km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
760 hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Savaria Egyetemi Központban

760 hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Savaria Egyetemi Központban

Szeptember 1-jén az ELTE Savaria Egyetemi Központ megtartotta tanévnyitó ünnepségét, ezúttal a Savaria mozi nagytermében. Az ünnepségen a gólyaeskün és az elsősök egyetemi polgárrá avatásán felül 15 arany diplomát adtak át.

 

Védettségi igazolvány felmutatásával, maszkban léphetett be az Agora Savaria Mozi nagytermébe az, aki ELTE tanévnyitójára igyekezett ma reggel. 10 órakor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó. Az ELTE 2021/2022-es tanévnyitóján, a Himnusz közös éneklése után, Katavics Enikő hallgató előadásában Csillagok aranya címmel részletet hallgathattak meg Kunze-Lévay: Mozart! c. musicaljéből. Köszöntőt mondott az ELTE rektora, valamint dr. Nemény András polgármester.


,,Büszkeség: és ahogy most itt végignézek a széksorokon, akár az egyetemi vezetésre, akár a hallgatókra, csak erősödik ez az érzés. Büszkeség tölt el, mert Magyarország vezető egyeteme meglátta a lehetőséget Szombathely városában, és ide helyezte képzéseinek egy részét. Büszkeség tölt el, mert az egyetem akkori dolgozói jól éltek ezzel a lehetőséggel, és az újonnan érkezők hozták azt a magas színvonalat, amire az ELTE név kötelez. Büszkeség tölt el, mert az itt tanuló diákok már most messze vitték magas szintű tanulmányait és városunk hírét, hiszen a kettő egy ponton túl óhatatlanul is összekapcsolódik” – fogalmazott dr. Nemény András.


Az egyetemi polgárrá fogadás jelképeként a diákok esküt tettek. Prof. dr. Borhy László rektor kezet fogott az elsőéves hallgatókkal. Az ünnepélyes kézfogó csak kesztyűben jöhetett létre, a negyedik hullám megelőzése miatt. Idén tizenöten kaptak aranydiplomát.  Reménytelinek mutatkozik az idei tanév az elsős diákok számának és tudásának tekintetében is. 


,,Minden korábbi létszámot meghaladóan, 59-cel több a diák, mint az előző években, ez 760 hallgatót jelent. Nagyon jók a felvételi arányok, nemcsak a hallgatói létszámot, hanem a felvételi pontokat illetően. Hiszen az öt éve megtörtént integráció óta a legmagasabb pontszámmal kerülnek be a hallgatók, és ez egy emelkedő tendencia” – mondta a rektor. 


A Savaria Egyetemi Központ a nyugat-dunántúli régióban a pedagógus- és tanárképzésben hagyományosan már több mint 60 éve meghatározója a területnek. Szintén évtizedek óta jelen van a testnevelő és ehhez kapcsolódó egészségtudomány szakos képzés, illetve a közgazdászképzés, ami az elmúlt évek sikertörténete. Műszaki képzésen belül a mérnök, mérnöktanár, az informatikai képzés szintén nagyon népszerű.  A Pedagógia és Pszichológia Intézet területén a pszichológus szak új színfolt az idei tanévben. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.