km/óra
  2023.02.03., péntek  •  Balázs napja
Építőanyagra átadott pénzt sikkasztott el a vádlott

Építőanyagra átadott pénzt sikkasztott el a vádlott

A Kőszegi Járásbíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 2 év 10 hónap börtönre, 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Elrendelte egy korábbi, sikkasztás bűntette miatt kiszabott és végrehajtásában felfüggesztett 1 év 2 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását. Kötelezte továbbá összesen 1.403.033 forint kártérítés és 243.020 forint bűnügyi költség megfizetésére, közölte az ügyészség.

 

A vádlott többek között az alábbi bűncselekményeket követte el.


A sértett és a vádlott 2018 júniusában, Kőszegen megállapodtak abban, hogy a vádlott elvégzi egy kőszegi ingatlan tetőfelújítási, tetőfedési és korlátjavítási munkálatait és anyagár előleg címén mindösszesen 1.901.000 forintot kért a sértettől, aki 2018. június 7-én a vádlott által megjelölt bankszámlára befizetett 775.000 forintot cserepes lemez anyagra, majd 2018. június 11-én 886.000 forintot kiegészítőkre, tetőlécre és egyéb faanyagra. A sértett 2018. június 25-én Kőszegen, 240.000 forintot adott át a vádlottnak korlát és kerítés anyagköltségre. A vádlott az átvett 1.901.000 forintból 802.095 forintért vásárolt anyagokat. A vádlott további építőanyagot nem vásárolt, és nem is épített be a sértett házába, a fennmaradó, építőanyagra átadott, ezáltal a vádlottra bízott 1.098.905 forinttal nem számolt el, azt nem adta vissza a sértettnek, hanem azt jogtalanul eltulajdonította. A vádlott a bűncselekménnyel 1.098.905 forint sikkasztási kárt okozott a sértettnek, amely kárból 200.000 forint megtérült akként, hogy azt 2018 szeptemberben a vádlott átadta a sértettnek, így nem térült meg 898.905 forint.


Egy másik sértett és a vádlott 2018 augusztusában Kőszegen megállapodtak abban, hogy a vádlott elvégzi a sértett házának bádogosmunkáit, anyagár előleg címén mindösszesen 40.000 forintot kért a sértettől, aki 2018. augusztus 15-én azt át is adta a vádlottnak. A vádlott a vállalt munkát nem végezte el, a 40.000 forintból építőanyagot nem vásárolt, és nem is épített be a sértett házába, azzal nem számolt el, azt nem adta vissza a sértettnek, hanem azt jogtalanul eltulajdonította. A bűncselekménnyel 40.000 forint sikkasztási kárt okozott a sértettnek, amely kár nem térült meg.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

 

Illusztráció: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
„Gyere velünk, csináld velünk: a Derkovits iskola csapata megnyerte a területi elődöntőt
Szombathelyen rendezték a Játékos Sportvetélkedő területi elődöntőjét. Ma délelőtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ sportcsarnokában csaptak össze Vas, Zala és Somogy vármegye legjobb alsó tagozatosai. A Magyar Diáksport Szövetség rendezvényén az országos bajnoki döntőbe jutás volt a tét. A hazai színeket a Derkovits Gyula és a Gothard Jenő Általános Iskola csapata képviselte.
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”
Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.
Betonoszlophoz kötötte a kutyáját egy nő Répcelak közelében, hetekig nem engedte szabadon
A Sárvári Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. A vád szerint 2022 őszén egy Répcelak közeli községben egy közel háromméteres lánccal kikötötte kutyáját az udvaron található betonoszlophoz, és hetekig nem engedte szabadon az állatot, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Pénteken még csapadék, szombattól jelentős lehűlés várható
Pénteken még csapadékos időjárás várható, nyugaton inkább esővel és havas esővel, keleten hóval, de este erős, olykor viharos széllel jelentős lehűlés érkezik és csökken a csapadék valószínűsége. Vasárnap hajnalban már erős fagy lehet, és napközben is csak 0 Celsius-fok körüli hőmérséklet valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.