km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
„Ennél nagyobb ellenszélben nem tudunk dolgozni”

„Ennél nagyobb ellenszélben nem tudunk dolgozni”

Szakítani kell azzal, hogy csak és kizárólag a budai várban, politikai alapon döntenek arról, Szombathelyen jusson-e forrás útfejlesztésre vagy városfenntartásra. A megyeszékhely költségvetésért (is) felelős alpolgármestere, az oladi lakótelep képviselője, dr. Horváth Attila beszélt erről a Szombathelyi Televízióban.


Az önkormányzati büdzséért és a városi cégek pénzügyi kontrolljáért felelős politikussal a 2022-es, 27 milliárdos költségvetés elfogadása, illetve a régió gazdasági életére egyelőre beláthatatlan, de biztosan jelentős következményekkel ható járó orosz-ukrán háború kitörése előtt készült az interjú.

 

Nem egy álommeló

 

Dr. Horváth Attila bevallotta, a koronavírus-válság éveiben nem egy álommeló az ő munkája. „Amikor 2019-ben megnyertük a választást, teljesen más 2,5 éves időszakot képzeltünk el, mint ami eltelt azóta. A város költségei (például bérek, fenntartás, rezsi) olyan mértékben emelkedtek, mint soha az utóbbi ciklusokban, miközben a bevételeink bezuhantak. Egy ilyen helyzetben kell működnünk, fejlesztéseket és programokat megvalósítanunk, amiket teljes joggal várnak el a szombathelyiek” – emelte ki, hozzátéve, hogy a helyzetet csak tetézi, hogy a kormány finoman szólva is válogat a támogatások megítélésekor a települések között, azt figyelve, neki kedvező-e vagy sem az önkormányzat politikai színezete.

 

„Nagyon komoly meggyőződésem, hogy minél közelebb költjük el a közös adóforintokat, minél „lejjebb” van a döntéshozatal, annál demokratikusabb az önkormányzati rendszer. Minél nagyobb egy büdzsé és minél távolabb van a hétköznapoktól, helyből, annál nehezebb valós kontrollt gyakorolni felette” – hangzott el dr. Horváth Attilától, aki szerint hibás és veszélyes a Fidesz végtelen központosításra törekvő logikája.

 

A politikus elmondta, nagyon szeretné, ha olyan kormányunk lenne – reményei szerint április után –, ami partnerként kezeli az önkormányzatokat. Márki-Zay Pétertől nagyon szimpatikus neki, hogy gyakran beszél róla, regnáló vidéki polgármesterként megtanulta, hogy politikai alapon egy település sem szenvedhet hátrányt – miniszterelnöksége esetén nem büntetné a fideszes vezetésű városokat. „Szeretném, ha ezek a mondatok nemcsak üres ígéretek lennének, hanem a gyakorlatban is érvényesülnének. A mostani kormánytól erre semmi esélyt nem látok. Ha a Fidesz marad hatalmon, Szombathely nem fog jól járni” – fejtette ki az alpolgármester.

 

Egy csapatban vannak

 

A felvétel napján posztolt arról a közösségi oldalán Dr. Czeglédy Csaba, hogy akár egy évvel ezelőtt sem gondolta volna, hogy Szombathely polgármestere, a városvezetés az ő országgyűlési képviselőjelöltségét fogják támogatni. Sokat kellet békülni? – kapta meg a kérdést a Fogadóóra vendége.

 

„Teljesen rendben van a viszonyunk. Csabával 2004 óta ismerjük egymást, akkor léptem be a Magyar Szocialista Pártba. Az, hogy egy ilyen régi kapcsolat alatt nem mindig gondolunk ugyanazt bizonyos dolgokról, a világ legtermészetesebb dolga. A mi közös ellenfelünk – és hangsúlyozottan nem ellenségről beszélek – a Fidesz. Elég régóta toljuk már közösen ennek a városnak a szekerét. Hogy jól vagy rosszul, azt döntsék el a szombathelyiek. Szociális területen, az útfejlesztések kérdésében, a sportügyekben mindig is egyetértettem Czeglédy Csabával. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a győzelmével egy jó országgyűlési képviselőt nyerne Szombathely” – mondta el dr. Horváth Attila.

 

Híd- és útfejlesztés

 

Az alpolgármester egyéni körzeti képviselő is az oladi lakótelepen. Nem könnyű egyszerre két feladatkört űzni, a politikus elmesélte az adásban, hogy felesége, Csilla gyakran segíti őt a körzeti teendők teljesítésében, mintha egy „társ-képviselő” lenne.

 

Dr. Horváth Attila régi célja a Kodály Zoltán utca felújítása. Ha minden jól alakul, a hamarosan elérhető Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében lehet erre, illetve az út hídjának felújítására forrást szerezni. Szóba került, a TOP-os beruházások megítélésekor különösen előnyt élveznek az olyan beruházások, melyek nemcsak egy kis járdaszakasz, burkolat rendbe rakására pályáznak, hanem akár egy teljes környék infrastruktúráját akarják fejleszteni: „Ezen csak jót mosolygok. „Sajnos” kénytelenek vagyunk teljes útburkolati és hídkarbantartási projekttel készülni.”

 

A költségvetési alpolgármester szerint egyébként nagy hiba, hogy a jogállamisági mechanizmus körüli vita miatt még nem áll rendelkezésre a TOP Plusz, a hétéves uniós pénzügyi ciklus talán legfontosabb helyi forráslehetősége. Az EU Bírósága az interjú napján utasította el a magyar-lengyel keresetet, így itt az ideje, hogy megjelenjenek az önkormányzatok számára azok a formai követelmények és indikátorok, melyek szerint véglegesíteni lehet a városi TOP Plusz-t, hangzott el.

 

Nézze vissza a Fogadóóra teljes adását online!

 

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban