km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Több panasz érkezett a napokban a körzetek képviselőihez azzal kapcsolatban, hogy magasra nőtt a fű Szombathely zöldterületein. A csapadékos május beindította a vegetációt, a fű akár naponta másfél-két centimétert is növekedhet. A parkfenntartó folyamatosan nyírja a füvet városszerte, az eső azonban megakasztotta a munkát, hiszen a felázott talajra nem lehet a gépekkel rámenni. A teljesítést az is befolyásolja, hogy a SZOMPARK dolgozói létszáma az elvonások miatt tavalyhoz képest jelentősen csökkent. Az önkormányzat pluszforrást ígér.

 

A napokban a Nagy László és a Kodály Zoltán utcában, valamint a Stromfeld-lakótelepen, a Jáki út környékén és a belvárosban dolgoznak a SZOMPARK munkatársai. A fűnyírás most a legfontosabb tevékenységük, 30 dolgozó, 15 géppel a város teljes területén nyírja a füvet, egyszerre 4-5 helyszínen. A munkát heti terv alapján végzik, ám ezt felülírhatja az időjárás. Az elmúlt napok esőzései megakasztották a munkát. Esőben nem tudnak dolgozni, és hiába süt ki utána a nap, a felázott talajra nem mehetnek rá a gépek, mert tönkretennék a felületet. A csapadék és a napsütés ugyanakkor annyira kedvez a növényzetnek, hogy az intenzív növekedésnek indult.


Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője elmondta, mindenkit türelemre intenek, hiszen a fű most dinamikusan nő, napról napra nagyjából 1,5-2 centit is növekedhet a naposabb helyeken. Igyekeznek megfelelni a jelenlegi állományunkhoz mérten, így is erőn felül teljesítenek. 


A munkát lassítja az is, hogy tavalyhoz képest 12 fővel csökkent a SZOMPARk dolgozóinak létszáma. A kormányzati elvonások és a járvány gazdasági hatásai miatt több milliárd forinttól esik el a város, ami a városüzemeltetésben is érezteti hatását: idén már nem tudja az önkormányzat megadni azt a 90 millió forint pluszt, ami az előző évben parkfenntartásra jutott, de a költségvetés következő módosításakor erre is gondolnak, addig a lakosság türelmét kérik.


Horváth Soma alpolgármester hozzátette, hogy mivel látják azt, hogy a SZOMPARK nehézségekkel küzd, anyagi lehetőségeinkhez mérten, valószínűleg még júniusban pluszforrást fognak biztosítani a SZOMPARK-nak, hogy ezt a tevékenységet el tudja végezni. Kénytelenek a saját lábukra állni, annak ellenére, hogy ez az a város, amelyik nem kapott kompenzációt a kormányzati elvonások után.


A város rendezettsége érdekében alvállalkozóként a SZOVÁ-t és a FÉHÉ-t is bevonták a fűnyírási munkákba, a főbb közlekedési útvonalak mentén ők dolgoznak egy évig. Ha ez a rendszer beválik, a jövőben is így folytatják.

 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.