km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Foci és történelem – Egy elfelejtett nemzedék

Foci és történelem – Egy elfelejtett nemzedék

Borbás Gáspár könyvbe kívánkozó életét Borbás Barna, a Válasz Online újságírója dolgozta fel. Az Első gól című kötetet csütörtökön a szerző mutatta be az érdeklődőknek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az eseményt a Polgárok a Városért Egyesület szervezte.

Borbás Gáspár dr. a magyar labdarúgó-válogatott, az FTC első bajnokcsapatának balszélsője volt. Emellett fővárosi ügyész és ügyvéd. Élete azonban nem csak sportteljesítménye miatt érdekes. A két világháború közötti politikai szerepvállalása és a holokauszt alatti embermentésben játszott szerepe is érdemes a figyelmünkre. Lebilincselő életrajzát dédunokája, Borbás Barna írta meg.

A könyvbemutató egy órával a magyar válogatott bolgár vendégjátéka előtt kezdődött. Borbás Barna, a kötet szerzője még nem is tudta, hogy hol tekinti meg a sorsdöntő összecsapást.

- Most úgy tűnik, hogy egy vendéglőben talán bele tudok nézni a találkozóba, de a mai nap abszolút a könyvbemutató köré lett szervezve, és alárendeljük magunkat az ismeretterjesztésnek. Véletlen egybeesés ez, de összességében jómagam „külső” közegből érkeztem. Dédpapám a magyar válogatott első gólszerzője, a tizenöt éves amatőr karrierje után teljesen megszakította a kapcsolatot a sporttal és a családban sem adta tovább. Az esetünkben tehát nem arról van szó, hogy generációról-generációra átöröklődött volna a futball iránti szenvedély. A magyar futball első szereplői közül sokan megsértődtek azért, hogy professzionális irányba változott a labdarúgás. Ezzel együtt járt az elanyagiasodás, tulajdonképpen a közeg változott meg. A nagy elsők közül sokan ezzel nem tudtak együtt menni, nem vállaltak ezzel közösséget. Az élete végén persze igen, ekkor már nagy szeretettel és megbecsüléssel beszélt a kezdetekről, de ő mindvégig az amatőr foci embere volt. Érdekes szituáció lehetett, amikor 92 éves korában ő volt az egyik utolsó, aki még látta a magyar futball születését. Így tán érhető, hogy családunkat miért nem járja át a futballszenvedély. Jómagam is szeretem a focit, de nem követem napi szinten – mesélte a szerző, aki aztán arról is szólt, hogy milyen volt számára a kissé idegen közegben mozogni a könyv megírása közben.

- Nekem ez egy óriási utazás volt, mert maga a futball hőskora egyszerre nagyon hasonló ahhoz, amit ma látunk, ugyanakkor teljesen más is. A kontextus teljesen más: a közönség, a finanszírozás, az egész közeg nagyon megváltozott az elmúlt százhúsz évben, és nekem ennek a felfedezése jelentette az utazást. Ma hazánkban sokan úgy gondoljuk, hogy a magyar foci az az Aranycsapattal kezdődik. Azokkal a ragyogó és tényleg világraszóló sikerekkel, amelyeket elértek Puskás Ferencék – ez pedig kicsit elhomályosítja az azt megelőző korszakot. Nem is ismerjük annyira, hogy mire is épült rá az, amiből Bozsikék is kinőttek. Elfelejtjük azt, hogy 1938-ban vébé-döntőt játszott a nemzeti csapatunk, és ezüstérmet szerzett. Az a közeg, vagy pontosabban, stílus, amely akkor kifejlődött, a Duna-menti futball iskola, az már itt a századelőn kezdett kialakulni. Mire ezek a mozaikok a helyükre kerültek, ez volt hatalmas feladat számomra. Borbás Gáspár kicsit megszemélyesíti ezt az elfelejtett nemzedéket – így Borbás Barna.

Borbás Barna a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. | Fotó: Nagy Jácint

Dédpapája a XIX. században született – érdekes életútja volt...

- Borbás Gáspár életútja egy teljes XX. századi történetet tár elénk. Az 1800-as években jött a világra és 1976-ban hunyt el. Ha úgy nézzük, akkor Ferenc József idején született és Brezsnyev alatt halt meg. Itt maradt mindvégig Magyarországon. Látta a boldog békeidőkben az aranykort, ez egybeesett a magyar futball első felemelkedésével, az első aranykorral. Utána sok mindennel foglalkozott, szövetkezeti vezető lett, belekóstolt a politikába is. Azokat a történéseket, amelyeket a magyar polgárság megszenvedett, ő is megszenvedte. Könyvemben írok arról is, hogy miként bocsátották el egyik-másik állásából, hogyan próbált meg zsidó polgártársainak segíteni a holokauszt idején – mégis, a Rákos érában kirúgták az ügyvédi kamarából. A XX. század fontos történéseivel mind találkozhatunk a könyvben – zárta szavait Borbás Barna.

(Fotó: Nagy Jácint)

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.