km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Gépésztechnikusokat képeznek Szombathelyen

Szeptembertől Szombathelyen is elindul az okleveles technikus képzés, erről írt alá együttműködési megállapodást az ELTE Savaria Műszaki Intézet és a Vas Megyei Szakképzési Centrum. A szakképzés megújítása után tavaly az ország 27 középiskolájában már elindult ez az emelt szintű képzés, idén 47-re bővül a kör. Vas megyében elsőként a Gépipari Technikumban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles gépésztechnikus szakon.

 

A gazdasági élet igényeihez igazodva 2015-ben indult el Szombathelyen a duális gépészmérnökképzés. Most egy újabb nagy lépést tesz a város a fejlődés érdekében azzal, hogy az ELTE Műszaki Intézete a Vas Megyei Szakképzési Centrummal együttműködve elindítja az okleveles technikus képzést. Az együttműködési megállapodás aláírásakor dr. László Győző alpolgármester kiemelte, Szombathely azon vidéki városok egyike, amelyik a legtöbbet fordítja a felsőoktatásra, mert fontos a fejlődés.


– Mi itt Szombathelyen egy olyan város szeretnénk lenni, ami az innovációban nem kullog, hanem az élére áll, és része a változásnak.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért is felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné elmondta, 178 alapszakmát oktatnak az iskolák, a képzés nem válhat el a gazdaság igényeitől, annak kielégítését legjobban a duális képzés szolgálja. A szakképzés tartalmában, módszertanában, infrastruktúrájában, szerkezetében is megújult, ami jó lehetőség arra, hogy akár új utakat is keressen, és ilyen új út az okleveles technikus képzés, ugyanis ilyen még nem volt. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy most egy hiányzó láncszem kerül a helyére, új lehetőség nyílik a fiatalok és a vállalatok számára is. A szombathelyi folyamat nem torpan meg, hanem fejlődik.


A megyében elsőként a Gépipariban kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok az okleveles technikus szakon. A Vas Megyei Szakképzési Centrum 14 iskolája közül eddig is ebből az intézményből érkezett a legtöbb hallgató a duális képzésre. Az okleveles technikus diákok a szakmát emelt követelmények között tanulják, a gépészmérnökképzés bizonyos tartalmai is beépülnek a tananyagba, ezért 30 kreditpontot be tudnak számítani egyetemi továbbtanulás esetén – mondta el Rettegi Attila főigazgató.


A képzés során jól teljesítők számára egyenes út nyílik a duális gépészmérnökképzésbe az ELTE szombathelyi kampuszán. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta, ezzel a képzési kínálat Szombathelyen teljessé válik a technikus szinttől a mester szintű kutató-fejlesztőig, ami azt jelenti, hogy a térség versenyképessége gazdasági szempontból megnőtt, hiszen minden típusú munkaerő igényt ki tud szolgálni a középfokú technikus- és a felsőoktatás.


A most aláírt együttműködési megállapodás többek között tartalmazza a tananyagfejlesztést és a tehetséggondozást, az oktatási és beiskolázási feladatok összehangolását is.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.