km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Több panasz érkezett a napokban a körzetek képviselőihez azzal kapcsolatban, hogy magasra nőtt a fű Szombathely zöldterületein. A csapadékos május beindította a vegetációt, a fű akár naponta másfél-két centimétert is növekedhet. A parkfenntartó folyamatosan nyírja a füvet városszerte, az eső azonban megakasztotta a munkát, hiszen a felázott talajra nem lehet a gépekkel rámenni. A teljesítést az is befolyásolja, hogy a SZOMPARK dolgozói létszáma az elvonások miatt tavalyhoz képest jelentősen csökkent. Az önkormányzat pluszforrást ígér.

 

A napokban a Nagy László és a Kodály Zoltán utcában, valamint a Stromfeld-lakótelepen, a Jáki út környékén és a belvárosban dolgoznak a SZOMPARK munkatársai. A fűnyírás most a legfontosabb tevékenységük, 30 dolgozó, 15 géppel a város teljes területén nyírja a füvet, egyszerre 4-5 helyszínen. A munkát heti terv alapján végzik, ám ezt felülírhatja az időjárás. Az elmúlt napok esőzései megakasztották a munkát. Esőben nem tudnak dolgozni, és hiába süt ki utána a nap, a felázott talajra nem mehetnek rá a gépek, mert tönkretennék a felületet. A csapadék és a napsütés ugyanakkor annyira kedvez a növényzetnek, hogy az intenzív növekedésnek indult.


Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője elmondta, mindenkit türelemre intenek, hiszen a fű most dinamikusan nő, napról napra nagyjából 1,5-2 centit is növekedhet a naposabb helyeken. Igyekeznek megfelelni a jelenlegi állományunkhoz mérten, így is erőn felül teljesítenek. 


A munkát lassítja az is, hogy tavalyhoz képest 12 fővel csökkent a SZOMPARk dolgozóinak létszáma. A kormányzati elvonások és a járvány gazdasági hatásai miatt több milliárd forinttól esik el a város, ami a városüzemeltetésben is érezteti hatását: idén már nem tudja az önkormányzat megadni azt a 90 millió forint pluszt, ami az előző évben parkfenntartásra jutott, de a költségvetés következő módosításakor erre is gondolnak, addig a lakosság türelmét kérik.


Horváth Soma alpolgármester hozzátette, hogy mivel látják azt, hogy a SZOMPARK nehézségekkel küzd, anyagi lehetőségeinkhez mérten, valószínűleg még júniusban pluszforrást fognak biztosítani a SZOMPARK-nak, hogy ezt a tevékenységet el tudja végezni. Kénytelenek a saját lábukra állni, annak ellenére, hogy ez az a város, amelyik nem kapott kompenzációt a kormányzati elvonások után.


A város rendezettsége érdekében alvállalkozóként a SZOVÁ-t és a FÉHÉ-t is bevonták a fűnyírási munkákba, a főbb közlekedési útvonalak mentén ők dolgoznak egy évig. Ha ez a rendszer beválik, a jövőben is így folytatják.

 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.