km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Aláírásgyűjtést indít a városvezetés a kormányzati kompenzációért

Aláírásgyűjtést indít a városvezetés a kormányzati kompenzációért

Aláírásgyűjtést indít a szombathelyi közgyűlés többséget adó frakciója, az Éljen Szombathely!, hogy a város is megkapja a kormánytól az önkormányzatot érintő elvonások és változások miatt kieső 3,4 milliárd forintot. Tavaly a vasi megyeszékhely mindkét kormányzati kompenzációs körből kimaradt, idén a polgárok véleményét kikérik az ügyben.

 

Évértékelő és évindító sajtótájékoztatót tartott a szombathelyi városvezetés szerdán, a fő téma a város gazdasági helyzete volt. Nem véletlenül: 2022-re is megfelezte a kormány a kis- középvállalkozások helyi iparűzési adóját, elviszi a gépjárműadó eddigi helyben maradó részét, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is érinti az önkormányzati cégeket, mint ahogy a magas infláció is hatással van a költségvetésre. 


Az elsőként megszólaló polgármester, dr. Nemény András úgy fogalmazott, hogy a tavalyi év nemcsak az emberek esetében szólt a harcról és a küzdelemről, hanem az önkormányzatnál is. Ezzel együtt a sikerekről beszélt először, az új buszokat, a Söpte határában található iparterület fejlesztését, az orvosi életpályamodellt, a minisztérium által is díjazott közösségi bérlakás rendszert, a közvetlen uniós forrásokat (Just Nature program), a Szombathely 2030 nevű fejlesztési programot, a Falco sikereit említette. A nehézségeket a Covid mellett a kormányzati elvonások jelentették, hozzátette: a szomszédos Ausztriában a kormány éppen ellenkezőleg cselekszik, segíti a helyi ügyekben jobban jártas önkormányzatokat, tudva azt, ha ilyen helyzetben pénzt vonnak el, akkor éppen a fejlesztésekre nem jut forrás. Így történt Szombathely esetében is, az utakra félretett pénzt kellett működésre fordítani. Ebben áttörést a TOP-pályázatok hozhatnak majd, ezekből 8 milliárdot lehet utakra fordítani. Kifejtette, a kormány adott 900 milliót a szombathelyi utcák felújítására, 300 milliót a zanati kerékpárútra (lásd külön cikkünket), de az elszállt árak miatt elképzelhető, hogy mindkét esetben szükség lesz városi önerőre is. 


A polgármester beszélt arról is, hogy Megyei Jogú Városok Szövetsége tárgyalt a kormánnyal a helyi adócsökkentés miatt kieső bevételek visszapótlásáról, azonban a kompenzációt továbbra is a települések adóerő-képességéhez kötik, ami kifejezetten rossz hír Szombathelynek: tavaly májusban erre való hivatkozással egy fillért sem kapott a vasi megyeszékhely.


Ezért január végén aláírásgyűjtés indul, ezen a szombathelyiek kifejezhetik a véleményüket. A polgármester szerint a polgároknak joguk van ahhoz, hogy a város is részesüljön támogatásban, nem lehet különbséget tenni a települések között. Az önkormányzat ezt a pénzt átlátható módon az utakra, parkolókra, bölcsődékre és beruházásokra költené. Nemény András arról is beszélt, hogy a magas energiaárak és az infláció is hatással van a város költségvetésére, növeli a kiadásokat. A béremelések járulékait finanszírozza ugyan a kormány, de ebben az esetben csak egyik állami zsebből a másikba kerül a pénz. Egy kormánydöntés alapján emelkedhetne a polgármesterek fizetése is, Nemény András erről azt mondta, nem kéri, ha mégis erővel előírják, akkor jótékony célra fordítja.


Dr. László Győző alpolgármester arról beszélt, hogy legnagyobb eredménynek tartja, hogy a szociális rendszer a nehéz időkben is működőképes maradt, és szakszerű, fegyelmezett munkavégzéssel,  stabilan szolgálta a szombathelyieket. Az eredmények között említette az orvosi ügyeletet, az orvosi életpályamodellt, a közösségi bérlakások rendszerét, amely bővül. Emlékeztetett arra, hogy a jövőben az Evangélikus Egyház végzi a Hajléktalanok Otthonában és az Idősek Gondozóházában ápoltak ellátását a Középhegyi úti Diakóniai Központban, kiemelte az óvodák energetikai korszerűsítését, és azt, hogy a sportolók és csapatok a nehéz időszakban is jól teljesítettek. 


