km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Februári közgyűlés: költségvetés, ingyenes utazás és támogatások

Februári közgyűlés: költségvetés, ingyenes utazás és támogatások

Megalkotják a város idei költségvetését, várhatóan elfogadják a 16 éven aluli szombathelyiek ingyenes utazásáról szóló javaslatot, továbbá az egyszeri, tízezer forintos támogatást is. A februári közgyűlésen 11 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők. A testületi ülést élőben követhetik honlapunkon frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

 

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester köszöntötte elsőként a képviselőket. Egy perces néma főhajtással emlékeztek az egykori városatyára, Vargha Károlyra, aki 16 évig volt a testület tagja. A napirendi pontok között volt változás, elsőként a közgyűlés véleményezte az új szombathelyi rendőrkapitány, Koncz Gabriella rendőr ezredes kinevezését. Dr. Nemény András szerint eddig is kiválóan ment az együttműködés a megbízott kapitány asszonnyal, így támogatásra javasolta a kinevezését. Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök szerint dr. Koncz Gabriella agilis vezető, így a bűnmegelőzési bizottság is támogatja a kinevezését. Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető is maximális támogatásáról biztosította Koncz Gabriellát. A képviselőn egyhangúlag igennel voksoltak a kérdésben. 


A Fidesz sem támogatja az akkumulátorgyárakat


A két közgyűlés között történt eseményekkel kapcsolatban elsőként Illés Károly beszélt. Szerinte megkezdődött a kampány, a baloldal egy nem létező üggyel kapcsolatban gyűjt aláírásokat. Kijelentette: a szombathelyi Fidesz frakciója soha nem akart és nem is akar majd akkumulátorgyárat létesíteni Szombathelyen. Erről a frakciója írásban is nyilatkozik. Dr. Nemény András szerint amikor a közgyűlés elfogadott ebben a témában egy határozatot, akkor a Fidesz képviselői megszavazhatták volna azt. Kiemelte: sajnos, az országos kormányzati ráhatás olykor erősebb a helyi akaratnál, ez történt például Debrecenben is. A polgármester hozzátette: csatlakozzon a dr. Czeglédy Csaba (független) által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez. A városvezetés koncepciója más az iparfejlesztést illetően, tette hozzá. Dr. Czeglédy Csaba így reagált: korábban Illés Károly ennek éppen az ellenkezőjét nyilatkozta a megyei napilapnak, így nehéz eldönteni, hogy melyik a valódi véleménye a frakciónak. Illés Károlynak akár még hinni is tudna a független politikus, de mivel nem Illés Károly lesz a polgármesterjelölt, hanem Lenkai Nóra, így közel sem biztos, hogy a jelölt nem hozna e negatív döntést a kérdésre erős központi politikai nyomásra. Dr. Czeglédy Csaba átadott egy ívet Illés Károlynak, aki alá is írta azt. A derkovitsi képviselő megköszönte a városvezetésnek, hogy a Bartók Béla körúton megkezdődik a parkolófelújítás, illetve, hogy ideiglenesen megnyitják a Tófürdő egyik parkolóját, ahol biztonságban hagyhatják majd az ott élők a járműveiket. 


