km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Felfüggesztett fogház halálos munkabalesetért – egytonnás fedlap zuhant a munkásra

Felfüggesztett fogház halálos munkabalesetért – egytonnás fedlap zuhant a munkásra

2019 júniusában egy földalatti szerelőcsatornában kellett hibaelhárítást végrehajtani Szombathelyen, amikor egy súlyos betonfedlap rázuhant egy középkorú férfira. A Szombathelyi Járásbíróság bűnösnek mondta ki a hibaelhárítás gyakorlati kivitelezéséért felelős vezetőt és a munkagép kezelőjét is.

 

Az esetről a 112press is beszámolt. Most az ügyészség adott ki közleményt a fejleményekről. 


A Szombathelyi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az I. rendű vádlottat 1 év 4 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – fogházra és 1 év kivitelezési mérnöki foglalkozástól eltiltásra, a II. rendű vádlottat szintén 1 év 4 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – fogházra és 1 év árokásó gépkezelői foglalkozástól eltiltásra ítélte. Kötelezte továbbá a vádlottakat 1.090.147 forint bűnügyi költség egyetemleges megfizetésére.


Az ítéleti tényállás szerint 2019 nyarán egy szombathelyi gimnázium kerítése és egy parkoló közötti sétány területén földalatti szerelőcsatornában lévő távhővezeték hibaelhárítási munkáit végezték. A helyszínen jelen volt az I. rendű vádlott, aki a hibaelhárítás gyakorlati kivitelezéséért felelős vezető volt, munkakörébe tartozott mind a meghibásodások javításának, mind a hibaelhárítási tevékenységek felügyelete, ellenőrzése. A II. rendű vádlott munkagépkezelőként dolgozott, valamint jelen volt a fűtésszerelő, alkalmazott sértett is. Az I. rendű vádlott a munkavégzés megkezdése előtt a jelenlévőknek ismertette az elvégzendő feladatokat, azaz, hogy a 2-2,5 méter mélyen lévő szerelőcsatornáról el kell távolítani a földet, majd az azon lévő beton fedlap felemelése után a hibás távhővezetéket meg kell javítani. Miután az I. rendű vádlott kijelölte a munkagödör ásásának helyét, a II. rendű vádlott egy árokásó-rakodógéppel megkezdte a fedlap feltárását, majd azt a munkagép segítségével a munkagödör rövidebb oldalának támasztotta. Azonban a hiba nem a felemelt fedlap alatt volt, ezért az I. rendű vádlott újabb utasítást adott további szerelőcsatorna-szakasz feltárására. Ennek érdekében a II. rendű vádlott átállt a munkagéppel a járdára. A beton fedlap részben a járda alatt helyezkedett el, ezért a II. rendű vádlott a járda betonját feltörte, majd az ásási munkák elvégzése érdekében a munkagépet a tehermentesítő lábakkal rögzítette, kitalpalta. Ennek során a gép bal oldali stabilizáló karját a feltört betontörmelékre engedte, majd a fedlap feletti földréteget kiásta. Miután a második fedlap is láthatóvá vált, azt a II. rendű vádlott a munkagép markoló kanalával felemelte, és a munkagödör iskola felőli oldalának támasztotta. Mivel a 293 cm x 142 cm x 12,5 cm nagyságú, és mintegy 1 tonna súlyú betonlapot kb. függőleges helyzetig lehetett felállítani, azt a II. rendű vádlott a munkagép markoló kanalával támasztotta meg, a fedlapot így csak a munkagép kanala tartotta. Miután a hibás vízcső-szakaszt megtalálták, az I. rendű vádlott utasítására a sértett és egy másik dolgozó lementek a munkagödörbe és megkezdték a hiba elhárítását. Ennek során az I. rendű vádlott a helyszínről távozott, a javításhoz szükséges anyagért a telephelyre ment anélkül, hogy maga helyett munkairányítót jelölt volna ki. Közben a II. rendű vádlott az árokásó-rakodógépet leállította, abból kiszállt, majd kis idő elteltével – anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a munkagödörben tartózkodik-e valaki – visszaült a munkagépbe, azt elindította. Ennek következtében a munkagép törmelékeken álló, bal oldali letalpaló lába kb. 42 cm-t oldalirányba megcsúszott, a beton fedlap pedig elveszítette addigi viszonylagos stabil helyzetét, megbillent és a szerelőaknában tartózkodó sértettre dőlt, aki a helyszínen életét vesztette. 


A baleset azért következett be, mert az I. rendű vádlott, mint a munkáltató képviseletében eljáró munkahelyi vezető eltűrte, hogy a beton fedlap súlyosan veszélyeztető módon, instabil állapotban legyen elhelyezve és tárolva a munkavégzés során. Tudomásul vette, hogy a fedlap kitámasztása szabályszegő módon a munkagép kanalával történjen, továbbá a helyszínről való eltávozásakor nem gondoskodott a biztonságos munkavégzés személyi feltételeinek megvalósulásáról, azaz nem jelölt ki munkairányítót. A II. rendű vádlott pedig a földmunkagépet nem rendeltetésszerűen használta, azaz a kanalát kitámasztásként alkalmazta, a gép talpalásakor a kitámasztó lábakat törmelékre helyezte, aminek következtében a munkagép el tudott billenni, továbbá nem győződött meg arról, hogy a gép veszélyes hatósugarában személyek nem tartózkodnak. Mindezen súlyos és halmozott foglalkozási szabályszegések közvetlen ok-okozati kapcsolatban állnak a bekövetkezett balesettel és a sértett halálával.


Az ügyész mindkettő vádlott vonatkozásában súlyosításért – hosszabb tartamú foglalkozástól eltiltásért –, míg az I. rendű vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. Az ítéletet a II. rendű vádlott és védője tudomásul vették.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112press

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.