km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Dokumentumfilmek fesztiválja: hamarosan rajtol Szombathelyen is a BIDF

Dokumentumfilmek fesztiválja: hamarosan rajtol Szombathelyen is a BIDF

Szombathelyen február 1-4. között az AGORA-Savaria Filmszínház ad otthont a jubiláló dokumentumfilm fesztiválnak.

„A Te tíz éved hogy telt?” – teszik fel a kérdést a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, azaz a BIDF szervezői az idei esemény kapcsán, 2024 januárjában ugyanis 10. jubileumát ünnepli a fesztivál.

„A mi 10 évünk, a mi országunkban, a mi harcunkkal, a mi vágyainkkal, a mi titkainkkal és a mi hitünkkel azzal telt, hogy Magyarországra hoztuk a világ legrangosabb filmjeit – a közönségnek. Az eltelt 10 évet 10 éves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy egy társadalom, vagy egy ember életében 10 év hogyan telik el” – mondják a szervezők.

2024. január 27. és február 4. között 70, sokszorosan díjnyertes filmet vetítenek, több, mint 200 alkalommal, 50 Civil Nagykövettel, 25 Nemzetközi Zsűritaggal. Ahogy a korábbi években, úgy idén is Oscar-díjas rendezők újabb filmjeit, valamint Oscar-díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál.

A 40 versenyfilm 5 szekcióban versenyez: A Te országod, A Te harcod, A Te titkod, A Te hited, A Te vágyad. A közönség pedig minden vetítés után az alkotóikkal és szakértőkkel beszélgethet.

Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és másik 10 városban: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Veszprémben és Szombathelyen várják a nézőket. Szombathelyen február 1-4. között az AGORA-Savaria Filmszínház ad otthont a rendezvénynek, melyet dr. Nemény András, Szombathely polgármestere nyit meg február 1-jén, csütörtökön 17 órakor.

 

Részletes program:

2024. február 1. (csütörtök)

17.00 Megnyitó 
A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szombathelyi programját megnyitja dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere

17.30 Filmvetítés
Kiáltvány a gyerekekért (2022) 68'
Orosz dokumentumfilm

A gyerekek a jövőnk. Következésképpen hazánk és társadalmunk jövőjének érdekében segítenünk kell a serdülők iskolai életét. A „Manifesztum” olyan videókból készült, amelyeket a 21. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. Reggeli készülődéstől és suliba érkezésüktől, a YouTube-on vagy a Tiktok-on folytatott ártatlan csevegésükön át, a tömeges evakuálások és végül iskolai ámokfutásig (Columbine) – csak egy lépés az út. Bármennyire is bizarr, a főszereplőknél állandóan ott van az okostelefonjuk, amellyel mindent dokumentálnak. Azt is, hogy a mindent elárasztó embertelenség következményeként azok, akik csak a minap lettek ártatlan áldozatai egy tanár, a család vagy az állam erőszakos cselekedeteinek, gyorsan alkalmazkodnak, és holnapra már megtanulják továbbvinni a kegyetlenséget.

 

18.45 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: dr. Lantos Nóra pszichológus, Németh Andrea drámapedagógus, Vágvölgyi András médiapedagógus

19.30 Filmvetítés
Az utolsó szépfiú (2023) 79' 
Finn-norvég-bolgár dokumentumfilm

Iván, a tengerparti szépfiú már 58 éves. Ő az utolsó „sirály” a híres bolgár Naposparton. Napbarnított bőrével, hosszú göndör hajával, a tengerparton sétálva keresi a kenyerét, gazdag külföldi nőket hajtva, akik romantikus társaságra vágynak nyaralásuk közben. Iván 40 éve éli ezt az életet, de belefáradt, és mikor kiderül, hogy már nagypapa, szeretne megpihenni és helyrehozni a tönkrement kapcsolatát fiával, azaz unokája apjával. Kérdés, hogy nem késett-e el ezzel… Minden egyes nő, akivel Iván szeretne megállapodni, azon tűnődik, hogy a férfi meg tudja-e adni neki azt a biztonságot, amelyre maga Iván is vágyna. Keserédes, sötét humorú, napfényes mese egy született agglegényről, aki hirtelen rájön, hogy sötét felhők gyülekeznek felette.

