km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Figyelünk a szombathelyi gyermekekre

Figyelünk a szombathelyi gyermekekre

Figyelünk a szombathelyi gyermekekre – mondta hétfőn délután a Bem József utcai játszótér átadásán dr. Nemény András (Éljen Szombathely!), Szombathely polgármestere. Az eseményen részt vett többek között Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester, a körzet képviselője, valamint Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke is. Elhangzott: a városvezetés az elmúlt három évben mintegy 190 millió forintot fordított a játszóterekre.

- A közgyűléseken gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a helyzet a játszóterekkel. Valójában ez egy objektív dolog: 2019-ben, amikor a közgyűlésben többségbe kerültünk, az egyik első döntésünk volt, hogy egy komolyabb összeget különítettünk el ezek rendbetételére. Az elmúlt három és fél évben a városunk 189 millió forintot fordított erre, ebből a legnagyobb, a 60 millió forintos tétel egy új játszótér építése volt a Parkerdő lakóparknál, amely 2020-ban készült el. Ezt követően játszótér-fejlesztési programot hirdettünk: mintegy 30 millió forintot 13 játszótér rendbetételére költöttünk. Kiemelném azt az uniós projektet is, amelynek köszönhetően ma újabb közösségi terek újulhattak meg.  Városunk 35, az unió pedig csaknem 65 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, amelynek eredményeként az oladi és itt, a derkovitsi játszótér teljesen megújult, a Barátság utcaiban pedig részlegesen rekonstrukciót sikerült végrehajtani. Rendszeresen ellenőrizzük ezen területek állapotát, ha hiba van, javítják a szakemberek. A szombathelyi gyermekes családok látják, hogy figyelünk a játszóterekre, nagy gondot fordítunk rá, még most a nehéz gazdasági helyzetben is. Egy biztos: továbbra is figyelünk a szombathelyi gyermekekre – hangsúlyozta a polgármester.   


Horváth Soma, mint a városrész képviselője kiemelte: a városrész északi felének a legnagyobb közösségi tere újult meg.
- Gyermekkorom óta alig változott a játszótér, egészen ez év őszéig. Köszönettel tartozom a képviselő-testületnek, hogy az Európai Uniós pályázati pénzt kiegészítette saját forrással. A kialakított területen több generáció is jól tudja magát érezni, hiszen nemcsak az óvodások, hanem a bölcsődések is találnak maguknak biztonságos játékokat. A múlt pénteken délután jártam itt, és a legnagyobb örömömre rengetegen voltak – emelte ki Horváth Soma.


A Bem József utcai, immár akadálymentes játszótéren a meglévő sport- és játszóeszközöket, valamint a park nyugati oldalán lévő lépcsőket elbontották, a homokozót rendbe tették. A játszótéren mini házikót, mászóvárat, karusszelt, madárfészek babaülőkés hintakombinációt, rugós helikoptert, ügyességi pályát, kettes hintaállványt, csúszdás mászóvárat, valamint 11 darab padot, egy lócát, 1 asztalt, valamint egy ping-pong asztalt helyeztek ki. 8-9 fát is ültettek, Horváth Soma hozzátette: külön öröm számára, hogy civil kezdeményezésre itt alakították ki a Centenáriumi Liget emlékhelyét.


- A szombathelyi önkormányzat és a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. konzorciumi keretek között valósította meg a projektet – mondta Izer Gábor, a Szompark igazgatója, majd hozzátette: jelenleg városunkban 78 játszótér van. Az idén 44-et kellett felülvizsgálni, ennek keretében valamennyi térnél elvégezték a kisebb-nagyobb munkálatokat – mondta az igazgató.  


Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke a Centenáriumi Ligetről beszélt (a játszótértől nem messze volt korábban a liget).
- A Vas Népe 1985. november 29-i számában jelent meg az alábbi rövid híradás a Centenáriumi ligetről. „A Szombathelyi Szépítő Egyesület alapításának 100. évfordulója alkalmából november 29-én délután 14 órakor a Bem József utcai elektromos transzformátorház és a Váci Mihály utcai Általános Iskola sportpályái mögötti területen centenáriumi ligetet avatnak. A liget a Kertészeti és Parképítő Vállalat önzetlen segítségével készült. A terület gondozását az általános iskola tanulói vállalták”, állt a rövid kis hírben. Sajnos, az előbb ismertetett újságcikken kívül nem találtunk más forrást, terveket, amelyek alapján rekonstruálni tudtuk volna a liget kialakítását. Mivel egyesületünk tevékenységének egyik fontos eleme az örökségvédelem, örökségünk védelme, adott volt, hogy valamit tennünk kellene, hogy az elődeink által 37 évvel ezelőtt kialakított zöldterület újból teret kapjon. Mivel a ligetet az eredeti helyén nem volt lehetőség újra kialakítani, így a város felajánlásának köszönhetően egy kicsit távolabb, de egy nagyon szép környezetben sikerült az emlékhelyet létrehozni. És ami külön öröm számunkra, hogy az egyesület tulajdonát képező két pihenő padunk – amelyek egykor a Smidt Múzeum udvarán álltak és az új épület felépítése után már nem kerültek vissza - szintén helyet kaptak itt. Szeretném megköszöni a városvezetésnek, hogy a szervezetünk múltjának egy darabkáját megőrizhettük és az utókor számára nyomot hagyhatunk. Egyesületünk féltő szemeit mindig a területen fogja tartani – zárta szavait a Bődi Lívia.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.