km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Ezúttal nem sikerült az utolsó negyed, körömrágós meccsen kapott ki a Falco a Besiktastól

Ezúttal nem sikerült az utolsó negyed, körömrágós meccsen kapott ki a Falco a Besiktastól

A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzéssel folytatódott a Bajnokok Ligája a Falco számára. Gasper Okorn együttese a Besiktast fogadta hazai pályán a visszavágás reményében. A kiélezett, fordulatos mérkőzésen a végjáték a Besiktasnak sikerült jobban, és 79-83 arányban nyert a török együttes.

 

Az ellenfélről így ír a Falco hivatalos honlapja:

Kedd esti ellenfelünk a török bajnokságban, a BSL-ben a középcsapat tökéletes definícióját testesíti meg, 7-9-es mérleggel a rájátszást érő 8. helyen állnak. A Bajnokok Ligájában az előző forduló eredményeinek köszönhetően minket megelőzve, a 4. helyet foglalják el.

Egy héttel ezelőtt a BL-ben magabiztosan verték a Brindisit (96-67), a bajnokságban azonban egypontos hazai vereséget szenvedtek a Bahcesehir Kol. ellen (91-92). Érdekesség, hogy a Bajnokok Ligájában eddig ők is csupán egyszer tudtak nyerni idegenben, ráadásul a PAOK parkettjén, még az első játéknapon (60-69).

November 12-én Isztambulban borzasztó napot fogtunk ki, 74-49-es vereséget szenvedtünk. Ennek ellenére kimagaslott a mezőnyből Reddic, aki 21 pontot dobott, és csupán egy dobást rontott.

Átalakult a törökök kerete az elmúlt időben: Jordan Theodore és James Michael McAdoo is távozott. Edzőt is váltottak, Duško Ivanović helyét Burak Bıyıktay vette át. A legjobb pontdobóik így: Shaquielle McKissic (16,5), Toddrick Gotcher (10,9) és Ismet Akpınar (8,6).

Mosolyt csalhat az arcunkra az, hogy ha összevetjük a két csapat statisztikáját, akkor a gólpassz (17,7-15,5) és lepattanó (35,2-33,7) mutatóban is jobbak vagyunk. Ráadásul a dobott pontokat nézve is csak egy hajszállal vagyunk mögöttük (78,4-78,2).

 

Falco-Vulcano Energia KC - Besiktas Sompo Sigorta 79-83 (27-23, 12-18, 24-20, 16-22)

 

Falco KC: Reddic 16, Curry 15/6, Washington 6/3, Benke 15/3, Hooker  3/3    Csere: Perl 1, Váradi 5/3, Lake 2, Filipovity 6/6

Besiktas: Gotcher 11/6, Akpinar 17/12, McKissic 12/6, Savas 7, Djurisic 4      Csere: Can Gondur-, Utku Al 6, Geyik 18, Yildizli 8

 

I.negyed

Reddic büntetőivel kezdődött a mérkőzés, az amerikai légiós nem hibázott. Nagyon bekezdett a Falco, egy eladott labda után Hooker is duplát dobott, majd egy megszerzett lepattanó után Washington jött egy triplával (7-0). A török együttes első pontja büntetőből érkezett Savas révén, majd Akpinar is kintről volt eredményes (7-4). Reddic növelte tovább az előnyt, majd két vendégbüntető következett, Savas itt már nem hibázott (9-6). Nem sokáig volt három pont a különbség, Hooker állt bele egy triplába, majd jött Savas a palánk alatt (12-8). Reddic az újabb duplájával már 6 pontnál járt, Gotcher pedig egy hármassal iratkozott fel a pontszerzők közé (14-11). A negyed felénél Curry is megszerezte első pontjait, majd Benke dobta be faulttal együtt, és a büntető is jó volt (19-11). Ezek egyértelműen a Falco percei voltak, Hooker is beköszönt ismét, ezzel már 10 pontos volt a Falco előnye (21-11). A vendégek legponterősebb játékosa továbbra is Savas volt, az ő büntetőivel zárkózott a török csapat (21-13), de Curry hamar helyére tette a dolgokat egy triplával, ezzel 11 pont volt a két csapat között (24-13). Vendég-időkérés után folytatódott a mérkőzés Curry büntetőivel, amiből egy be is ment, Akpinar duplájára pedig Benke válaszolt (27-15). A törökök nem hagyták annyiban a dolgot, gyorsan 5 pontot szerezve 7 pontra jöttek vissza fél perccel a negyed vége előtt (27-20). A negyed utolsó momentuma Akpinar triplája volt, az első 10 perc után így 27-23 volt az állás.