 

21.00 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: dr. Nagy Beáta Magda pszichológus, Tar Patrícia újságíró


2024. február 2. (péntek)

17.00 Filmvetítés
A gullspangi rejtély (2023) 109'
Dán-svéd-norvég dokumentumfilm

Egy isteni sugallat két nővért arra késztet, hogy lakást vegyenek a svéd kisvárosban, Gullspångban. Meglepetésükre az eladó éppen úgy néz ki, mint a nővérük, aki 30 évvel korábban öngyilkos lett. Vagy mégsem? Újabb és újabb rejtélyek és izgalmak, amelyek önmagukon messze túlmutatva nemcsak a múlt bűneit tárják fel, hanem az emberi lélek rejtelmeibe is elvisznek. Ami egy családegyesítés izgalmas történetével kezdődik, hamarosan Pandora szelencéjévé válik, miközben mindhárom nő élete teljesen kicsúszik az irányításuk alól.

18.45 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: dr. Pachner Orsolya Csilla pszichológus, Horváth Zoltán, az Agora Savaria Kulturális és Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kelemen Zoltán színművész

19.30 Filmvetítés
Cowboy-lányok (2022) 91'
Amerikai dokumentumfilm

A huszonéves Hollyn Patterson és Colie Moline két cowgirl, azaz lovas marhapásztor, akik a vad-nyugaton, Idahóban vállalnak nyári munkát. A világ végén, csak kutyáik társaságában, zord időjárási viszonyok és veszélyes munkakörülmények között, káprázatos tehetséggel, tudással és bátorsággal dolgoznak. Cowboy-ok sem jobban. Miközben az amerikai nyugat elszigetelt és gyönyörű tájain tereli a hatalmas nyájat, a két fiatal lány a saját jövőjén töpreng. Egy filmen ritkán látható életforma meghitt ábrázolásán keresztül szól történetük a barátságról és az élet különböző állomásairól.

21.00 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: Márkus Flóra digitális marketing szakértő, Tóth Mariann pszichológus


2024. február 3. (szombat)

17.00 Filmvetítés
Amíg még nézhetjük (2022) 92’
Angol dokumentumfilm

A tényeken alapuló televíziós újságírásnak világszerte rettenetes nehézségekkel kell megküzdenie. Ravish Kumar, az indiai NDTV riportere évtizedek óta minden áron a függetlenség és a felelős tájékoztatás normáinak betartására törekszik. „Az a dolgunk, hogy a hatalmon lévőknek a legkeményebb kérdéseket tegyük fel” – mondja. Rendíthetetlensége miatt minden nap új nehézségekkel kell szembenéznie: költségvetési megszorításokkal, kollégái távozásával, rejtélyes akadályokkal, sőt halálos fenyegetésekkel. A tévéállomás, ahogy jómaga is a végsőkig küzd, hogy felvegye a versenyt az olyan csatornák növekvő népszerűségével, amelyek a valós hírek helyett az ellenfeleiket leordító, vakbuzgó, demagóg alkalmazottakra építenek. Bár a film Indiában készült, a hiteles, tényeken alapuló információkat meghamisító tájékoztatás Oroszországtól az Egyesült Államokig mindenkor és mindenhol jelen lehet. A filmben dokumentált valóság messze túlmutat a legrémisztőbb jóslatokon is.

18.45 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Murai András filmtörténész

19.30 Filmvetítés
A mi kis hazai pályánk (2023) 79' 
Izlandi dokumentumfilm

Huszonöt évvel ezelőtt Vidar Gylfasonnak, a mindössze 369 lakosú kis izlandi halászfalu, Hellissandur futball edzőjének volt egy nagy álma: a lávafolyam területén, összefogással focipályát építeni, amely megfelel a nemzeti FA-kupa szabályainak. Vödrönként hordták a földet, az egész falu füvesített, álom-pálya épült. Igen ám, de azóta egytelen csapat sem tette be a lábát a hazai pályára, mivel az akkori csapat idegenben csúnyán kikapott. Most, több mint húsz év után Vidar elszánt fia, Kari elhatározza, hogy végre hazai pályán győzelemre viszi Hellissandur szellemét és megvalósítja apja álmát. Igyekszik összeszedni az egykori, immár sörhasú csapatot, amelynek újjáépítésében szerencséjére futballista kamaszok és még egy hölgy is segít.

