km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Érezd Szombathelyt! 2021: 15 helyszínen 70 program várja az érdeklődőket

Érezd Szombathelyt! 2021: 15 helyszínen 70 program várja az érdeklődőket

Lásd, halld, tapintsd, kóstold! Érezd Szombathelyt! Júliustól szeptember végéig 15 helyszínen 70 program ígér kulturális élményeket, családi kikapcsolódást. Szombathely kulturális intézményei, civil szervezetei mellett cégek, valamint az egyházmegye is bekapcsolódtak a tavalyinál jóval hosszabb programsorozatba. A pandémia miatt a Savaria Karnevál idén is elmarad, bemutatkozik viszont a római kor, lesznek például koncertek, bor-, tepsi- és utcaművészeti fesztivál.

 

Az Érezd Szombathelyt! programsorozatot tavaly indította útjára a város, akkor augusztusban 4 héten át szerveztek programokat, idén júliustól októberig lesznek változatos rendezvények. A részleteket a Csónakázótó szigetén ismertették, amely az egyik helyszíne lesz a sorozatnak. Dr. Nemény András polgármester úgy fogalmazott, a kínálat egy igazi összefogás eredménye. Hozzátette, kettős céljuk van. Egyrészt azt szeretnék, hogy a szombathelyiek jól érezhessék magukat egész nyáron, sőt még azután is a saját városukban, másrészt pedig azt, hogy a helyi vállalkozók, akik nem tudtak dolgozni a pandémia miatt, vagy a művészek kapjanak lehetőséget. A kettőt együtt a 15 helyszínen 70 programmal, nagyon sok segítővel reméli, hogy igazán színvonalas módon tudják megoldani.


Ismételten nyitott lesz a városháza is. Horváth Soma alpolgármester szerint olyan kulturális kínálat állt össze, amelyben mindenki megtalálhatja a számára kedves programot. Ezt szolgálja többek között az utcaművészeti fesztivál, és a Víztorony nyitogató is. Az Octopus interaktív kiállítással, a Kresz-park izgalmas családi délutánnal, sporttal, gyermekműsorral, Kellene kiskert koncerttel várja az érdeklődőket. Az AGORA a teraszán, a Csónakázó tó szigetén, az Emlékmű dombon és a Történelmi Témaparkban is garantálja, hogy Érezd Szombathelyt!


Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, azokat, akik az autentikus hagyományőrző programokat keresik, várják a Történelmi Témaparkba, majd az Iseumba, ahol a rómaiak istenvilága jelenik meg. Az előző helyszínen pedig a marcona katonák, Mars Isten és az ő hívői fognak majd bemutatókat tartani. A Fő téren háromnapos borfesztivállal készülnek, a kóstolgatás mellett lesznek nagyon nívós programok, koncertek. Első este a KFT zenekar lesz.


A Savaria Múzeum gasztronómiai élményt kínál egy különleges, ingyenesen látogatható fesztivállal - árulta el Csapláros Andrea igazgató. Hozzáfűzte, a Tepsifesztivál július 10-én lesz a Vasi Skanzenban. Ez a program csatlakozik az időszaki kiállításukhoz, a vadászathoz. De itt nem a húsokkal, és nem a virágokkal foglalkoznak, mint a Múzeumok Éjszakáján, hanem a magvakkal. Főleg azért, mert az egészséges életmód az embereknek egyre inkább központi kérdésévé válik.


A Weöres Színház augusztusban csatlakozik be a program kavalkádba. Fellép a Mágikus Mintha színészzenekar, szeptemberben Weöres lesz a TÉR a Társulati Évad Roadshow-t tartanak. A Savaria Szimfonikus Zenekar a városháza teraszán, az utcaművészeti fesztiválon és a Zsinagóga udvarán is fellép. A programok sorából nem marad ki a Mesebolt Bábszínház sem. 


A rendezvénysorozat teljes kínálata a Savaria Fórum eheti lapszámában és a csatolt dokumentumban olvasható.

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.