Dr. Nemény András arról beszélt hogy egy festékgyár érdeklődött a Szombathely-Söpte közötti ipari területről, de az környezetszennyező lett volna. Konkrét ajánlatot nem kapott az önkormányzat, a cég pedig végül Szegedet választotta. Illés Károly azt kérdezte: miért nem tájékoztatta a tárgyalásról a polgármester a közgyűlést? Dr. Nemény András azt mondta: mert nem jutottak el olyan szintre az egyeztetések. Olyan befektetőre van szüksége a városnak, amelynek nincsen egészségkárosító hatása, szögezte le a polgármester, majd hozzáfűzte: nem Szombathely volt a cég első számú célpontja, és a kormány is ezt az információt erősítette meg. Nem volt érdeke a városnak az sem, hogy több ezer dél-afrikai munkavállaló érkezzen a megyeszékhelyre az egészségkárosító hatás mellett, tette hozzá dr. Nemény András. Dr. Czeglédy Csaba azt javasolta: a mindenkori ellenzéki frakció egy tagja legyen ott a város és a befektetők közötti tárgyaláson. Ebben a kérdésben kölcsönös bizalom és transzparencia kell, hangsúlyozta a független politikus. Így nem lesz bizalmatlanság és információhiány, ezáltal közös, felelősségteljes döntéseket lehet hozni. Dr. Nemény András azt mondta: kormányzati szerv szervezi a befektető tárgyalásokat, így a fideszes képviselők pontosan tudnak minden információt. Ugyanakkor jelezte: a tárgyalásnak van egy pontja, amikor bizony bevonható az ellenzéki képviselő – de ez hatalmas felelősség, mert ezek bizalmas információk. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) is felidézte Illés Károly 2022 novemberében tett nyilatkozatát, amelyben épp az akkumulátorgyárak létesítése mellett érvelt. Ezt követően sorolta a negatív hatásokat: a vendégmunkások nem itt költenek, az iparűzési adót elviszi a kormány. A polgármestert kérdezte a városatya: sikerült-e eredményes tárgyalásokat folytatni Navracsics Tibor miniszterrel? A kormánytag korábban azt mondta: városunk lemaradt a nyugat-dunántúli települések között, ezért Koczka Tibor dr. Hende Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselőt tette felelőssé. Koczka Tibor azt is jelezte: Lenkai Nórának döntenie kell, mikor politizál, és mikor képviseli az egyetemet? A piacon feltűnt a jelölt, ekkor a háztartás-ökonómia szakon szerzett tudását gyakorolta az eszperantó nyelven beszélő árusokkal? - tette fel a kérdést a városatya. Gratulált Koczka Tibor a hivatalnak, hogy elnyert a klímabarát önkormányzat díjat a minap. A szolidaritási adóról tárgyalt dr. Nemény András Navracsics Tiborral, ennek egy része helyben maradhat, ez az összes polgármester közös érdeke. Ami a város lemaradását illeti: 2014 és 2021 közötti időszakot vizsgálták az anyagban. Navracsics Tibor nyilatkozata illeszkedett a Fidesz kampányába, ez egy ilyen időszak. Dr. Nemény András leszögezte: igyekszik fenntartani a jó viszonyt a kormánypárti politikusokkal, ezért hívták meg Tusványosra is. Lenkai Nóra jelölése meglepte dr. Nemény Andrást, hiszen a városvezetés és az egyetem között remek a kapcsolat, erről többször is elismerően nyilatkozott a rektori biztos. Diploma nélkül is lehet valaki jó polgármester, tette hozzá dr. Nemény András, aki abban bízik, hogy lesz polgármesterjelölti vita. 


Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester is egyeztetett Navracsics Tiborral. Mint mondta: Szombathely problémái hasonlóak a többi önkormányzatéval, ezekben a kérdésekben a miniszter felülvizsgálatot ígért. Melega Miklós (Fidesz) Koczka Tibor szavaira reagált: Navracsics Tibor az elmúlt évekre értette a város lemaradását, pozícióvesztését. Aztán a felsőcsatári táborról beszélt, szerinte ez komoly érték. Kint járt az épületnél, azt tapasztalta, statikailag rendben van az épület, de az ereszek szétcsúsztak, ezt a problémát gyorsan orvosolni lehet, megelőzve a komolyabb beázást. A hullámtető is beszakadt, itt is tenni kellene az állapotmegőrzésért. Karbantartók javítsák ki az említett problémákat. Egy műszaki szakértő mérje fel az épület állagát, javasolta Melega Miklós.  

 

Dr. Nemény András a miniszterelnök szavait idézte: 2019 óta komoly nehézségekkel kellett szembenéznie az országnak, covid, infláció, gazdasági válság, háború, sorolta. A felsőcsatári táborral kapcsolatban azt mondta: lobbizzanak közösen a megyegyűlés fideszes vezetőjével pályázati források lehívása érdekében, amelyben partner a városvezetés is. 


