km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Érezd Szombathelyt! 2021: 15 helyszínen 70 program várja az érdeklődőket

Érezd Szombathelyt! 2021: 15 helyszínen 70 program várja az érdeklődőket

Lásd, halld, tapintsd, kóstold! Érezd Szombathelyt! Júliustól szeptember végéig 15 helyszínen 70 program ígér kulturális élményeket, családi kikapcsolódást. Szombathely kulturális intézményei, civil szervezetei mellett cégek, valamint az egyházmegye is bekapcsolódtak a tavalyinál jóval hosszabb programsorozatba. A pandémia miatt a Savaria Karnevál idén is elmarad, bemutatkozik viszont a római kor, lesznek például koncertek, bor-, tepsi- és utcaművészeti fesztivál.

 

Az Érezd Szombathelyt! programsorozatot tavaly indította útjára a város, akkor augusztusban 4 héten át szerveztek programokat, idén júliustól októberig lesznek változatos rendezvények. A részleteket a Csónakázótó szigetén ismertették, amely az egyik helyszíne lesz a sorozatnak. Dr. Nemény András polgármester úgy fogalmazott, a kínálat egy igazi összefogás eredménye. Hozzátette, kettős céljuk van. Egyrészt azt szeretnék, hogy a szombathelyiek jól érezhessék magukat egész nyáron, sőt még azután is a saját városukban, másrészt pedig azt, hogy a helyi vállalkozók, akik nem tudtak dolgozni a pandémia miatt, vagy a művészek kapjanak lehetőséget. A kettőt együtt a 15 helyszínen 70 programmal, nagyon sok segítővel reméli, hogy igazán színvonalas módon tudják megoldani.


Ismételten nyitott lesz a városháza is. Horváth Soma alpolgármester szerint olyan kulturális kínálat állt össze, amelyben mindenki megtalálhatja a számára kedves programot. Ezt szolgálja többek között az utcaművészeti fesztivál, és a Víztorony nyitogató is. Az Octopus interaktív kiállítással, a Kresz-park izgalmas családi délutánnal, sporttal, gyermekműsorral, Kellene kiskert koncerttel várja az érdeklődőket. Az AGORA a teraszán, a Csónakázó tó szigetén, az Emlékmű dombon és a Történelmi Témaparkban is garantálja, hogy Érezd Szombathelyt!


Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, azokat, akik az autentikus hagyományőrző programokat keresik, várják a Történelmi Témaparkba, majd az Iseumba, ahol a rómaiak istenvilága jelenik meg. Az előző helyszínen pedig a marcona katonák, Mars Isten és az ő hívői fognak majd bemutatókat tartani. A Fő téren háromnapos borfesztivállal készülnek, a kóstolgatás mellett lesznek nagyon nívós programok, koncertek. Első este a KFT zenekar lesz.


A Savaria Múzeum gasztronómiai élményt kínál egy különleges, ingyenesen látogatható fesztivállal - árulta el Csapláros Andrea igazgató. Hozzáfűzte, a Tepsifesztivál július 10-én lesz a Vasi Skanzenban. Ez a program csatlakozik az időszaki kiállításukhoz, a vadászathoz. De itt nem a húsokkal, és nem a virágokkal foglalkoznak, mint a Múzeumok Éjszakáján, hanem a magvakkal. Főleg azért, mert az egészséges életmód az embereknek egyre inkább központi kérdésévé válik.


A Weöres Színház augusztusban csatlakozik be a program kavalkádba. Fellép a Mágikus Mintha színészzenekar, szeptemberben Weöres lesz a TÉR a Társulati Évad Roadshow-t tartanak. A Savaria Szimfonikus Zenekar a városháza teraszán, az utcaművészeti fesztiválon és a Zsinagóga udvarán is fellép. A programok sorából nem marad ki a Mesebolt Bábszínház sem. 


A rendezvénysorozat teljes kínálata a Savaria Fórum eheti lapszámában és a csatolt dokumentumban olvasható.

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.