 

II.negyed

Török duplával indult a második felvonás, majd egy 0-4-es rohammal át is vették a vezetést a vendégek, Gasper Okorn pedig időt is kért. Filipovity nagyon fontos pillanatban érkezett egy triplával, az azzal együtt kapott büntető viszont kimaradt, de így is a hazaiaknál volt ismét az előny (30-29). Geyik duplája következett, ezzel már ismét török együttes vezetett, majd Gotcher szép egyéni akciója után már 3 pont volt a Besiktas előnye (30-33). Hooker kosarára Geyik tudott válaszolni, majd ismét jött a Falco légiósa, és egy triplával vétette magát észre. Ebben a negyedben Geyik megállíthatatlan volt, ismét az ő kosara következett, majd Reddic vitte végig szépen és oldotta meg jól a ziccert (36-37). Másfél perccel a negyed vége előtt Washington kosara érkezett faulttal együtt, a büntető is jó volt, újra a Falco-szurkolók örülhettek (39-37). Hazai időkérés után Perl középtávolija nem csorgott be, a Besiktas pedig két büntetővel egalizált, McKissic révén pár másodperccel a második 10 perc vége előtt pedig át is vette a vezetést a török együttes, 39-41-gyel mentek pihenni a csapatok. 

 

III.negyed


Benke hibája után videózással indult a második félidő, a törökök viszont egyik büntetőt sem tudták bedobni, Reddic ki is használta ezt, és egyenlített (41-41). Yildizli révén ismét a vendégeknél volt az előny, de Benke jó büntetőzött, és 44-43-ra módosította az állást. McKissic még épp a támadóidő lejárta előtt indított el egy jó triplát, majd rögtön utána zsákolt is egyet, néggyel ment a Besiktas (44-48). Yildizli újabb duplája után időt kért Gasper Okorn. Jött is Curry triplája a timeout után, 3 pontra zárkózott ezzel a Falco (47-50). Benke is megtette ugyanezt, nem tartott sokáig a vendégvezetés (50-50). Curry újabb kosara nagyon kellett, nem hagyták a szombathelyiek meglépni a Besiktast, Reddic révén pedig a vezetést is megszerezték a sárga-feketék. Washington triplakísérlete rövid volt, ellenben Akpinaréval, aki kiválóan dobott az egész mérkőzésen. Most Reddic vitte a hátán a csapatot, az ő 14. pontjával vette vissza a vezetést a hazai csapat (56-55). Igazi adok-kapok alakult ki a negyedben, felváltva kerültek lépéselőnybe a csapatok, egyikük sem tudott megnyugtató előnyt kialakítani. A vendégek időkérése után Hooker-duplával nőtt tovább az előny, de Gotcher révén gyorsan 1 pontra olvadt (58-57). Váradinak nagyon jókor jött az első duplája, majd Al is megszerezte első pontjait (60-59). Váradi a lehető legjobb pillanatokban nyújtott extrát, triplájával 4 ponttal ment el a Falco. A törökök 2 büntetővel zárkóztak, az utolsó felvonás előtt 63-61 volt a hazaiaknak. 
 

