km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Foci és történelem – Egy elfelejtett nemzedék

Foci és történelem – Egy elfelejtett nemzedék

Borbás Gáspár könyvbe kívánkozó életét Borbás Barna, a Válasz Online újságírója dolgozta fel. Az Első gól című kötetet csütörtökön a szerző mutatta be az érdeklődőknek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az eseményt a Polgárok a Városért Egyesület szervezte.

Borbás Gáspár dr. a magyar labdarúgó-válogatott, az FTC első bajnokcsapatának balszélsője volt. Emellett fővárosi ügyész és ügyvéd. Élete azonban nem csak sportteljesítménye miatt érdekes. A két világháború közötti politikai szerepvállalása és a holokauszt alatti embermentésben játszott szerepe is érdemes a figyelmünkre. Lebilincselő életrajzát dédunokája, Borbás Barna írta meg.

A könyvbemutató egy órával a magyar válogatott bolgár vendégjátéka előtt kezdődött. Borbás Barna, a kötet szerzője még nem is tudta, hogy hol tekinti meg a sorsdöntő összecsapást.

- Most úgy tűnik, hogy egy vendéglőben talán bele tudok nézni a találkozóba, de a mai nap abszolút a könyvbemutató köré lett szervezve, és alárendeljük magunkat az ismeretterjesztésnek. Véletlen egybeesés ez, de összességében jómagam „külső” közegből érkeztem. Dédpapám a magyar válogatott első gólszerzője, a tizenöt éves amatőr karrierje után teljesen megszakította a kapcsolatot a sporttal és a családban sem adta tovább. Az esetünkben tehát nem arról van szó, hogy generációról-generációra átöröklődött volna a futball iránti szenvedély. A magyar futball első szereplői közül sokan megsértődtek azért, hogy professzionális irányba változott a labdarúgás. Ezzel együtt járt az elanyagiasodás, tulajdonképpen a közeg változott meg. A nagy elsők közül sokan ezzel nem tudtak együtt menni, nem vállaltak ezzel közösséget. Az élete végén persze igen, ekkor már nagy szeretettel és megbecsüléssel beszélt a kezdetekről, de ő mindvégig az amatőr foci embere volt. Érdekes szituáció lehetett, amikor 92 éves korában ő volt az egyik utolsó, aki még látta a magyar futball születését. Így tán érhető, hogy családunkat miért nem járja át a futballszenvedély. Jómagam is szeretem a focit, de nem követem napi szinten – mesélte a szerző, aki aztán arról is szólt, hogy milyen volt számára a kissé idegen közegben mozogni a könyv megírása közben.

- Nekem ez egy óriási utazás volt, mert maga a futball hőskora egyszerre nagyon hasonló ahhoz, amit ma látunk, ugyanakkor teljesen más is. A kontextus teljesen más: a közönség, a finanszírozás, az egész közeg nagyon megváltozott az elmúlt százhúsz évben, és nekem ennek a felfedezése jelentette az utazást. Ma hazánkban sokan úgy gondoljuk, hogy a magyar foci az az Aranycsapattal kezdődik. Azokkal a ragyogó és tényleg világraszóló sikerekkel, amelyeket elértek Puskás Ferencék – ez pedig kicsit elhomályosítja az azt megelőző korszakot. Nem is ismerjük annyira, hogy mire is épült rá az, amiből Bozsikék is kinőttek. Elfelejtjük azt, hogy 1938-ban vébé-döntőt játszott a nemzeti csapatunk, és ezüstérmet szerzett. Az a közeg, vagy pontosabban, stílus, amely akkor kifejlődött, a Duna-menti futball iskola, az már itt a századelőn kezdett kialakulni. Mire ezek a mozaikok a helyükre kerültek, ez volt hatalmas feladat számomra. Borbás Gáspár kicsit megszemélyesíti ezt az elfelejtett nemzedéket – így Borbás Barna.

Borbás Barna a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. | Fotó: Nagy Jácint

Dédpapája a XIX. században született – érdekes életútja volt...

- Borbás Gáspár életútja egy teljes XX. századi történetet tár elénk. Az 1800-as években jött a világra és 1976-ban hunyt el. Ha úgy nézzük, akkor Ferenc József idején született és Brezsnyev alatt halt meg. Itt maradt mindvégig Magyarországon. Látta a boldog békeidőkben az aranykort, ez egybeesett a magyar futball első felemelkedésével, az első aranykorral. Utána sok mindennel foglalkozott, szövetkezeti vezető lett, belekóstolt a politikába is. Azokat a történéseket, amelyeket a magyar polgárság megszenvedett, ő is megszenvedte. Könyvemben írok arról is, hogy miként bocsátották el egyik-másik állásából, hogyan próbált meg zsidó polgártársainak segíteni a holokauszt idején – mégis, a Rákos érában kirúgták az ügyvédi kamarából. A XX. század fontos történéseivel mind találkozhatunk a könyvben – zárta szavait Borbás Barna.

(Fotó: Nagy Jácint)

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Kánikula: szünetelnek az őrségi túrák
Az Őrségi Nemzeti Park a nagy hőségre tekintettel határozatlan időre felfüggeszti garantált túráit, tájékoztatott a szervezet Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztálya.
NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.
Ausztria, Olaszország és Magyaroszág nyugdíjas szervezetei találkoztak Szombathelyen
Ausztriából, Olaszországból és több magyar vármegyéből is érkeztek nyugdíjas szervezeti vezetők az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórumra, Szombathelyre. Az eseményen elhangzott: országhatárokon belül és kívül ugyanazok a problémák, ezekre igyekeztek megoldást találni a résztvevők.