km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Elvonások: a város és a civilek

Elvonások: a város és a civilek

A központi elvonások miatt idén kevesebb pénz jut a szombathelyi civileknek, a város reméli, a kormányzati kompenzáció után nagyobb segítséget tud nyújtani a szervezeteknek. Az egyik egyesület nyilatkozatai azonban kisebb vihart kavartak.

 

A 700 szombathelyi civil szervezet közül 300 egyesület, társaság fordult az utóbbi években az önkormányzathoz anyagi segítségért, ők a Civil Fórumon keresztül tartják a kapcsolatot a várossal – 12-en képviselik ebben többieket. Több szervezet (Vas Megyei TIT, Herényi Kulturális és Sportegyesület, Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári Kör, Zanati Kulturális és Sportegyesület) közművelődési vagy egyéb feladatok ellátására szerződést kötött a várossal. Az új kulturális törvényben pontosan meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat a város az AGORÁ-n keresztül teljesíti, a civilekkel saját forrásainak a terhére állapodott meg. 


A járványhelyzetben azonban nem lehet rendezvényeket tartani, a kormány pedig jelentősen megnyirbálta az önkormányzatok saját bevételeit, emiatt a nem kötelező feladatok ellátása veszélybe került. Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke arról számolt be, az önkormányzat arra ügyelt, ahol ingatlant kell fenntartania a szervezetnek, ott 2020-ban és az idén is úgy állapítottak meg a támogatást, hogy bár csökkentek a város anyagi lehetőségei, a működésre elegendő pénzt adjanak szervezeteknek. Tavaly két pályázatot is kiírtak, ezekből 40 egyesület kapott 7,4 millió forintot működésre (2021.  december 31-ig kell felhasználniuk), 23 szervezet pedig 4,150 milliót idén május 31-ig tartandó rendezvényekre.  


– Programokat jelenleg nem lehet tartani – mondta el Putz Attila –, így az utóbbi esetben a szervezetek egy egyszerű kérelemben kérhetik a határidő meghosszabbítását, amit automatikusan elfogadunk. Vagy a támogatási célt is módosíthatják a nyertes egyesületek, a kérésüket a várhatóan júniusban már összeülő bizottság pozitívan támogatja majd. Az idei költségvetés elfogadása előtt összehívtuk a Civil Fórumot, hogy a szervezeteket tájékoztassuk a helyzetről. Személyesen eljárva értem el, hogy a szerveztek a működésükhöz fél évre szükséges minimális összeget megkapják. Jeleztük azt is, hogy amennyiben a város hozzájut a kormányzati kompenzációhoz, akkor annak függvényében tudunk további támogatást adni. A Civil Fórum mindezt egyhangúlag, ellenvetés nélkül elfogadta. 


A szervezetektől tavaly kértek költségkimutatást, hogy lássák, mennyi pénz szükséges a működésükre, ezt figyelembe véve osztották el a rendelkezésre álló összeget tavaly és idén. Ezért villámcsapásként érték az önkormányzatot a Herényi Kulturális és Sportegyesület sajtónyilatkozatai, amelyekben a szervezet azt kifogásolta, hiába írt alá 2020 novemberében közművelődési megállapodást a várossal 13 millió forintról, idén év elején csak 2 milliót kaptak. Horváth Soma, a civil ügyekért is felelős alpolgármester elmondta, többször személyesen is találkozott a herényiekkel, akkor sem jelezték, hogy a csökkentett támogatás veszélyeztetné a működésüket, és azt sem, hogy tavasszal meg akarják rendezni a Herényi Virágutat vagy helyette a vásárt.


Kifejtette, nem az ellen van kifogásuk, hogy egy civil szervezet máshova is pályázik – a herényiek ugyanis dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő segítségével hozzájutottak a Nemzeti Együttműködési Alap egyedi támogatásaként 11 millió forinthoz. A nyilatkozatokból viszont úgy tűnt, mintha a város az egyesület létét veszélyeztetné.  


– A 2021 első félévére megállapított 2 millió forint biztonságos működést garantált, hiszen az általuk beküldött számok alapján 557 967 forintot költöttek üzemeltetésre egy negyedévben – mondta Horváth Soma. – A sajtónyilatkozatokban megjelent állítás, miszerint a támogatás közüzemi számlákra sem elég, egész egyszerűen nem helytálló. Azért lett jelentősen magasabb korábban a városi támogatásuk, mert ők rendezik a Herényi Virágutat, ami a számítások szerint 7 millió forintba kerül, jelen állás szerint viszont nem lehet rendezvényt tartani. Felfoghatjuk úgy is, hogy az egyesület hozzájutott a kormányzati kompenzációhoz. Bízunk abban, hogy a város is visszakapja az elvont pénzeket, és akkor többi civil szervezetnek is tudunk hasonló segítséget nyújtani. Ha nem érkezik kompenzáció, akkor is mindent megteszünk, hogy segítsük a szombathelyi civilek működését.

 

– A Civil Fórum előtt már jöttek hírek a költségvetési helyzetről – mondta el lapunknak Nagy Krisztina, a herényi egyesület ügyvezető titkára –, és a fórumon valóban kaptunk értesítést a csökkentett támogatásról. Tudomásul vettük, hogy a kialakult helyzetben nem a civilek a legfontosabbak, ezért is kerestünk alternatív lehetőséget, mert a reménybeli kompenzációra nem tudtunk alapozni. Az alaptól szakmai programra, nem működésre kaptunk támogatást, programokat valósítunk meg – ha lesz rá lehetőség, élőben, ha nem, akkor online módon.  


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.