IV.negyed


Djurisic első pontjaival vette kezdetét az utolsó negyed, rögtön néggyel, ismét a török csapatnál volt az előny (63-65). A hazaiak dobásai ezekben a percekben nem találtak utat a kosárba, de Perl kiharcolt büntetői után megszületett az első Falco-pont a negyedben (64-65). Váradi zseniális átadása után Lake zsákolt egyet, majd ismét Geyik duplája jött, az vendégek előnye továbbra is 1 pont volt, és tapintható volt a feszültség az Aréna Savariában. Akpinar hazai szempontból a lehető legrosszabbkor tudott ismét triplát dobni, Curry büntetői azonban meccsben tartották a Falcót. Gotcher is lemásolta Akpinart, a hazai kísérlet azonban rövid volt, 4 perccel a meccs vége előtt 5 ponttal mentek a törökök (68-73). Gotcher és McKissic tovább szomorította a hazai közönséget, de jött Filipovity, és életben tartotta a szombathelyieket. Al duplájára Reddic gyorsan tudott válaszolni, 2 perccel a vége előtt 5 pont volt a hazaiak hátránya. Curry büntetőivel tovább faragott a hátrányból a Falco, majd egy labdaszerzés után Benke gondoskodott róla, hogy még idegőrlőbb legyen a végjáték (77-78). Akpinar két büntetőjével az utolsó perchez érkezve 3 pont volt a törökök előnye, a Falco pedig egy rossz triplakísérlettel nehéz helyzetbe hozta magát fél perccel a mérkőzés vége előtt. Hooker faultolt, mást nem lehetett tenni, Akpinar egy büntetőt bedobott a kettőből, 4 pont volt a török előny (77-81). Benke szép zsákolása után újabb fault jött, ezúttal Geyik mindkét kísérlete bement, 9 másodperc volt a hátra és 4 pontos volt a Besiktas előnye (79-83). Benke faultolt, jött az újabb 2 büntető, ezek kimaradtak, de innen már nem tudta megfordítani a meccset a sárga-fekete együttes, 79-83-as vereséget szenvedett a Falco. 

Fordulatokkal, izgalmakkal teli mérkőzésen az utolsó percekben kapott ki a Falco. A továbbjutási esélyek még megmaradtak, de ehhez jövő héten szerdán, január 29-én, hazai pályán nagyon fontos lenne nyerni a Brindisi ellen. 

 

Ismet Akpinar, a Besiktas játékosa

– Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, védekezésben és támadásban is jól játszott a Falco, megnehezítették a dolgunkat. A legjobb teljesítményünkre volt szükség, hogy megnyerjük ezt a mai mérkőzést, nagyon örülök, hogy ez sikerült.

 

Burak Biyiktay, a Besiktas vezetőedzője

– Nem játszottunk kimagaslóan, de tudtuk, hogy ez egy nagyon küzdős mérkőzés lesz. A fontos pillanatokban a helyén volt a szívünk, és a legfontosabb, hogy a mérkőzés végén mi vezettünk, és sikerült megnyerni a mérkőzést.

 

Váradi Benedek, a Falco csapatkapitánya

– Először is gratulálok a Besiktasnak a győzelemhez, végig jól játszottak a mérkőzésen. Mi sokat hibáztunk, többek között a lepattanózásban is lehettünk volna jobbak, de ezt most el kell felejtenünk. Az a fontos, hogy előre nézzünk, és a Bajnokok Ligájában, illetve a bajnokságban is kiadjuk magunkból a maximumot. 

 

Gasper Okorn, a Falco vezetőedzője

– Először is köszönjük a szurkolóknak a támogatást, fantasztikus hangulatot teremtettek az egész mérkőzésen. A Besiktasnak is jár a gratuláció, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. Nem szabad leszegni a fejünket, mennünk kell tovább, hiszen nagyon fontos mérkőzések várnak ránk mindegyik sorozatban. 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak