km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Falco: előny az elődöntőben, tízpontos siker az Alba ellen

Falco: előny az elődöntőben, tízpontos siker az Alba ellen

A szombathelyiek 88-78-ra legyőzték a székesfehérváriakat.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I. ELŐDÖNTŐ 1. MÉRKŐZÉS

FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY - ALBA FEHÉRVÁR 88-78 (21-14, 19-18, 23-27, 25-19)

Falco: Váradi 23/3, Somogyi 6, Benke 4, Golomán 11/3, Keller 5/3. Cserék: Verasztó -, Perl 27/6, Sövegjártó -, Clark 8/6, Barac 4, Hawkins -

Edző: Milos Konakov

Alba: Pongó 11/3, Vojvoda 25/15, Lukács 10, Fakuade 5, Davis 4. Cserék: Stark 6/3, Takács -, Smith 10, Szabó 5/3, Omenaka 2

Edző: Matthias Zollner

 

A Szeged elleni 3-1-es összesített győzelem után az Alba Fehérvár elleni hazai környezetben kezdte meg szereplését a Falco a bajnoki elődöntőben.

 

Váradi és Lukács kosaraival indult a mérkőzés, majd Vojvoda triplájával átvette a vezetést az Alba, de Golomán 2+1-es akciójával egyenlített a Falco (5-5) - írja a bb1.hu. Összességében elsősorban a védekezésé volt a főszerep, perceket kellett várni a következő kosárra, Somogyi szerezte Benke passzából. Kisvártatva Somogyi másodszor is be tudott lépni hátul, majd Clark értékesített egy triplát, időt kért Matthias Zollner, hiszen 10-0-ás futásban voltak a szombathelyiek (12-5). Ez sem lassította le a hazaiakat, nem sokkal később meglett a közte tíz is, igaz, azonnal jött Vojvoda hármasa válaszként (16-9). A vendégek hátvédje szinte egymaga tartotta meccsben az övéit, de a negyed végén Perl büntetőivel átlépte a húsz dobott pontot is a Falco. 21-14.

 

Sok hibával kezdték a második felvonást a felek, majd két jó támadással és egy 5-0-ás rohanással felzárkózott kettőre a Fehérvár, Vojvoda pedig már a negyedik tripláját szerezte (21-19). Perl két könnyű kosarat is dobhatott, gyakorlatilag ő vívott külön meccset Vojvodával. Pongó talált rést a hazai védelmen, ám Perl egy hármast is értékesített (28-21). Pongó csent labdát, amelyet követően ziccert is dobhatott, az esetet követően viszont technikai hibát kapott Matthias Zollner. Hiába Vojvoda két büntetője, Váradi is üresen maradt a gyűrű közelében, nem tudott közelebb zárkózni a Fehérvár (31-25). Rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, a két csapat összesen 18 labdát adott el tizenhét játékperc alatt, de a gyűrűt is ritkán találta el a játékszer. Feszült is volt a meccs, Smith kapott egy sportszerűtlen hibát, ráadásul Matthias Zollnert kiállították másik technikai hibával – így pedig a következő meccsen sem ülhet le a kispadra. A kis közjáték ellenére is zárkózni tudtak a fehérváriak, ugyanis Davis tett vissza egy támadólepattanót, de Váraditól azonnal jött egy hármas (34-28). A hátralevő időben nagy változás a játék képét tekintve nem történt, nyolcpontos Falco-előnnyel mehettek a felek a félidőre.40-32.

 

A fordulás után Lukács csinált egy 2+1-es akciót, ezzel megint csak öt volt a különbség, ráadásul Vojvoda is hozzátett kettőt (40-37). Pongó szerzett labdát és rohant végig a pályán, elolvadt a Falco előnye, időt kért Milos Konakov (40-39). Perl középtávolijával folytatódott a találkozó, de ez sem lassította le a vendégeket, akik nem sokkal később fordítani tudtak (42-43). Barac és Keller kosaraival tudott újítani a Szombathely, utóbbi ráadásul hármast dobott, majd Clark zsákolt egy labdaszerzés után (49-43). Hiába a hazaiak nagy futása, nem rogyott meg a Fehérvár, amely Pongó triplájával ki is egyenlített (49-49). Perl már a tizenkilencedik pontját szerezte, ám Szabó is a helyére küldött egy távolit, újra az Albánál volt az előny, főleg, hogy Stark trojkája is beakadt (51-55). Perl csinált egy 2+1-es akciót, továbbra is kiélezett volt a mérkőzés (55-56). A játékrész hajráját jobban megnyomta a Falco, előbb Clark dobott egy hármast, majd Perl a félpálya közeléből, a dudaszó pillanatában eresztett el egy pontos dobást. 63-59.

 

A záró etapot Smith lefordulásos kosara indította, majd Vojvoda zsákolt, kezdődhetett minden elölről (63-63). Vojvoda újabb kosarat szerzett, Váradi válaszolt két nehéz dobással, megint a Falco vezetett (67-65). Stark magánakciója eredményes volt, de Váradi újabb négy pontot szerzett, időt kértek a vendégek (71-67). Fakuade dolgozott le hármat a négypontos hátrányból, ám Golomántól egy nagyon fontos tripla jött a túloldalon (74-70). Lukács állhatott a vonalra, de csak a másodikat dobta be (74-71). Perl a túloldalon pontosan célzott, elment öttel a Szombathely három perccel a vége előtt (76-71). Lukács ezúttal nem hibázott, ám Benke szépen talált utat a gyűrűig, ráadásul egy támadóhibát is kiharcolt (78-73). Higgadtabb tudott lenni a végjátékban a Szombathely, így okosan kosárlabdázva behúzta ezt a feszült találkozót és előnybe került a párharcban. 88-78.

 

A második felvonást június 4-én, szombaton 18 óra 30 perces kezdettel rendezik Székesfehérváron.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.