km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Szeptembertől Szombathelyen is elindul az okleveles technikus képzés, erről írt alá együttműködési megállapodást az ELTE Savaria Műszaki Intézet és a Vas Megyei Szakképzési Centrum. A szakképzés megújítása után tavaly az ország 27 középiskolájában már elindult ez az emelt szintű képzés, idén 47-re bővül a kör. Vas megyében elsőként a Gépipari Technikumban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles gépésztechnikus szakon.

 

A gazdasági élet igényeihez igazodva 2015-ben indult el Szombathelyen a duális gépészmérnökképzés. Most egy újabb nagy lépést tesz a város a fejlődés érdekében azzal, hogy az ELTE Műszaki Intézete a Vas Megyei Szakképzési Centrummal együttműködve elindítja az okleveles technikus képzést. Az együttműködési megállapodás aláírásakor dr. László Győző alpolgármester kiemelte, Szombathely azon vidéki városok egyike, amelyik a legtöbbet fordítja a felsőoktatásra, mert fontos a fejlődés.


– Mi itt Szombathelyen egy olyan város szeretnénk lenni, ami az innovációban nem kullog, hanem az élére áll, és része a változásnak.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért is felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné elmondta, 178 alapszakmát oktatnak az iskolák, a képzés nem válhat el a gazdaság igényeitől, annak kielégítését legjobban a duális képzés szolgálja. A szakképzés tartalmában, módszertanában, infrastruktúrájában, szerkezetében is megújult, ami jó lehetőség arra, hogy akár új utakat is keressen, és ilyen új út az okleveles technikus képzés, ugyanis ilyen még nem volt. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy most egy hiányzó láncszem kerül a helyére, új lehetőség nyílik a fiatalok és a vállalatok számára is. A szombathelyi folyamat nem torpan meg, hanem fejlődik.


A megyében elsőként a Gépipariban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles technikus szakon. A Vas Megyei Szakképzési Centrum 14 iskolája közül eddig is ebből az intézményből érkezett a legtöbb hallgató a duális képzésre. Az okleveles technikus diákok a szakmát emelt követelmények között tanulják, a gépészmérnökképzés bizonyos tartalmai is beépülnek a tananyagba, ezért 30 kreditpontot be tudnak számítani egyetemi továbbtanulás esetén – mondta el Rettegi Attila főigazgató.


A képzés során jól teljesítők számára egyenes út nyílik a duális gépészmérnökképzésbe az ELTE szombathelyi kampuszán. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta, ezzel a képzési kínálat Szombathelyen teljessé válik a technikus szinttől a mester szintű kutató-fejlesztőig, ami azt jelenti, hogy a térség versenyképessége gazdasági szempontból megnőtt, hiszen minden típusú munkaerő igényt ki tud szolgálni a középfokú technikus- és a felsőoktatás.


A most aláírt együttműködési megállapodás többek között tartalmazza a tananyagfejlesztést és a tehetséggondozást, az oktatási és beiskolázási feladatok összehangolását is.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak