km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
760 hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Savaria Egyetemi Központban

760 hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Savaria Egyetemi Központban

Szeptember 1-jén az ELTE Savaria Egyetemi Központ megtartotta tanévnyitó ünnepségét, ezúttal a Savaria mozi nagytermében. Az ünnepségen a gólyaeskün és az elsősök egyetemi polgárrá avatásán felül 15 arany diplomát adtak át.

 

Védettségi igazolvány felmutatásával, maszkban léphetett be az Agora Savaria Mozi nagytermébe az, aki ELTE tanévnyitójára igyekezett ma reggel. 10 órakor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó. Az ELTE 2021/2022-es tanévnyitóján, a Himnusz közös éneklése után, Katavics Enikő hallgató előadásában Csillagok aranya címmel részletet hallgathattak meg Kunze-Lévay: Mozart! c. musicaljéből. Köszöntőt mondott az ELTE rektora, valamint dr. Nemény András polgármester.


,,Büszkeség: és ahogy most itt végignézek a széksorokon, akár az egyetemi vezetésre, akár a hallgatókra, csak erősödik ez az érzés. Büszkeség tölt el, mert Magyarország vezető egyeteme meglátta a lehetőséget Szombathely városában, és ide helyezte képzéseinek egy részét. Büszkeség tölt el, mert az egyetem akkori dolgozói jól éltek ezzel a lehetőséggel, és az újonnan érkezők hozták azt a magas színvonalat, amire az ELTE név kötelez. Büszkeség tölt el, mert az itt tanuló diákok már most messze vitték magas szintű tanulmányait és városunk hírét, hiszen a kettő egy ponton túl óhatatlanul is összekapcsolódik” – fogalmazott dr. Nemény András.


Az egyetemi polgárrá fogadás jelképeként a diákok esküt tettek. Prof. dr. Borhy László rektor kezet fogott az elsőéves hallgatókkal. Az ünnepélyes kézfogó csak kesztyűben jöhetett létre, a negyedik hullám megelőzése miatt. Idén tizenöten kaptak aranydiplomát.  Reménytelinek mutatkozik az idei tanév az elsős diákok számának és tudásának tekintetében is. 


,,Minden korábbi létszámot meghaladóan, 59-cel több a diák, mint az előző években, ez 760 hallgatót jelent. Nagyon jók a felvételi arányok, nemcsak a hallgatói létszámot, hanem a felvételi pontokat illetően. Hiszen az öt éve megtörtént integráció óta a legmagasabb pontszámmal kerülnek be a hallgatók, és ez egy emelkedő tendencia” – mondta a rektor. 


A Savaria Egyetemi Központ a nyugat-dunántúli régióban a pedagógus- és tanárképzésben hagyományosan már több mint 60 éve meghatározója a területnek. Szintén évtizedek óta jelen van a testnevelő és ehhez kapcsolódó egészségtudomány szakos képzés, illetve a közgazdászképzés, ami az elmúlt évek sikertörténete. Műszaki képzésen belül a mérnök, mérnöktanár, az informatikai képzés szintén nagyon népszerű.  A Pedagógia és Pszichológia Intézet területén a pszichológus szak új színfolt az idei tanévben. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.