km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Csapadékos május: a fű naponta akár másfél-két centit is növekedhet

Több panasz érkezett a napokban a körzetek képviselőihez azzal kapcsolatban, hogy magasra nőtt a fű Szombathely zöldterületein. A csapadékos május beindította a vegetációt, a fű akár naponta másfél-két centimétert is növekedhet. A parkfenntartó folyamatosan nyírja a füvet városszerte, az eső azonban megakasztotta a munkát, hiszen a felázott talajra nem lehet a gépekkel rámenni. A teljesítést az is befolyásolja, hogy a SZOMPARK dolgozói létszáma az elvonások miatt tavalyhoz képest jelentősen csökkent. Az önkormányzat pluszforrást ígér.

 

A napokban a Nagy László és a Kodály Zoltán utcában, valamint a Stromfeld-lakótelepen, a Jáki út környékén és a belvárosban dolgoznak a SZOMPARK munkatársai. A fűnyírás most a legfontosabb tevékenységük, 30 dolgozó, 15 géppel a város teljes területén nyírja a füvet, egyszerre 4-5 helyszínen. A munkát heti terv alapján végzik, ám ezt felülírhatja az időjárás. Az elmúlt napok esőzései megakasztották a munkát. Esőben nem tudnak dolgozni, és hiába süt ki utána a nap, a felázott talajra nem mehetnek rá a gépek, mert tönkretennék a felületet. A csapadék és a napsütés ugyanakkor annyira kedvez a növényzetnek, hogy az intenzív növekedésnek indult.


Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője elmondta, mindenkit türelemre intenek, hiszen a fű most dinamikusan nő, napról napra nagyjából 1,5-2 centit is növekedhet a naposabb helyeken. Igyekeznek megfelelni a jelenlegi állományunkhoz mérten, így is erőn felül teljesítenek. 


A munkát lassítja az is, hogy tavalyhoz képest 12 fővel csökkent a SZOMPARk dolgozóinak létszáma. A kormányzati elvonások és a járvány gazdasági hatásai miatt több milliárd forinttól esik el a város, ami a városüzemeltetésben is érezteti hatását: idén már nem tudja az önkormányzat megadni azt a 90 millió forint pluszt, ami az előző évben parkfenntartásra jutott, de a költségvetés következő módosításakor erre is gondolnak, addig a lakosság türelmét kérik.


Horváth Soma alpolgármester hozzátette, hogy mivel látják azt, hogy a SZOMPARK nehézségekkel küzd, anyagi lehetőségeinkhez mérten, valószínűleg még júniusban pluszforrást fognak biztosítani a SZOMPARK-nak, hogy ezt a tevékenységet el tudja végezni. Kénytelenek a saját lábukra állni, annak ellenére, hogy ez az a város, amelyik nem kapott kompenzációt a kormányzati elvonások után.


A város rendezettsége érdekében alvállalkozóként a SZOVÁ-t és a FÉHÉ-t is bevonták a fűnyírási munkákba, a főbb közlekedési útvonalak mentén ők dolgoznak egy évig. Ha ez a rendszer beválik, a jövőben is így folytatják.

 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!
Megyei I. osztály: a Vasváré a nap egyetlen hazai győzelme
A Rábapaty a Csepreg, a Király SE a Táplánszentkereszt, míg a Szentgotthárd a Bük otthonából távozott három ponttal.
Folytatódik a meleg, napsütéses idő
Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
Anno: ezrek vonultak fel a Karneválon
A karneváli forgatagot, amit nagy színjátéknak és eleven történelemkönyvnek egyaránt neveztek, 1961 szeptemberének végén láthatták először a város lakosai. A Savaria Karnevált –1963 kivételével – 1969-ig minden év augusztus utolsó vasárnapján rendezték meg. A felvonulást 1965-ben, 1966-ban a televízió is sugározta.