21.00 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: Unger Richárd sportújságíró, Krilov István sportújságíró


2024. február 4. (vasárnap)

16.00 Filmvetítés
La Singla, a flamenco-királynő rejtélye (2023) 94' 
Spanyol–német dokumentumfilm

Antonia Singla, aki 17 évesen forradalmasította a flamenco világát, Barcelona külvárosában született cigánylány. A tükör előtt kezdett el táncolni, erősen, szinte dühödten kopogva a lábával, hogy érezze a vibrációt – mert semmit sem hallott. A kislány születése után nem sokkal megsüketült, s úgy tanult meg táncolni, hogy nem hallotta a zenét. Tekintetében valami tragikus dolog rejlik, lénye olyan szenvedélyt sugároz, amely messze túlmutat a táncon. Felfigyeltek rá, a művészvilág segíteni próbálta, 30 éves korában azonban nyomtalanul eltűnt a színpadról. Ötven évvel később egy fiatal nő talál Antoniáról néhány régi archív anyagot, amely lenyűgözi őt. Kutatni kezd, amelynek során kiderül, hogy La Singla nagy sikereket aratott Németországban, ahol a világ legjobb flamenco táncosának tartották. Mégis mi történhetett vele, hogy tűnhetett el a világ szeme elől?

17:35 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: Andor Eszter coach, kineziológus, tréner, dr. P. Remete Eszter pszichológus, Vincze Csaba Westside TSE elnöke

18.15 Filmvetítés
Harcban (2023) 83'
Ukrán dokumentumfilm

Az Oscar-díjra jelölt rendező, Karim Amer a világon egyedülálló lehetőséget kap, hogy filmet készíthessen az ukrán külügyminiszterről, Dmitro Kulebáról és a kormányzat más kulcsfiguráiról, akik a 2022. februárja óta tartó orosz invázió és hatalom ellen, országuk megmentéséért küzdenek. A film az ukrán kormány működésébe, mindennapos küzdelmeibe hihetetlen testközelből avatja be a nézőt. A teljes káosz és bizonytalanság közepette mit lehet tenni a diplomácia eszközeivel, és mit tehet egy kormánytag a harcvonal mögött az ott élő emberekért? Hogyan lehet fellépni a mindent elsöprő orosz dezinformációs propaganda ellen? Hogyan állnak helyt az ukrán kormány kulcspozícióban lévő tagjai a folyton változó geopolitikai környezetben? Mit jelent háborút viselni korunk világában? Elismert alkotók dolgoznak együtt a filmben: az Oscar-díjas Navalnij, az Oscar-díjra jelölt The Square és Hell and Back Again rendezői, Karim Amer, Mike Lerner valamint Odessa Rae.

19:45 Beszélgetés a filmről
Meghívott vendégek: Bartha Gábor történelemtanár, Kéner Balázs kommunikációs szakember

 

Jegyek már vásárolhatók a mozi pénztárában, illetve online a savariamozi.hu oldalon.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Fesztivál a színházban: Határvonalak (Képgalériával)
A sokszínűség jegyében rendezi meg immár második alkalommal a Weöres Sándor Színház a Határvonalak Színházi Fesztivált május 30-tól június 2-ig (csütörtöktől vasárnapig).
Falco: Meghosszabbította szerződését Kovács Benedek
Ma 12.21-kor a FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY hivatalos Facebook-oldalán jelentették be a hírt, miszerint Kovács Benedek a 2024/25-ös szezonban is sárga-feketében lép pályára.
Gyalogátkelőhelyen ütött el egy férfit egy Suzuki Szombathelyen
Ellentmondásos a szemtanúk nyilatkozata arról, hogy honnan érkezett a gyalogos. Van, aki szerint csak egy lépést tett meg a kijelölt gyalogátkelőhelyen, míg mások szerint az úttest túloldaláról indult és már majdnem átért, írja a 112press.hu.
Jó iramú, szép gólokat hozó mérkőzésen szenvedett vereséget a Haladás Viktória a Szeged ellen
A szombathelyi zöld-fehérek 3-2-re maradtak alul alföldi riválisukkal szemben.
Paragvári: Első helyezés, irány az országos döntő
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az idei Madarak és Fák Napja országos természetismereti verseny területi fordulójára, melynek ismét a Szombathelyi Erdészet Zrt. adott otthont. Nagy örömünkre iskolánk 6.a osztályos csapata nyerte meg a területi fordulót, s jutott tovább a május 11-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő országos döntőbe, írja az iskola Facebook-oldala.