Németh Ákos (éljen Szombathely!) tanácsnok örömmel fogadta, hogy Illés Károly is szignálta az akkumulátorgyárak létesítése elleni aláíróívet. A politikus szerint a kormány erőből politizál, ám ha komoly ellenállásba ütközik, akkor meghátrál, így volt ez a vasárnapi boltzár és a netadó esetében is. Megköszönte Németh Ákos mindenkinek a munkáját, amelynek eredményeként Szombathely elnyerte a klímabarát önkormányzat címet. Beszélt a körzetében történt beruházásról is: a kutyafuttatón immár van világítás, amiért hálás a felajánló cégnek – egy régi problémát sikerült így megoldani.

 

Koczka Tibor lemondásra szólította fel Horváth Gábort, aki szerint karaktergyilkosság történik

 

Koczka Tibor Melega Miklós szavaira reagált: Hende Csaba rosszul végzi a dolgát, a Modern Városok Programjában valóban gyatrán szerepel Szombathely, amiért egyértelműen az országgyűlési képviselő felelős. Aztán Horváth Gáborról beszélt: a fideszes képviselő mentegette a pedofilsegítő K. Endrét – ez botrányos. Határozati javaslattal állt elő a Pro Savaria képviselője, amelyben elítéli a pedofil magatartását, a segítését. Aki ezt nem veszi komolyan, az nem méltó a képviselőségre, és arra kérte a fideszes politikust, vonja le a konzekvenciákat. 


Horváth Gábor azt kérte: mutassa meg Koczka Tibor azt a bejegyzést, amelyben mentegette K. Endrét. Aztán felolvasta a saját közleményét. Ebben az is szerepelt, hogy karaktergyilkosság történt, felszólította dr. Nemény Andrást, hogy határolódjon el dr. Czeglédy Csabától. Az Éljen Szombathely képviselőinek pedig azt mondta: szólítsák fel pártjaikat, hogy szavazzák meg Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét. Később a Minerva Lakóparkról beszélt, aláírásokat gyűjtött helyi fejlesztések támogatására. Szerinte ezzel kellene foglalkozni, nem mással. Arra kérte dr. László Győzőt, hogy ő is írja alá a petíciót a körzet fejlesztésére vonatkozóan. Dr. Nemény András így reagált: a kegyelmi ügyben direkt nem nyilvánult meg, nem akart belefolyni az országos politikába. A gyermekvédelmet valóban meg kell erősíteni, több pénz kell a rendszerbe, ez szakmai kérdés, tarthatatlan az állapot. A testület tagjai méltóképpen viselkedtek ebben a szörnyű ügyben, egy ember kivételével, ez pedig Horváth Gábor. A fideszes index.hu is megírta Horváth Gábor szerencsétlen történetét, relativizálta képviselőtársa a tragikus esetet. A polgármester szerint Horváth Gábor nem gondolta végig, mit tett, ez jellemző rá. Azt várta a képviselőtől, hogy elnézést kér a tetteiért, bocsánatot kér az áldozatokról, vállalja a tetteiért a felelősséget. Ehhez képest Horváth Gábor felolvasott egy szöveget, amelyet megírtak neki, elterelte magáról a figyelmet. Ha nem kér bocsánatot, akkor élete végéig ráég ez a történet. A közgyűlés hitelességét is csorbítja Horváth Gábor cselekedete, mondta dr. Nemény András. A bűncselekménytől, a segítőktől, akik relativizálják az ilyen esetet, erre vonatkozik Koczka Tibor határozati javaslata, nem személyeskedő a tervezet. A polgármester elvár egy bocsánatkérést, a politikai következmény a Fidesz frakciójára tartozik. 


Koczka Tibor kapott ügyrendben szót. A bizottsági ülésen Horváth Gábor nem reagált semmire, most sem kért elnézést. K. Endre posztját megosztotta, mentegette Horváth Gábor a pedofilsegítőt, húzta alá a Pro Savaria képviselője. Horváth Gábor felolvasott nyilatkozatát szégyenteljesnek nevezte. Dr. Nemény András Horváth Gábort idézte: Magyarországon jogszolgáltatás van, nem igazságszolgáltatás. Ez mit jelent az Ön olvasatában? - kérdezte a polgármester a fideszes képviselőtől. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető azt húzta alá: frakciójuk nem akart az üggyel foglalkozni, ám „Horváth Gábor hozta be ide ezt a mocskot”. „Ha nem mentegette a pedofilsegítőt, akkor miért vette le a posztját?”, kérdezte Tóth Kálmán Horváth Gábort. Horváth Gábor szerint jól felépített akció folyik ellene. A szmájli-jelekről beszélt, ő nem mosolygós jelt akart tenni, hanem „hűha” jelet. Azt mondta: nem csak ő mondta, hogy jogszolgáltatás van Magyarországon. Koczka Tibornak azt mondta: Magyar Péter hamarosan pártot alapít, csapódjon mellé a Pro Savariás képviselő. 

