km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Erős alkotásokkal indított a BIDF, a dokumentumfilmek fesztiválja a Savaria moziban

Erős alkotásokkal indított a BIDF, a dokumentumfilmek fesztiválja a Savaria moziban

Csütörtök délután vette kezdetét Szombathelyen a BIDF, azaz a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. A Savaria mozi Jávor Pál termében telt házzal mentek a filmek: a Manifesto és Az utolsó sirály vetítését beszélgetések követték.

A 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb filmfesztiválja: közel 70 filmmel és 200 vetítéssel várja a nézőket  – nemcsak Budapesten, hanem országszerte 10 nagyvárosban is. Szombathelyen második alkalommal indult útjára február 1-jén ezúttal a Savaria Mozi Jávor Pál termében.

Valódi emberi sorsok

Az ötórai megnyitón Pataki Ágnes, a helyi fesztivál szervezője köszöntötte a nézőket: - Ünnepelni hívom Önöket egy 10 éves születésnapra, hiszen a BIDF már 10 éve hozza el Magyarországra a világ legjobb dokumentumfilmjeit. Valódi emberi sorsokat láthatunk a világ minden tájáról: egy 400 fős izlandi közösség összefogásáról, egy indiai független hírcsatorna szerkesztőjéről, egy spanyol siketnéma flamencotáncosról, két fiatal amerikai lányról, akik marhapásztorkodnak a nyári szünetben.

De tehetünk egy kis kiruccanást a svédországi Gullspangba vagy a bolgár Napospartra is. Idén sem maradhat ki Ukrajna és Oroszország – mondta el, majd köszönetet mondott a beszélgetések résztvevőinek, dr. Nemény András polgármesternek, Kéner Balázsnak, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs szakértőjének és Mayer Rudolfnak, a Savaria mozi vezetőjének és dolgozóinak.

Pataki Ágnes, a BIDF Szombathely szervezője szólt a közönséghez (Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Részletek nagyítóval

Dr. Nemény András büszkeségét fejezte ki, hogy a 10 vidéki város között, ahol működik a fesztivál, ott van Szombathely is, majd, az esemény idei szlogenjére (A Te tíz éved hogy telt?) utalva életének utolsó tíz évéről beszélt: arról, hogy 2014 a legnehezebb és legmeghatározóbb év volt az életében, amit optimista 37 évesként kezdett, boldog családi élettel, országgyűlési képviselőként, s arról, hogyan változott ez meg gyökeresen, mikor családtagokat veszített el, majd a munkáját, és hogy miként késztette számvetésre ez az időszak, melyben végül új feladatokat talált, s ha régi optimizmusát teljesen nem is, de a bizalmát visszanyerte.

Ma, 2024-ben ráncokkal és ősz hajszálakkal gazdagabban, polgármesterként tekint vissza erre az időre: a számvetést megteheti mindenki, hiszen mindenkinek megvan a saját dokumentumfilmje, hangsúlyozta, ami nem független a közegtől, ahol él. A város, az ország, a kor meghatároz. De vajon jól látjuk-e, ami történik körülöttünk? – tette fel a kérdést, hozzátéve, a dokumentumfilmek értéke, hogy (a sokszor vak hit által táplált torz tükrök helyett) részleteket mutatnak nagyítóval, a rendezők bátran, objektíven mutatják meg a valóságot, azt, hogy a hatalmon lévő erők hogyan raknak össze egy társadalmat – és ez nem is veszélytelen vállalkozás. Nekünk, nézőknek pedig lehetőséget adnak tanulni, fejlődni, változni.

Dr. Nemény András a megnyitón (Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Kiáltvány a gyermekekért

A megynyitót a fesztivál első filmjének, a Manifesto (Kiáltvány a gyermekekért) című orosz dokumentumfilmnek vetítése követte. A megrázó alkotás olyan videókból készült, amelyeket a 21. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. Reggeli készülődéstől és suliba érkezésüktől, a YouTube-on vagy a Tiktok-on folytatott ártatlan csevegésükön át, a tömeges evakuálások és végül iskolai ámokfutásig (Columbine) – csak egy lépés az út. Bármennyire is bizarr, a főszereplőknél állandóan ott van az okostelefonjuk, amellyel mindent dokumentálnak.

Azt is, hogy a mindent elárasztó embertelenség következményeként azok, akik csak a minap lettek ártatlan áldozatai egy tanár, a család vagy az állam erőszakos cselekedeteinek, gyorsan alkalmazkodnak, és holnapra már megtanulják továbbvinni a kegyetlenséget. A vetítést beszélgetés követte: dr. Lantos Nóra pszichológus, Németh Andrea drámapedagógus, Vágvölgyi András médiapedagógus részvételével.

Dr. Lantos Nóra pszichológus (jobbról), Németh Andrea drámapedagógus, Vágvölgyi András médiapedagógus beszéltek a nyitófilmről (Fotó: Nagy Jácint)

Az utolsó szépfiú

A nyitónap második vetítése a The last Seagull (Az utolsó szépfiú) című finn-norvég-bolgár dokumentumfilm volt: Iván, a tengerparti szépfiú már 58 éves. Ő az utolsó „sirály” a híres bolgár Naposparton. Napbarnított bőrével, hosszú göndör hajával, a tengerparton sétálva keresi a kenyerét, gazdag külföldi nőket hajtva, akik romantikus társaságra vágynak nyaralásuk közben. Iván 40 éve éli ezt az életet, de belefáradt, és mikor kiderül, hogy már nagypapa, szeretne megpihenni és helyrehozni a tönkrement kapcsolatát fiával, azaz unokája apjával. Kérdés, hogy nem késett-e el ezzel…

Minden egyes nő, akivel Iván szeretne megállapodni, azon tűnődik, hogy a férfi meg tudja-e adni neki azt a biztonságot, amelyre maga Iván is vágyna. Keserédes, sötét humorú, napfényes mese egy született agglegényről, aki hirtelen rájön, hogy sötét felhők gyülekeznek felette. A filmet követően dr. Nagy Beáta Magda pszichológus, Tar Patrícia tanár, újságíró osztották meg gondolataikat a közönséggel.

Dr. Nagy Beáta Magda pszichológus, Tar Patrícia tanár, újságíró beszélgettek a fimről (Fotó: Nagy Jácint)

 

A fesztivál további vetítéseiről ITT olvashat.

Fotók: Nagy Jácint és Bonyhádi Zoltán

kapcsolódó cikkek
Dokumentumfilmek fesztiválja: hamarosan rajtol Szombathelyen is a BIDF
Dokumentumfilmek fesztiválja: hamarosan rajtol Szombathelyen is a BIDF
Szombathelyen február 1-4. között az AGORA-Savaria Filmszínház ad otthont a jubiláló dokumentumfilm fesztiválnak.
kapcsolódó cikkek
Dokumentumfilmek fesztiválja: hamarosan rajtol Szombathelyen is a BIDF
Dokumentumfilmek fesztiválja: hamarosan rajtol Szombathelyen is a BIDF
Szombathelyen február 1-4. között az AGORA-Savaria Filmszínház ad otthont a jubiláló dokumentumfilm fesztiválnak.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.