km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Szeptembertől Szombathelyen is elindul az okleveles technikus képzés, erről írt alá együttműködési megállapodást az ELTE Savaria Műszaki Intézet és a Vas Megyei Szakképzési Centrum. A szakképzés megújítása után tavaly az ország 27 középiskolájában már elindult ez az emelt szintű képzés, idén 47-re bővül a kör. Vas megyében elsőként a Gépipari Technikumban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles gépésztechnikus szakon.

 

A gazdasági élet igényeihez igazodva 2015-ben indult el Szombathelyen a duális gépészmérnökképzés. Most egy újabb nagy lépést tesz a város a fejlődés érdekében azzal, hogy az ELTE Műszaki Intézete a Vas Megyei Szakképzési Centrummal együttműködve elindítja az okleveles technikus képzést. Az együttműködési megállapodás aláírásakor dr. László Győző alpolgármester kiemelte, Szombathely azon vidéki városok egyike, amelyik a legtöbbet fordítja a felsőoktatásra, mert fontos a fejlődés.


– Mi itt Szombathelyen egy olyan város szeretnénk lenni, ami az innovációban nem kullog, hanem az élére áll, és része a változásnak.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért is felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné elmondta, 178 alapszakmát oktatnak az iskolák, a képzés nem válhat el a gazdaság igényeitől, annak kielégítését legjobban a duális képzés szolgálja. A szakképzés tartalmában, módszertanában, infrastruktúrájában, szerkezetében is megújult, ami jó lehetőség arra, hogy akár új utakat is keressen, és ilyen új út az okleveles technikus képzés, ugyanis ilyen még nem volt. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy most egy hiányzó láncszem kerül a helyére, új lehetőség nyílik a fiatalok és a vállalatok számára is. A szombathelyi folyamat nem torpan meg, hanem fejlődik.


A megyében elsőként a Gépipariban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles technikus szakon. A Vas Megyei Szakképzési Centrum 14 iskolája közül eddig is ebből az intézményből érkezett a legtöbb hallgató a duális képzésre. Az okleveles technikus diákok a szakmát emelt követelmények között tanulják, a gépészmérnökképzés bizonyos tartalmai is beépülnek a tananyagba, ezért 30 kreditpontot be tudnak számítani egyetemi továbbtanulás esetén – mondta el Rettegi Attila főigazgató.


A képzés során jól teljesítők számára egyenes út nyílik a duális gépészmérnökképzésbe az ELTE szombathelyi kampuszán. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta, ezzel a képzési kínálat Szombathelyen teljessé válik a technikus szinttől a mester szintű kutató-fejlesztőig, ami azt jelenti, hogy a térség versenyképessége gazdasági szempontból megnőtt, hiszen minden típusú munkaerő igényt ki tud szolgálni a középfokú technikus- és a felsőoktatás.


A most aláírt együttműködési megállapodás többek között tartalmazza a tananyagfejlesztést és a tehetséggondozást, az oktatási és beiskolázási feladatok összehangolását is.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.