km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Szeptembertől Szombathelyen is elindul az okleveles technikus képzés, erről írt alá együttműködési megállapodást az ELTE Savaria Műszaki Intézet és a Vas Megyei Szakképzési Centrum. A szakképzés megújítása után tavaly az ország 27 középiskolájában már elindult ez az emelt szintű képzés, idén 47-re bővül a kör. Vas megyében elsőként a Gépipari Technikumban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles gépésztechnikus szakon.

 

A gazdasági élet igényeihez igazodva 2015-ben indult el Szombathelyen a duális gépészmérnökképzés. Most egy újabb nagy lépést tesz a város a fejlődés érdekében azzal, hogy az ELTE Műszaki Intézete a Vas Megyei Szakképzési Centrummal együttműködve elindítja az okleveles technikus képzést. Az együttműködési megállapodás aláírásakor dr. László Győző alpolgármester kiemelte, Szombathely azon vidéki városok egyike, amelyik a legtöbbet fordítja a felsőoktatásra, mert fontos a fejlődés.


– Mi itt Szombathelyen egy olyan város szeretnénk lenni, ami az innovációban nem kullog, hanem az élére áll, és része a változásnak.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért is felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné elmondta, 178 alapszakmát oktatnak az iskolák, a képzés nem válhat el a gazdaság igényeitől, annak kielégítését legjobban a duális képzés szolgálja. A szakképzés tartalmában, módszertanában, infrastruktúrájában, szerkezetében is megújult, ami jó lehetőség arra, hogy akár új utakat is keressen, és ilyen új út az okleveles technikus képzés, ugyanis ilyen még nem volt. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy most egy hiányzó láncszem kerül a helyére, új lehetőség nyílik a fiatalok és a vállalatok számára is. A szombathelyi folyamat nem torpan meg, hanem fejlődik.


A megyében elsőként a Gépipariban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles technikus szakon. A Vas Megyei Szakképzési Centrum 14 iskolája közül eddig is ebből az intézményből érkezett a legtöbb hallgató a duális képzésre. Az okleveles technikus diákok a szakmát emelt követelmények között tanulják, a gépészmérnökképzés bizonyos tartalmai is beépülnek a tananyagba, ezért 30 kreditpontot be tudnak számítani egyetemi továbbtanulás esetén – mondta el Rettegi Attila főigazgató.


A képzés során jól teljesítők számára egyenes út nyílik a duális gépészmérnökképzésbe az ELTE szombathelyi kampuszán. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta, ezzel a képzési kínálat Szombathelyen teljessé válik a technikus szinttől a mester szintű kutató-fejlesztőig, ami azt jelenti, hogy a térség versenyképessége gazdasági szempontból megnőtt, hiszen minden típusú munkaerő igényt ki tud szolgálni a középfokú technikus- és a felsőoktatás.


A most aláírt együttműködési megállapodás többek között tartalmazza a tananyagfejlesztést és a tehetséggondozást, az oktatási és beiskolázási feladatok összehangolását is.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.