km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Foci és történelem – Egy elfelejtett nemzedék

Foci és történelem – Egy elfelejtett nemzedék

Borbás Gáspár könyvbe kívánkozó életét Borbás Barna, a Válasz Online újságírója dolgozta fel. Az Első gól című kötetet csütörtökön a szerző mutatta be az érdeklődőknek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az eseményt a Polgárok a Városért Egyesület szervezte.

Borbás Gáspár dr. a magyar labdarúgó-válogatott, az FTC első bajnokcsapatának balszélsője volt. Emellett fővárosi ügyész és ügyvéd. Élete azonban nem csak sportteljesítménye miatt érdekes. A két világháború közötti politikai szerepvállalása és a holokauszt alatti embermentésben játszott szerepe is érdemes a figyelmünkre. Lebilincselő életrajzát dédunokája, Borbás Barna írta meg.

A könyvbemutató egy órával a magyar válogatott bolgár vendégjátéka előtt kezdődött. Borbás Barna, a kötet szerzője még nem is tudta, hogy hol tekinti meg a sorsdöntő összecsapást.

- Most úgy tűnik, hogy egy vendéglőben talán bele tudok nézni a találkozóba, de a mai nap abszolút a könyvbemutató köré lett szervezve, és alárendeljük magunkat az ismeretterjesztésnek. Véletlen egybeesés ez, de összességében jómagam „külső” közegből érkeztem. Dédpapám a magyar válogatott első gólszerzője, a tizenöt éves amatőr karrierje után teljesen megszakította a kapcsolatot a sporttal és a családban sem adta tovább. Az esetünkben tehát nem arról van szó, hogy generációról-generációra átöröklődött volna a futball iránti szenvedély. A magyar futball első szereplői közül sokan megsértődtek azért, hogy professzionális irányba változott a labdarúgás. Ezzel együtt járt az elanyagiasodás, tulajdonképpen a közeg változott meg. A nagy elsők közül sokan ezzel nem tudtak együtt menni, nem vállaltak ezzel közösséget. Az élete végén persze igen, ekkor már nagy szeretettel és megbecsüléssel beszélt a kezdetekről, de ő mindvégig az amatőr foci embere volt. Érdekes szituáció lehetett, amikor 92 éves korában ő volt az egyik utolsó, aki még látta a magyar futball születését. Így tán érhető, hogy családunkat miért nem járja át a futballszenvedély. Jómagam is szeretem a focit, de nem követem napi szinten – mesélte a szerző, aki aztán arról is szólt, hogy milyen volt számára a kissé idegen közegben mozogni a könyv megírása közben.

- Nekem ez egy óriási utazás volt, mert maga a futball hőskora egyszerre nagyon hasonló ahhoz, amit ma látunk, ugyanakkor teljesen más is. A kontextus teljesen más: a közönség, a finanszírozás, az egész közeg nagyon megváltozott az elmúlt százhúsz évben, és nekem ennek a felfedezése jelentette az utazást. Ma hazánkban sokan úgy gondoljuk, hogy a magyar foci az az Aranycsapattal kezdődik. Azokkal a ragyogó és tényleg világraszóló sikerekkel, amelyeket elértek Puskás Ferencék – ez pedig kicsit elhomályosítja az azt megelőző korszakot. Nem is ismerjük annyira, hogy mire is épült rá az, amiből Bozsikék is kinőttek. Elfelejtjük azt, hogy 1938-ban vébé-döntőt játszott a nemzeti csapatunk, és ezüstérmet szerzett. Az a közeg, vagy pontosabban, stílus, amely akkor kifejlődött, a Duna-menti futball iskola, az már itt a századelőn kezdett kialakulni. Mire ezek a mozaikok a helyükre kerültek, ez volt hatalmas feladat számomra. Borbás Gáspár kicsit megszemélyesíti ezt az elfelejtett nemzedéket – így Borbás Barna.

Borbás Barna a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. | Fotó: Nagy Jácint

Dédpapája a XIX. században született – érdekes életútja volt...

- Borbás Gáspár életútja egy teljes XX. századi történetet tár elénk. Az 1800-as években jött a világra és 1976-ban hunyt el. Ha úgy nézzük, akkor Ferenc József idején született és Brezsnyev alatt halt meg. Itt maradt mindvégig Magyarországon. Látta a boldog békeidőkben az aranykort, ez egybeesett a magyar futball első felemelkedésével, az első aranykorral. Utána sok mindennel foglalkozott, szövetkezeti vezető lett, belekóstolt a politikába is. Azokat a történéseket, amelyeket a magyar polgárság megszenvedett, ő is megszenvedte. Könyvemben írok arról is, hogy miként bocsátották el egyik-másik állásából, hogyan próbált meg zsidó polgártársainak segíteni a holokauszt idején – mégis, a Rákos érában kirúgták az ügyvédi kamarából. A XX. század fontos történéseivel mind találkozhatunk a könyvben – zárta szavait Borbás Barna.

(Fotó: Nagy Jácint)

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.