 

A polgármester továbbra is vár egy elnézéskérést Horváth Gábortól

 


Dr. Nemény András szerint továbbra is vár egy elnézéskérést Horváth Gáborral. Mint képviselővel együtt dolgozik a jövőben is, de mint ember, mélységesen elítéli. Koczka Tibor határozati javaslatát reményei szerint elfogadja a Fidesz frakció. Ágh Ernő (Fidesz) az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban aláhúzta: nem akar ő sem ilyen gyárat, az adott szó többet ér, mintha aláírná az ívet. A körzetében fogadóórán jelezték: hétvégente, a pláza és a Jáki út környékén megnövekszik a motorosok által okozott zaj. Szólt a rendőrségnek is, de arra kérte az önkormányzatot, segítsen a testület is. Sok a gyorshajtó az Újvilág utcában, mondta a képviselő. 


Németh Ákos Horváth Gábor ügyét hozta szóba: a tanácsnok felolvasta azt a kommentet, amit „röhögő fejjel” reagált le a fideszes képviselő. Ez vállalhatatlan. Horváth Gábor azért vette le a posztot, mert más is lájkolta. Még egyszer elmondta: rossz emojit használt, ezért elnézést kér. „Egy szmájli jel miatt akarnak engem keresztre feszíteni” - mondta Horváth Gábor, aki megerősítette: azért vette le a posztot, hogy más embert ne vegzáljanak.


Dr. Nemény András leszögezte: Horváth Gábor azt a posztot osztotta meg, amely szerint Novák Katalin és Varga Judit az áldozat, nem a gyerekek. Az emojikkal kapcsolatos keveredés is furcsa, sokáig miért nem vette észre a hibát? - kérdezte a polgármester, aki szerint a hazugságokba könnyen bele lehet zavarodni. A saját lelkiismeretével és a választóival kell elszámolnia, emelte ki a polgármester. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) békésebb témát hozott elő: a körzetében a Kárpáti Kelemen utcában tarthatatlan a közlekedési helyzet, nincs járda, gyorsan hajtanak az autósok. A tervek megvannak, de  mégsem valósult meg a beruházás. Aztán dr. Kecskés László is szóba hozta a kegyelmi ügyet: úgy érezte magát, mintha inkvizíció előtt állna, a következő lépés pedig a főbelövés lenne. Horváth Gábort megvédte: tévedni mindenkinek van joga, az emberi méltóságát tartsák tiszteletben. „A közgyűlés ne váljon rögtönítélő bírósággá” - húzta alá dr. Kecskés László. Dr. Kecskés László szerint az ellenzék politikai ügyet kreált a történetből. Ezt dr. Nemény András méltatlannak találta, mondván, politikai történetről beszél képviselőtársa, nem az áldozatokról. 


Illés Károly szerint Gyurcsány Ferenc adta ki a parancsot, ezért folyik méltatlan támadás Horváth Gábor ellen. Horváth Gábor elnézést kért azért, hogy rossz emojit használt, azért vette le a posztot, hogy másokat ne sértsen meg.      

 

Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) a Kárpáti Kelemen és a Homok utcáról beszélt, amit dr. Kecskés László hozott szóba. Itt félreértés volt a politikusok között, miszerint milyen felújításokra lenne szükség, illetve melyekre készültek tervek. Korrektek nevezte dr. Kecskés László dr. Horváth Attila válaszát, és megoldást kért a problémára. 


