km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Közgyűlés után: így értékelték a februári ülést

Közgyűlés után: így értékelték a februári ülést

Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését, 27 milliárd forint főösszeggel - ez volt a csütörtöki ülés legfajsúlyosabb témája, és erről beszéltek sajtótájékoztatóikon a frakciók is.

 

Dr. Czeglédy Csaba nem érti, miért kerekedett vita a közgyűlésen a Göncz Árpád tér elnevezéséről, hiszen senki érdekét nem sérti, és az Éva-malom előtti tér méltó hely az egykori köztársasági elnök személyéhez. A Szent Márton utca Szent Erzsébet tértől a Gyöngyös-patakig tartó, sétány jellegű szakasza Wagner András nevét kapja, a következő hetekben egyeztetnek a 80 ott lakóval a névváltozásról. 

 

Külön napirendi pont szólt arról, hogy az elmúlt ciklus fejlesztéseinél átlagosan 20 hónap telt el a támogatási szerződés és a kivitelezés megkezdése között. Az ellenzék elismerte, hogy ez így van, a folyamatok ennyi időt vesznek igénybe. Ezzel bevallották, hogy igaztalanul vádolták a városvezetést azzal, hogy szándékosan hátráltatja a kormányzati támogatásból megvalósítandó beruházásokat. Sajtókérdésre válaszolva elmondta: a volt városi strand beépítésének ügye eltúlzott, és politikai felhangoktól sem mentes. Számára bármilyen megoldás megfelel, és szerinte a kórház megépíttethetné a parkolókat.

 

A közgyűlés kinyilvánította, hogy felveszi a kapcsolatot Szombathely kárpátaljai testvérvárosával, Ungvárral, és humanitárius segítséget ajánl az orosz-ukrán háborús helyzetben - erről dr. László Győző alpolgármester beszélt. 

 

Dr. Horváth Attila azt mondta, költségvetés ilyen könnyen még nem született. Számára érthetetlen, hogy a fideszes képviselők kimaradtak a költségvetés vitájából, és az előkészítésben is alig vettek részt. Tömegközlekedésre 1,1 milliárd, parkfenntartásra 600 millió forintot állítottak be. Mint mondta, az utak, járdák felújítása terén bőven van még tennivaló, ez a következő évek prioritása lesz. Külön napirendi pont szólt arról, hogy az elmúlt ciklus fejlesztéseinél átlagosan 20 hónap telt el a támogatási szerződés és a kivitelezés megkezdése között. Az ellenzék elismerte: igaztalanul vádolták a városvezetést azzal, hogy szándékosan hátráltatja a kormányzati támogatásból megvalósítandó beruházásokat. Sajtókérdésre válaszolva kifejtette: a városüzemeltetési feladatok egységes működése érdekében tervezik a holding létrehozását a SZOVA égisze alatt. 

 

Horváth Soma üdvözölte, hogy 50 millióval több jut köztisztasági feladatokra, 150 millióval nagyobb összeget szánnak út- és járdafenntartásra, ebből 55 milliót járdaszakaszok felújítására költenek. A parkfenntartásra elkülönített 600 millióból 150 millió forint gépvásárlásra megy, a fűnyírók már tavasszal megérkeznek, a beszerzési nehézségek miatt a szállító járművekre még várni kell. 50 millió forinttal támogatják az idei karnevált, újra kétnapos lesz a Savaria táncverseny, és megrendezik a herényi virágutat is. Az alpolgármester ugyanakkor elmondta, szomorúan tapasztalta, hogy a Fidesz frakció hadat üzent a nyári kulturális rendezvényeknek. 29 millió forintot terveztek az Érezd Szombathelyt! programjaira, az ellenzék ebből 20 milliót elvett volna. Horváth Soma hangsúlyozta, minden nyári hétvégén lesznek rendezvények. A városrészi civil szervezetek és művészeti csoportok támogatása 50,5 millióra nőtt.

 

Fontos gesztus volt, hogy a közgyűlés kifejezte szolidaritását az ukrán testvérvárosnak, kezdte sajtótájékoztatóját Koczka Tibor. A Pro Savaria képviselője csodálja, hogy csak most vetődött fel a parkoló építés ötlete a volt városi strand területén, pedig tavaly június óta ismert az ügy. Ő egyébként akkor nem szavazta meg az ingatlancsomag eladását. Szerinte fennáll a bizalomvesztés veszélye, a komoly vállalkozókat elrettentheti, ha az önkormányzat aláírt szerződéseket módosítgat. Jobb lett a költségvetés, mint várta. Minden területre 8-12 százalékos többletforrás jut, ami ellensúlyozza a minimálbér-emelést és az inflációt.

 

A büdzsé nyertese szerinte a civil szféra, vesztesei pedig az egyetemi- és szabadidősport. Elvi döntés született a SZOVA-holdingról, melyben hatékonyabb és takarékosabb lehet a városüzemeltetés. Ilyesmire gondolt, amikor korábban ciklusprogram helyett válságkezelési tervet kért a városvezetéstől. Szerinte a Vasivizet is be kellene vonni. Sajnálatát fejezte ki, hogy eddig csupán három képviselő önéletrajza került fel a szombathely.hu oldalra.

 

Viszonylag nyugodt körülmények között sikerült elfogadni a költségvetést, a büdzsé stabilitása a vártnál magasabb iparűzési adóbevételeknek, az ingatlaneladásoknak és a felelős gazdálkodásnak köszönhető - mondta Tóth Kálmán. Az Éljen Szombathely! frakció vezetője kiemelte, 500 millió forint plusz tartalékot képeztek a Volánnal való elszámolási vitára. Peremkerületi képviselőként is örül, hogy több pénz jut járdafelújításra és zöldterület-fenntartásra. A sport területére több forrás is kerülhet év végéig. A kis egyesületek számára most írják ki a pályázatokat. Sajtókérdésre válaszolva elmondta: lezárult az aláírásgyűjtés a kompenzáció érdekében, több mint 7500-an támogatták a kezdeményezést, később döntenek róla, miként juttatják el az ívet a kormánynak. 

 

Putz Attila a körzetét érintő költségvetési tételeket emelte ki: bekerült a Nádasdy utca felújítása - ahol majd a járdát is rendbe tennék -, a zanati kerékpárút építése és a zanati utcák csapadékvíz-elvezető rendszerének megoldása. Húsz civil szervezet osztozik 50,5 millió forint támogatáson, ősszel pedig további 12 millió forint értékben kiírják a civil alap pályázatait. Az Aktív időskor programra is jut forrás. 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.