Horváth Soma alpolgármester a városüzemeltetés és a kulturális terület eredményeit foglalta össze. Mint mondta, a nem túl rózsás anyagi helyzetben is igyekezett a város javítani a körülményeken. 16 járdaszakasz, több buszöböl és két híd újult meg, a közvilágítást automatikus alkonykapcsoló szabályozza, így a reggeli és esti problémák megszűntek. Köztisztasági akciókat hajtottak végre, utcákon, tereken végeztek nagytakarítást, hosszú évek után ismét gépeket vásároltak, a parkfenntartás is új rendszerben működik. Idén januártól az ország egyik legfiatalabb és legkorszerűbb buszflottája viszi a szombathelyi utasokat. 


A kulturális területen is sikerült előre lépni, bár a járvány érzékenyen érintette az ágazatot. Az Érezd Szombathelyt! sorozat keretében 15 helyszínen 70, nagyrészt ingyenes program várta a polgárokat. Tavaly ismét sikerült élőben megrendezni a Bloomsday-t, idén 100 esztendős lesz James Joyce Ulysses című regénye, amire az ír nagykövetséggel közösen készül a város, amelynek egyik kulturális kitörési pontja a különleges rendezvény. Folytatódott a Nyitott Városháza program koncertekkel és más programokkal, és az utcaművészeti fesztivál is bővült. 


A civil szervezetek közül 38-at támogatott a város, további 20 szervezettel pedig a közművelődési feladatok ellátására is szerződése van az önkormányzatnak. Az alpolgármester kiemelte, hogy többször összeült a korábbi években tetszhalott állapotban lévő Civil Fórum is.


Dr. Horváth Attila adott tájékoztatást a gazdasági helyzetről. Nem volt könnyű év a tavalyi, 2020-ban 31 milliárdból működött Szombathely, ez 2021-re 28 milliárdra csökkent. Ha a 15 százalékos csökkenést érvényesítették volna az önkormányzati szférában dolgozók között (intézmények, városháza, cégek), akkor 220-230 embert kellett volna elbocsátani – egy cég kivételével nem került sor leépítésre. A város működését sikerült fenntartani, még akkor is, ha a kormány nem engedett az önkormányzatoknak díjemelést – a másik oldalon viszont ezt magára nem tartotta érvényesnek. Az helyi iparűzési adóból származó bevételek csökkentek (2019 9,98 milliárd, 2020 9,15, 2021-ben 6,5-öt tervezett a város, végül körülbelül 8,4 milliárd lesz – amiatt, hogy legnagyobb cégek euróban számolnak el, de forintban fizetik az adót). Az alpolgármester szerint rendkívül igazságtalan, hogy a bevételek csökkennek, de a központi büdzsébe befizetett, úgynevezett szolidaritási adó növekszik. Az adóerő-képességnél viszont az összbevételt nézi a kormány, nem pedig a közösbe betett összeggel csökkentett részt, ami aztán ahhoz vezetett tavaly, hogy nem érkezett kompenzáció az elvonások miatt. 


Horváth Attila szerint, ha nem sikerült volna a Söptével megegyezni az új iparterületről, akkor 2021-es évet talán még kihúzta volna a város, de 2022-ra már nem lett volna meg a működéshez szükséges pénz. Így viszont idén a város működése biztosított és stabil, de ha nem érkezik kompenzáció, akkor nem lesz pénz fejlesztésekre, járdákra és utakra. 


Kérdésre válaszolva dr. Nemény András elmondta, a Megyei Jogú Városok Szövetségének jelezték, hogy mekkora kompenzációra tart igényt Szombathely: 3,4 milliárd forintra (lásd táblázatunkat). A polgármester úgy fogalmazott, hogy a 2020 decemberében a kormánypárti városoknak működésre kiosztott 1,4 milliárddal is elégedett lenne, viszont a normális működéshez, fejlesztésekhez szükség van 3,4 milliárdra.  

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak