km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
„Ennél nagyobb ellenszélben nem tudunk dolgozni”

„Ennél nagyobb ellenszélben nem tudunk dolgozni”

Szakítani kell azzal, hogy csak és kizárólag a budai várban, politikai alapon döntenek arról, Szombathelyen jusson-e forrás útfejlesztésre vagy városfenntartásra. A megyeszékhely költségvetésért (is) felelős alpolgármestere, az oladi lakótelep képviselője, dr. Horváth Attila beszélt erről a Szombathelyi Televízióban.


Az önkormányzati büdzséért és a városi cégek pénzügyi kontrolljáért felelős politikussal a 2022-es, 27 milliárdos költségvetés elfogadása, illetve a régió gazdasági életére egyelőre beláthatatlan, de biztosan jelentős következményekkel ható járó orosz-ukrán háború kitörése előtt készült az interjú.

 

Nem egy álommeló

 

Dr. Horváth Attila bevallotta, a koronavírus-válság éveiben nem egy álommeló az ő munkája. „Amikor 2019-ben megnyertük a választást, teljesen más 2,5 éves időszakot képzeltünk el, mint ami eltelt azóta. A város költségei (például bérek, fenntartás, rezsi) olyan mértékben emelkedtek, mint soha az utóbbi ciklusokban, miközben a bevételeink bezuhantak. Egy ilyen helyzetben kell működnünk, fejlesztéseket és programokat megvalósítanunk, amiket teljes joggal várnak el a szombathelyiek” – emelte ki, hozzátéve, hogy a helyzetet csak tetézi, hogy a kormány finoman szólva is válogat a támogatások megítélésekor a települések között, azt figyelve, neki kedvező-e vagy sem az önkormányzat politikai színezete.

 

„Nagyon komoly meggyőződésem, hogy minél közelebb költjük el a közös adóforintokat, minél „lejjebb” van a döntéshozatal, annál demokratikusabb az önkormányzati rendszer. Minél nagyobb egy büdzsé és minél távolabb van a hétköznapoktól, helyből, annál nehezebb valós kontrollt gyakorolni felette” – hangzott el dr. Horváth Attilától, aki szerint hibás és veszélyes a Fidesz végtelen központosításra törekvő logikája.

 

A politikus elmondta, nagyon szeretné, ha olyan kormányunk lenne – reményei szerint április után –, ami partnerként kezeli az önkormányzatokat. Márki-Zay Pétertől nagyon szimpatikus neki, hogy gyakran beszél róla, regnáló vidéki polgármesterként megtanulta, hogy politikai alapon egy település sem szenvedhet hátrányt – miniszterelnöksége esetén nem büntetné a fideszes vezetésű városokat. „Szeretném, ha ezek a mondatok nemcsak üres ígéretek lennének, hanem a gyakorlatban is érvényesülnének. A mostani kormánytól erre semmi esélyt nem látok. Ha a Fidesz marad hatalmon, Szombathely nem fog jól járni” – fejtette ki az alpolgármester.

 

Egy csapatban vannak

 

A felvétel napján posztolt arról a közösségi oldalán Dr. Czeglédy Csaba, hogy akár egy évvel ezelőtt sem gondolta volna, hogy Szombathely polgármestere, a városvezetés az ő országgyűlési képviselőjelöltségét fogják támogatni. Sokat kellet békülni? – kapta meg a kérdést a Fogadóóra vendége.

 

„Teljesen rendben van a viszonyunk. Csabával 2004 óta ismerjük egymást, akkor léptem be a Magyar Szocialista Pártba. Az, hogy egy ilyen régi kapcsolat alatt nem mindig gondolunk ugyanazt bizonyos dolgokról, a világ legtermészetesebb dolga. A mi közös ellenfelünk – és hangsúlyozottan nem ellenségről beszélek – a Fidesz. Elég régóta toljuk már közösen ennek a városnak a szekerét. Hogy jól vagy rosszul, azt döntsék el a szombathelyiek. Szociális területen, az útfejlesztések kérdésében, a sportügyekben mindig is egyetértettem Czeglédy Csabával. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a győzelmével egy jó országgyűlési képviselőt nyerne Szombathely” – mondta el dr. Horváth Attila.

 

Híd- és útfejlesztés

 

Az alpolgármester egyéni körzeti képviselő is az oladi lakótelepen. Nem könnyű egyszerre két feladatkört űzni, a politikus elmesélte az adásban, hogy felesége, Csilla gyakran segíti őt a körzeti teendők teljesítésében, mintha egy „társ-képviselő” lenne.

 

Dr. Horváth Attila régi célja a Kodály Zoltán utca felújítása. Ha minden jól alakul, a hamarosan elérhető Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében lehet erre, illetve az út hídjának felújítására forrást szerezni. Szóba került, a TOP-os beruházások megítélésekor különösen előnyt élveznek az olyan beruházások, melyek nemcsak egy kis járdaszakasz, burkolat rendbe rakására pályáznak, hanem akár egy teljes környék infrastruktúráját akarják fejleszteni: „Ezen csak jót mosolygok. „Sajnos” kénytelenek vagyunk teljes útburkolati és hídkarbantartási projekttel készülni.”

 

A költségvetési alpolgármester szerint egyébként nagy hiba, hogy a jogállamisági mechanizmus körüli vita miatt még nem áll rendelkezésre a TOP Plusz, a hétéves uniós pénzügyi ciklus talán legfontosabb helyi forráslehetősége. Az EU Bírósága az interjú napján utasította el a magyar-lengyel keresetet, így itt az ideje, hogy megjelenjenek az önkormányzatok számára azok a formai követelmények és indikátorok, melyek szerint véglegesíteni lehet a városi TOP Plusz-t, hangzott el.

 

Nézze vissza a Fogadóóra teljes adását online!

 

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.
Boszorkányok, bronzöntés, deresre húzás, rabszállító kocsi és sok-sok művészeti program vár a Múzeumok Éjszakáján
Június 22-én kilenc helyszínen, 70 programmal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakája, melyről hétfőn, a Savaria Múzeumban tartottak sajtótájékoztatóta részt vevő intézmények képviselői.