km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Több panasz érkezett a napokban a körzetek képviselőihez azzal kapcsolatban, hogy magasra nőtt a fű Szombathely zöldterületein. A csapadékos május beindította a vegetációt, a fű akár naponta másfél-két centimétert is növekedhet. A parkfenntartó folyamatosan nyírja a füvet városszerte, az eső azonban megakasztotta a munkát, hiszen a felázott talajra nem lehet a gépekkel rámenni. A teljesítést az is befolyásolja, hogy a SZOMPARK dolgozói létszáma az elvonások miatt tavalyhoz képest jelentősen csökkent. Az önkormányzat pluszforrást ígér.

 

A napokban a Nagy László és a Kodály Zoltán utcában, valamint a Stromfeld-lakótelepen, a Jáki út környékén és a belvárosban dolgoznak a SZOMPARK munkatársai. A fűnyírás most a legfontosabb tevékenységük, 30 dolgozó, 15 géppel a város teljes területén nyírja a füvet, egyszerre 4-5 helyszínen. A munkát heti terv alapján végzik, ám ezt felülírhatja az időjárás. Az elmúlt napok esőzései megakasztották a munkát. Esőben nem tudnak dolgozni, és hiába süt ki utána a nap, a felázott talajra nem mehetnek rá a gépek, mert tönkretennék a felületet. A csapadék és a napsütés ugyanakkor annyira kedvez a növényzetnek, hogy az intenzív növekedésnek indult.


Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője elmondta, mindenkit türelemre intenek, hiszen a fű most dinamikusan nő, napról napra nagyjából 1,5-2 centit is növekedhet a naposabb helyeken. Igyekeznek megfelelni a jelenlegi állományunkhoz mérten, így is erőn felül teljesítenek. 


A munkát lassítja az is, hogy tavalyhoz képest 12 fővel csökkent a SZOMPARk dolgozóinak létszáma. A kormányzati elvonások és a járvány gazdasági hatásai miatt több milliárd forinttól esik el a város, ami a városüzemeltetésben is érezteti hatását: idén már nem tudja az önkormányzat megadni azt a 90 millió forint pluszt, ami az előző évben parkfenntartásra jutott, de a költségvetés következő módosításakor erre is gondolnak, addig a lakosság türelmét kérik.


Horváth Soma alpolgármester hozzátette, hogy mivel látják azt, hogy a SZOMPARK nehézségekkel küzd, anyagi lehetőségeinkhez mérten, valószínűleg még júniusban pluszforrást fognak biztosítani a SZOMPARK-nak, hogy ezt a tevékenységet el tudja végezni. Kénytelenek a saját lábukra állni, annak ellenére, hogy ez az a város, amelyik nem kapott kompenzációt a kormányzati elvonások után.


A város rendezettsége érdekében alvállalkozóként a SZOVÁ-t és a FÉHÉ-t is bevonták a fűnyírási munkákba, a főbb közlekedési útvonalak mentén ők dolgoznak egy évig. Ha ez a rendszer beválik, a jövőben is így folytatják.

 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.