km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Fametszés, lomhbúzás, tisztítás: a város több részén is dolgoznak a Szompark munkásai

Fametszés, lomhbúzás, tisztítás: a város több részén is dolgoznak a Szompark munkásai

Mozgalmasan telnek a tél utolsó hetei a parkfenntartó munkatársai számára. A város legkülönbözőbb pontjain végzik az aktuális feladatokat, miközben a játszóterek, utcabútorok, padok karbantartása is folyamatos.

 

A tél vége és a közelgő tavasz egyszerre 3-4 féle feladatot is ad a Szompark számára. Hagyományosan a január-február a fametszések szezonja, a hét elején az Akacs Mihály és a Deák Ferenc utca gömbkoronájú fáit vágták vissza.

Izer Gábor, a Szompark ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a metszési terv szerint haladnak, amelybe a veszélyes fákról szóló lakossági bejelentéseket is beemelték. Ezen felül vannak olyan fametszések, amik rendszeresek. Például a gömbkoronájú fákat 3-4 évente metszik az utcákban, vagy az olyan fákat, amik vezetékbe érnek vagy valamit zavarnak. Tavaly szeptemberben várták a lakossági észrevételeket, ezeket is felmérték, és amelyiket jogosnak, valóban problémásnak ítélték, azokat megmetszik.

Metszik a cserjéseket is: eltávolítják az útra, járdára, házfalra lógó, zavaró részeket, a fák körüli ültetvényekből pedig kiszedik a lehullott leveleket. A napokban ezt a munkát végezték többek között a Gyöngyösparti sétányon és a Fő téren is.

Évente kétszer gyűjtik a lehullott leveleket a városban, ősszel és kora tavasszal. Ez jelenti most a legnagyobb feladatot. Mivel enyhe volt a december, ezért a lomb egy része a fákon maradt, a leveleket csak a januári fagy csalogatta le az ágakról. A tölgyek, platánok is csak januárban váltak kopasszá. A Váci rendelő környékén géppel és kézi erővel is dolgoztak a Szompark munkatársai.

Izer Gábor hozzátette, januárban még akadályozta ezt a munkát, hogy előtte decemberben nagy esők voltak, átáztatták a lombot. Januárban a földre fagyott lombot nem tudták összehúzni, így most kezdődhetett el a tavasz előtti lombhúzás. Most van az az időszak, amikor precízen össze tudják takarítani, de mivel a város területe nem kicsi, ezért ez egy jó darabiig, 1-1,5 hónapig biztos el fog tartani.

Tavaly több egynyári ágyást szárazságtűrő évelőre cseréltek a körforgalmakban, járdaszigeteken. Ezeket ősszel nem bántották, mert a lehullott száraz levelek védték meg a növényeket a fagytól. Mivel már nem várható igazán hideg idő, ezeket is most metszik, takarítják. Az árvácskával beültetett területeket ugyancsak megtisztítják, és majd a virágzás után, májusban cserélik, frissítik az ágyásokat. Közben az utcabútorok, padok, játszóterek karbantartása, fejlesztése is folyamatos: Oladon, a Kassák Lajos utcai játszótéren 33 m3 faaprítékot terítettek a játszó elemek alá ütéscsillapító réteg gyanánt, és új kerítés is épül, hogy biztonságosabb legyen a terület a kisgyerekek számára. A kerítéstartó-oszlopok helyét a napokban ásták ki.

 

 

Forrás: SZTV

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.