km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
ÉSZ!: kétórányi ingyenes parkolás a szombathelyieknek a zöld és a sárga zónákban

ÉSZ!: kétórányi ingyenes parkolás a szombathelyieknek a zöld és a sárga zónákban

Két óra ingyenes parkolást kapna minden szombathelyi lakos a sárga és a zöld övezetekben, ha az ellenzéki szövetség, az Éljen Szombathely! nyeri az önkormányzati választásokat, jelentette be a koalíció polgármester-jelöltje, dr. Nemény András.

A politikus ezt a Kiskar utcai parkolóban, sajtótájékoztatón közölte. Mint mondta, az öt évvel ezelőtti céljaik között szerepelt, hogy a teljes parkolást ingyenessé teszik a megyeszékhelyen, azóta azonban elég tapasztalatot gyűjtöttek és igyekeztek több szempontból is megvizsgálni a kérdést. Nem szerették volna, ha lépés ahhoz vezet, hogy a belváros megtelik autókkal, viszont a szombathelyieknek is szerettek volna kedvezni. Ezért az ÉSZ! választási győzelme esetén úgy módosítja a vonatkozó rendeletet, hogy a sárga és zöld zónákban minden szombathelyi lakosnak 2 óra ingyenes parkolás jár.


Nemény András a technikai részletekről elmondta, hogy az elképzelések szerint az autókban elhelyezhető, feliratozott parkolóórát készítenek. Emellett a Szombathely Applikációnak is része lesz a kétórás, ingyenes parkolás.  Tesztidőszakban nézik meg a tapasztalatokat, ezután születik döntés arról, hogy változtatnak-e a rendszeren. A polgármesterjelölt arról is beszámolt, a kétórás, ingyenes időszaknak kicsi a költségvetési kihatása, a megoldás, ami arra ösztönzi a helyieket, hogy a központtól távolabb tegyék le az autóikat, egészségesebbé teheti a várost. 


Megkérdeztük Balázsy Pétert, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét a szombathelyi parkolással kapcsolatos elképzeléseiről, terveiről:


- Azt gondolom, hogy hatásvadász ötletek helyett valódi megoldásokra van szükség - válaszolta Balázsy Péter a megkeresésünkre. - A szombathelyi parkolás forgalomtechnikai kérdés, a teljes ingyenesség káoszhoz vezetne. A fizetés elengedése helyett a belvárosban és környékén mélygarázs és parkolóház építésében gondolkodunk, kormányzati segítséggel, a lakótelepeken pedig újabb parkolók kialakítását tervezzük, a zöld területek megőrzésével. A kórháznál tapasztalható problémákra pedig megoldást jelenthet a régi strand helyén egészségügyi alapellátó, amelynek a tervezett parkolója mindenki számára használható lesz. 
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.