, élőzene várja az érdeklődőket.


Meghirdettek egy fotópályázatot is, "Találkozás a gombákkal" címmel. Két kategóriában várnak bármilyen gomba témájú fényképet. A legjobbakat szakértő zsűri választja ki, és a közönség is szavazhat a piac Facebook-oldalán minél több lájkkal, illetve a helyszínen papír alapon. A képeket e-mailen, az info@szombathelyipiac.hu címre lehet elküldeni október 5-én délig. A fotókat kiállításon is bemutatják.

 

 

Fotó: Szombathelyi Városi Vásárcsarnok Facebook-oldal
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hidegen, esősen indult a kedd, és délután sem javul jelentősen az idő
Keddre virradóan nyugaton, északnyugaton esőre ébredtünk.
Vármegyei II. osztály, déli csoport: a Rum mesterötösnek is köszönhetően, a Nárai mesternégyessel nyert, de a Körmend is ötöt rúgva tartotta otthon a pontokat
A Bajánsenye a Gyöngyöshermán-Szentkirályt, az Újperint a Rábatótfalut múlta felül 2-1-re. A Szentpéterfa három gólja három pontot ért számukra, a Felsőcsatár és az Egyházasrádóc azonban nem bírt egymással.
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.