km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Francia kapcsolat: közös pont Szent Márton

Francia kapcsolat: közös pont Szent Márton

Szent Márton örökségének ápolása érdekében tovább erősíti kapcsolatát a jövőben a Toursi és a Szombathelyi Egyházmegye. Ennek részeként internetes honlapot működetnek közösen, és zarándoklatokat is szerveznek. Minderről az Eölbey-házban egy kerekasztal-beszélgetésen hallhattak az érdeklődők, amelyen részt vett Donatien Mazany francia történész, aki zarándokként érkezett Szombathelyre.

Kedden érkezett Szombathelyre Donatien Mazany - kerékpárral. Felkereste a Szent Márton Látogatóközpontot, és részt vett a Szent Márton-templomban tartott érseki szentmisén. Kéthetes zarándokútját folyamatosan dokumentálta: a Franciaországon, Olaszországon és Szlovénián át Szombathelyig tartó útról számos fotó és videó készült, amiket az Eölbey-házban tartott kerekasztal-beszélgetésen is megtekinthettek az érdeklődők. A zarándoklatról filmet és könyvet is tervez majd, amely bemutatja, mennyire fontos Európában Szent Márton tisztelete.

Donatien Mazany azt tapasztalata, hogy amerre járt a zarándokút során, Szent Mártont szinte mindenhol jól ismerik, tisztelik. "Szent Márton életének egyik legismertebb jelenetét, amikor a koldussal megosztja köpenyét, az emberek akikkel találkoztam szinte mindannyian ismerték, felelevenítették a beszélgetéseink során", mondta. 

A Szombathelyi Egyházmegye Szent Mártonnal kapcsolatos emlékeiről, hagyományairól is kerülnek fel információk a jövőben a Toursi Egyetem által létrehozott, a szent püspökkel kapcsolatos honlapra. A Toursi és a Szombathelyi Egyházmegyék tovább mélyítik kapcsolataikat.  

Tóth Ferenc történésztől megtudtuk, jövőre Szent Márton ünnepén a Szombathelyi Egyházmegye és püspöke lesz a díszvendége az ünnepségnek és lesz zarándoklat is jövőre. Illetve szakemberek: történészek, levéltárosok is szorosabbra vonják kapcsolataikat. A francia-magyar együttműködés részeként a tervek szerint megjelentetik majd francia nyelven is Rab Gusztáv Sabaria, avagy Szent Márton köpenye című regényét. 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.