km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Elvonások: a város és a civilek

Elvonások: a város és a civilek

A központi elvonások miatt idén kevesebb pénz jut a szombathelyi civileknek, a város reméli, a kormányzati kompenzáció után nagyobb segítséget tud nyújtani a szervezeteknek. Az egyik egyesület nyilatkozatai azonban kisebb vihart kavartak.

 

A 700 szombathelyi civil szervezet közül 300 egyesület, társaság fordult az utóbbi években az önkormányzathoz anyagi segítségért, ők a Civil Fórumon keresztül tartják a kapcsolatot a várossal – 12-en képviselik ebben többieket. Több szervezet (Vas Megyei TIT, Herényi Kulturális és Sportegyesület, Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári Kör, Zanati Kulturális és Sportegyesület) közművelődési vagy egyéb feladatok ellátására szerződést kötött a várossal. Az új kulturális törvényben pontosan meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat a város az AGORÁ-n keresztül teljesíti, a civilekkel saját forrásainak a terhére állapodott meg. 


A járványhelyzetben azonban nem lehet rendezvényeket tartani, a kormány pedig jelentősen megnyirbálta az önkormányzatok saját bevételeit, emiatt a nem kötelező feladatok ellátása veszélybe került. Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke arról számolt be, az önkormányzat arra ügyelt, ahol ingatlant kell fenntartania a szervezetnek, ott 2020-ban és az idén is úgy állapítottak meg a támogatást, hogy bár csökkentek a város anyagi lehetőségei, a működésre elegendő pénzt adjanak szervezeteknek. Tavaly két pályázatot is kiírtak, ezekből 40 egyesület kapott 7,4 millió forintot működésre (2021.  december 31-ig kell felhasználniuk), 23 szervezet pedig 4,150 milliót idén május 31-ig tartandó rendezvényekre.  


– Programokat jelenleg nem lehet tartani – mondta el Putz Attila –, így az utóbbi esetben a szervezetek egy egyszerű kérelemben kérhetik a határidő meghosszabbítását, amit automatikusan elfogadunk. Vagy a támogatási célt is módosíthatják a nyertes egyesületek, a kérésüket a várhatóan júniusban már összeülő bizottság pozitívan támogatja majd. Az idei költségvetés elfogadása előtt összehívtuk a Civil Fórumot, hogy a szervezeteket tájékoztassuk a helyzetről. Személyesen eljárva értem el, hogy a szerveztek a működésükhöz fél évre szükséges minimális összeget megkapják. Jeleztük azt is, hogy amennyiben a város hozzájut a kormányzati kompenzációhoz, akkor annak függvényében tudunk további támogatást adni. A Civil Fórum mindezt egyhangúlag, ellenvetés nélkül elfogadta. 


A szervezetektől tavaly kértek költségkimutatást, hogy lássák, mennyi pénz szükséges a működésükre, ezt figyelembe véve osztották el a rendelkezésre álló összeget tavaly és idén. Ezért villámcsapásként érték az önkormányzatot a Herényi Kulturális és Sportegyesület sajtónyilatkozatai, amelyekben a szervezet azt kifogásolta, hiába írt alá 2020 novemberében közművelődési megállapodást a várossal 13 millió forintról, idén év elején csak 2 milliót kaptak. Horváth Soma, a civil ügyekért is felelős alpolgármester elmondta, többször személyesen is találkozott a herényiekkel, akkor sem jelezték, hogy a csökkentett támogatás veszélyeztetné a működésüket, és azt sem, hogy tavasszal meg akarják rendezni a Herényi Virágutat vagy helyette a vásárt.


Kifejtette, nem az ellen van kifogásuk, hogy egy civil szervezet máshova is pályázik – a herényiek ugyanis dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő segítségével hozzájutottak a Nemzeti Együttműködési Alap egyedi támogatásaként 11 millió forinthoz. A nyilatkozatokból viszont úgy tűnt, mintha a város az egyesület létét veszélyeztetné.  


– A 2021 első félévére megállapított 2 millió forint biztonságos működést garantált, hiszen az általuk beküldött számok alapján 557 967 forintot költöttek üzemeltetésre egy negyedévben – mondta Horváth Soma. – A sajtónyilatkozatokban megjelent állítás, miszerint a támogatás közüzemi számlákra sem elég, egész egyszerűen nem helytálló. Azért lett jelentősen magasabb korábban a városi támogatásuk, mert ők rendezik a Herényi Virágutat, ami a számítások szerint 7 millió forintba kerül, jelen állás szerint viszont nem lehet rendezvényt tartani. Felfoghatjuk úgy is, hogy az egyesület hozzájutott a kormányzati kompenzációhoz. Bízunk abban, hogy a város is visszakapja az elvont pénzeket, és akkor többi civil szervezetnek is tudunk hasonló segítséget nyújtani. Ha nem érkezik kompenzáció, akkor is mindent megteszünk, hogy segítsük a szombathelyi civilek működését.

 

– A Civil Fórum előtt már jöttek hírek a költségvetési helyzetről – mondta el lapunknak Nagy Krisztina, a herényi egyesület ügyvezető titkára –, és a fórumon valóban kaptunk értesítést a csökkentett támogatásról. Tudomásul vettük, hogy a kialakult helyzetben nem a civilek a legfontosabbak, ezért is kerestünk alternatív lehetőséget, mert a reménybeli kompenzációra nem tudtunk alapozni. Az alaptól szakmai programra, nem működésre kaptunk támogatást, programokat valósítunk meg – ha lesz rá lehetőség, élőben, ha nem, akkor online módon.  


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.