km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Filmesek találkozója Vépen

Filmesek találkozója Vépen

Múlt hétvégén rendezték meg a 17. Vas-Film Országos Függetlenfilmes Találkozót Vépen. Ezen a hétvégén minden a filmekről szólt.

 

67 filmalkotást, köztük 34 versenyfilmet vetítettek le a hétvégén a 17. Vas-Film Országos Függetlenfilmes Találkozón, amelyet Vépen rendeznek – tudtuk meg Meskó Krisztián főszervezőtől. Hozzátette, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt viszonylag kevés alkotó vett részt személyesen a függetlenfilmes a találkozón, idén ismét sokan jelentkeztek. Az ország minden pontjáról vártak vendégeket, sőt a Vajdaságból és a Muravidékről is. 


Mint mondta, a találkozó elérte a célját, a nevezett alkotások sokszínűek, minőségiek voltak. Többen is eljöttek a filmszakértők, rajongók és az alkotók közül, napi szinten 30-40 látogató vett részt a programon. Egy blokknyi filmvetítés után szünetet tartottak, majd a zsűri reflektált a látottakra, s szakmai beszélgetés következett. Műhelymunkákkal és élő bejelentkezésekkel színesítették a programot. Családias hangulatban telt a hétvége, s bár verseny volt, mégsem a díjakról szólt. 


Meskó Krisztián hozzátette még, hogy a kiírásban idén sem szerepelt semmiféle kötelező téma vagy műfaji megkötöttség. Elvárás azonban volt, mégpedig, hogy a filmek ne legyenek hosszabbak egy óránál, illetve ne legyenek régebbiek két évnél. Így volt olyan versenyfilm, amely két percbe sűrítette mondandóját, de akadt olyan is, amelynek vetítési ideje csaknem egy óra volt.  


– 10 díjat osztott ki a zsűri, akikről csak jót mondtak a résztvevők – emelte ki. – Nagyon jól összeszedett, összeszokott ítészek ültek a székekben, mindenki elégedett volt. A zsűri tagjai idén Vajda Judit filmkritikus, Pintér Viktória kritikus, irodalmár, Kovács Bálint filmkritikus és Tóth Adrián függetlenfilm-rendező voltak. 10 kategóriában jutalmazták a legjobb alkotásokat értékes tárgyjutalommal és oklevéllel.


Hozzáfűzte még, már most elkezdték szervezni a jövő évi találkozót, mely, ha minden a tervek szerint alakul, és a koronavírus sem szól közbe, akkor 2022. április 23-34.-én lesz. Hamarosan lehet jelentkezni a filmekkel, addig is érdemes ellátogatni a találkozó közösségi oldalára, ahol érdekes videókkal, számos fotóval, információval várják a látogatókat. 

 

Díjazottak:
Legjobb kisjátékfilm: Horváth Botka Áron: Részecskék            
Legjobb dokumentumfilm: Herczeg Zsolt: Radnóti nyomában            
Legjobb diákfilm: Orlovits Máté: Storm                    
Legjobb kísérleti film: Horváth Lajos: „Fogó”            
Különdíjak:
A legötletesebb forgatókönyvért: Hencs Bence és a Mozgásjavító Filmműhelye: Vírusirtók    
A legígéretesebb ifjúsági filmért: Németh Anna: A muter meg a dzsinnek        
A leghitelesebb színészi alakításért nyújtott alakításáért: Farkas Bianka, Farkas András: Katalinka 16 c. filmben
A legígéretesebb zsánerfilmért: Szabó Attila: Bújócska                    
A legígéretesebb természetfilmért: Poroszka Magyar Zsolt: Egy méh élete        
A legizgalmasabb konceptuális alkotásért: Németh Gyula: Vagyok, aki vagyok…    

 

Fotó: Pajor Zoltán Attila
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.