Tóth Kálmán azt sérelmezte: a Fidesz minden esetben Gyurcsányt és Sorost hozza szóba. A frakcióvezető szerint a helyi ellenzéknek nincs víziója Szombathelyről. Úgy vélte, a jobboldali értékrend már az Éljen Szombathely Egyesületnél jelenik meg. Mondvacsinált ügyekkel állnak elő, itt a karácsonyfa kidőlésére utalt, és példákat hozott arra, hogy eseményeken sem jelennek meg a fideszes politikusok. Később azt mondta Tóth Kálmán: rendezett gondolkodás jellemzi a városvezetést, itt az út- és járdafelújítást emelte ki. Azt kérte a fideszes politikusoktól, hogy igyekezzenek ők is stratégiában gondolkodni, és támogassák a városi ügyeket. Az útfelújítások majd biztosan közlekedési nehézségeket okoznak, ezért a szombathelyiek türelmét kérte, de a végeredmény majd önmagáért beszél.


Sátory Károly (Fidesz) szerint ez a szomorú és méltatlan ügy döbbentette rá az ellenzéket, hogy fontos a gyermekek védelme. Sajnálta, hogy korábban nem szavazták meg az alaptörvény módosítást, és abban bízik, hogy Orbán Viktor beterjesztendő törvénytervezetét megszavazzák majd. Amióta megjelent Gyurcsány Ferenc Szombathelyen, azóta a polgármesternek mindig el kell határolódnia, hogy belefolyna az országos politikába. Azt mondják sokan neki a városban, hogy Gyurcsány Ferenc mondja majd meg, hogy mi legyen Szombathely városának sorsa. Rákérdezett a a Körmendi úti gyalogátkelőhely létesítésére, aztán a körzetében lévő kátyúkról is beszélt, illetve a szűk utcákban való parkolásról is. 


Dr. Nemény András a parkolási gondról azt mondta: sajnos, a kormányzat átírta az elképzeléseiket. A politikai mondandóra így reagált: sok szombathelyivel beszélget ő is, neki nem „gyurcsányoznak”, sőt, sok jobboldali választó biztosítja a támogatásáról. A gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatban azt emelte ki a polgármester: a rendszer szereplőitől kell információt szerezni, hogy hol kell segíteni. A büntetőjogi szabályozás a jéghegy csúcsa, a legszigorúbban el kell ítélni, de a legjobb az lenne, ha nem történhetnének ilyen szörnyűségek. 

 

„Vétkesek közt cinkos, aki néma”.


Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) idézettel kezdett: „Vétkesek közt cinkos, aki néma”. Szerinte erkölcsi példaként kell elől járniuk a képviselőknek. Horváth Gábor tettét méltatlannak titulálta, szerinte a fideszes politikus értetlenkedése is önmagáért beszél. Arra kérte Horváth Gábort, hogy ne a pártja kommunikációját szajkózza, hanem nézzen a lelkiismeretébe. Ki kell nyilvánítanunk, hogy milyen emberek vagyunk, hogy mi mellett állunk ki – mondta Kopcsándi József, majd hozzátette: nem tudna ilyen helyzetben a választói szemébe nézni. Miért nem képes bocsánatot kérni a szörnyűségek elszenvedőitől? - kérdezte ugyancsak Kopcsándi József, utalva arra is, hogy a kormányfő sem tette ezt meg. 


Putz Attila (Éljen Szombathely!) annyit fűzött hozzá a történethez, hogy nem szívesen van egy teremben ilyen emberrel. Aztán Hende Csaba két évvel ezelőtt tett ígéretét hozta szóba, szerinte az országgyűlési képviselő becsapta a körzetben élőket. A civil fórumról is szólt Putz Attila, aki azt kérte a pártoktól, hogy hagyják békén az egyesületeket, hadd dolgozzanak a városrészekért. A körzetében történt fejlesztésekről is beszélt a politikus: mind a négy játszótér kerítése megújult, a járdafelújítás folyik, kikerültek trafiboxok, lakossági kérésre. Befejeződött az optikai hálózat kiépítése Zanaton, ez remek hír, köszönetet mondott ezért a városvezetésnek Putz Attila. A Csaba utca felújítása márciusban kezdődhet meg, ez sok ezer szombathelyi dolgozónak jelent majd könnyebbséget.  A munkák idejére türelmet kért. 
Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) szerint Horváth Gábor csak mentegette magát, nem kért bocsánatot. Azt várta a Fidesztől, mint Horváth Gábor jelölőszervezetétől, hogy elhatárolódnak a képviselőtől. Aztán a körzetben történt fejlesztésekről beszélt, a Vasivíz folyamatosan dolgozik a vezetékrekonstrukción. Március 3-án kezdődik az Éhen Gyula téren a parkolóépítés, 14 új megállóhelyet alakítanak ki. A héten megkezdődött a munka Szelestey-Nádasdy kereszteződésben, hogy biztonságosabb legyen az. A Stromfelden is újabb parkolókat alakítanak ki, ez már itt a második ütem lesz. Járdafelújítás is folytatódik – rengeteg fejlesztés zajlik a 2-es körzetben, summázta mondandóját Bokányi Adrienn. 


Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) tanácsnok is a Homok utcai fejlesztéseket hozta szóba. Jelezték neki a lakók, hogy a szalagkorlátot további szakaszon is ki kellene építeni, addig, amíg mély árok van.              

 
Horváth Gábor azon derült, hogy dr. László Győző milyen remek videókat készít a Kámon-Herény körzetben az útfelújításokról. Azt mondta a politikus: ő évek óta kéri például a Minerván történő fejlesztéseket, ezt most az alpolgármester bejelentette, hogy megoldja. Mindegy, ki mondja, a lényeg, hogy megoldódjon a probléma, mondta Horváth Gábor. 


Dr. Nemény András szerint amióta dr. László Győző foglalkozik a herényi útfelújításokkal, azóta felpezsdült az élet a körzetben. Dr. László Győző szerint dolgozni kell a körzetért, és annak van eredménye. Ha elkészül valami, akkor pedig nem csak kritizálni kell, jelezte a politikus. Azt javasolta Horváth Gáborra, hogy a munkára koncentráljon.


Kelemen Krisztián is megszólalt az ügyben, idézte a nyugat.hu írását, mely szerint  "eltűnt a netről a Horváth Gábor által elsőként kiposztolt cikk, de neki annyira fontos volt, hogy keresett egy még elérhető forrást, és másodszorra azt posztolta ki. Egy válaszában arra utalt, hogy "Nováknak és Vargának sem volt kellő ismerete az ügyről, csak aláírták". És, hogy "lehet, hogy utasításra" írták alá a kegyelmi határozatot. "


Kelemen Krisztián két kérdést tett fel Horváth Gábornak:  a kormányban ki az aki utasítást adhatott a kegyelmi határozat aláírására? Horváth Gábor szerint a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter csak egy lélegző toll, semmi több?

 

Kelemen Krisztián elmondta azt is: többen jelezték Táplánszentkeresztről, hogy aláírnák az akkumulátorgyárak ellen tiltakozó ívet. A körzetében sok beruházás zajlik, példaként a kandelábercserét és a parkolófelújításokat hozta. 
Ágh Ernő örömmel értesült arról, hogy a felsőcsatári üdülő legszükségesebb felújítása megtörténik. A körzetében hiányolják az infrastrukturális fejlesztéseket. Sok a kockajárdás felület, ezek felújítása nem nagy költség, ugyanakkor balesetveszélyes. Hatvan éve tették le a kockákat, legalább szintbe kellene hozni ezeket. A fejlesztések érintsék az ő körzetét is, kérte Ágh Ernő a városvezetéstől. 


Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester is reagált a délelőtt elhangzottakra. A Sátory Károly által felvetet parkolási gondokkal már az önkormányzat illetékes osztálya foglalkozik. Az Alsóhegyi úton is megkezdődnek a felújítások. Dr. Horváth Attila Ágh Ernő szavaira reagált: dolgoznak a körzetért, épp a múlt héten tárgyaltak. A kátyúzás már nem jelent megoldást ott, útfelújításban kell gondolkodni. Szuhai Viktornak azt mondta: foglalkoznak a Homok úttal is. Szerinte nem a korlátot kellene meghosszabbítani, hanem betemetni az árkot. 


Koczka Tibor határozati javaslata, amely a gyermekek védelméről szólt, elfogadta a testület. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.