km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Elsősegélynyújtó verseny: erre a tudásra bármikor szükség lehet

Elsősegélynyújtó verseny: erre a tudásra bármikor szükség lehet

Megtartották az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei döntőjét, amit a kezdetektől a Magyar Vöröskereszt szervez. Három korcsoportban tíz csapat adott számot tudásáról. A versenyhez csatlakoztak a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem is.

 

Életszerű feladatokat, valós idejű szituációkat kellett megoldaniuk a csapatoknak az elsősegélynyújtó verseny vármegyei döntőjében. Tíz csapat vetélkedett a pontokért.


Dr. Wächter Walter vármegyei tiszti főorvos elmondta, hogy ezek az események nagyon fontosak abból a szempontból, hogy egy olyan gyakorlati tudásra tesznek szert a versenyzők, amivel a hétköznapokban a bajba jutott embertársaikon segíthetnek. Erre a tudásra bárhol, bármikor, bármelyik pillanatban szükség lehet.


A finálét iskolai és területi fordulók előzték meg, a csapatok hosszú hónapokon keresztül készültek a versenyre. 5 gyermek, 4 ifjúsági és 1 felnőtt csapat jutott be a vármegyei döntőbe, ahol 10 állomáson mérettették meg magukat. A rendőrség bűnmegelőzési alosztálya például olyan szemüvegeket hozott, amelyek alkoholos és drogos befolyásoltságot szimulálnak. Ezeket viselve kellett feladatokat megoldani. A kormányhivatal népegészségügyi főosztálya ismeretterjesztő céllal mutatta meg a fiataloknak, hogy egy-egy gyümölcsös üdítőben mennyi cukor van, majd a csapatok saját maguknak készíthettek egészséges ivólevet. 


A Pécsi Tudományegyetem volt a verseny a helyszíne. Az udvaron is több állomást alakítottak ki. Többek között elméleti feladatok, újraélesztés és sebellátás is szerepelt a feladványok között. 


Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője kiemelte, a laikus elsősegélynyújtó versenyek közül ez egy belépő szintű verseny, a legfontosabb célja az, hogy az elsősegélynyújtó tudást igyekezzenek népszerűsíteni a fiatalok között. 


A vármegyei döntőn a csapatokat pontok alapján díjazták. Az is eldőlt, hogy a szeptemberi országos döntőn kik képviselhetik a vármegyét Kecskeméten.

 

Forrás: SZTV
 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.