km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Dobrev Klára: előrehozott választást követelünk, ha június 9-én a többség kinyilvánítja, hogy nem kér az Orbán-kormányból

Dobrev Klára: előrehozott választást követelünk, ha június 9-én a többség kinyilvánítja, hogy nem kér az Orbán-kormányból

Az ország jövője szempontjából meghatározó, önmagán túlmutató jelentőséget tulajdonítottak a felszólalók a közelgő önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választásoknak a DK, a Párbeszéd és az MSZP közös kampánynyitó rendezvényén vasárnap Budapesten.

A eseményen Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta, hogy június 9-én a választók ítéletet mondanak az Orbán-rendszerről és Orbán Viktor miniszterelnök kormányzásáról is. Ha június 9-én az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányzásból, akkor „előrehozott választásokért indulunk harcba és nem nyugszunk, amíg el nem zavarjuk őket” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: sokfélék, de összeköti őket az a cél, hogy véget vessenek az Orbán-rendszernek, nemcsak kormányváltást akarnak, hanem az egész rendszert akarják leváltani.

Orbán Viktor rendszerét legyőzni csak egy erős, felkészült politikusokból, civilekből, aktivistákból és szakértőkből álló, hatalmas nagy országos közösség képes, és még fontosabb, hogy csak egy ilyen közösség képes majd ezt az országot vezetni – emelte ki. Hangot adott annak a meglátásának, hogy ez a szövetség nem csak a mának, nem is csak az előttünk álló választásoknak szól. „Ez a szövetség Orbán rendszerének lebontásáról és utána egy élhető, európai Magyarország megteremtéséről szól” – hangsúlyozta Dobrev Klára.

Ez a kormány „a szégyen és a kudarc kormánya”, megérett a bukásra és okkal várják milliók, hogy ez a bukás minél hamarabb bekövetkezzen – jelentette ki. Okkal várják, hogy még 2026 előtt megbukjon, tömegek okkal várják el, hogy Magyarországon előrehozott választások legyenek – mondta az EP-képviselő.

Nincs idő várni, mert minden hónapban, amíg ez a kabinet kormányoz, egyre rosszabb lesz a helyzet – szögezte le az ellenzéki politikus.

Arról is szólt, hogy egy demokráciában sokféle embert sokféle párt képviselhet, ezt hívják kompromisszumnak, „ha úgy tetszik koalíciónak”. Aki demokrata és komolyan gondolja az Orbán-rendszer lebontását, annak ezzel a nyitott kompromisszummal kell közelednie a többi demokratához – jelentette ki.

„Én azt ajánlom Magyarországnak, hogy vegyük vissza saját államunkat, alakítsuk meg az emberek állámát (...), amely vigyáz ránk” – fogalmazott. Leszögezte, hogy erős államot, tisztességes állami szolgáltatásokat, mindenki számára elérhető ingyenes oktatást és egészségügyet akar. Olyan országot ami nem kifelé tart Európából, hanem ott van annak az erős Európának a közepén, amit a DK Európai Egyesült Államoknak hív – tette hozzá.

„Aki velünk van, soha többé nem lesz egyedül, aki velünk van, az Magyarország legnagyobb ellenzéki szövetségébe tartozik és a végén győzni fog” – zárta beszédét.

Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte a választóktól, hogy június 9-én támogassák a szabad önkormányzatokat és az európai Magyarországot. A szabad önkormányzatok ma a köztársasági gondolat és az európai Magyarország hídfőállásai – jelentette ki. Őrizzük meg ezeket a hídfőállásokat, építsünk rájuk, hogy a következő években az egész hazánkat vissza tudjuk foglalni – fogalmazott.

Elmondta, Budapest köztársaság és az is marad, a főváros akkor tud fejlődni, ha megőrzik szabadnak és ezt a szabadságot június 9-én megerősítik a választók.

Nem fogják engedni, hogy a Fidesz visszaszerezze Budapestet, sem hogyha fehér lovon jön, mint Horthy Miklós, „a bűnös várost megregulázni”, sem akkor, ha trójai falóval küldik azt, „akinek annak idején nem engedték meg, hogy Budapestet szolgálja, most kifejezetten küldik a nyakunkba” – fogalmazott, megjegyezve: „nem dőlünk be, ócska trükk”.

Kitért arra, hogy a zöldek és a szociáldemokraták egymás legszorosabb szövetségesei, mert mindannyian az igazságosságot szolgálják.

Beszélt arról, hogy büszke az elmúlt ötéves szolgálatra, amit főpolgármesterként egy csapat élén teljesített. Azt csináljuk, amit mondunk, és azt mondjuk, amit gondolunk – írta le politikájukat, jelezve, borzasztó nehéz volt az elmúlt öt év, de a főváros a válságot úgy élte túl, hogy erősebb közszolgáltatásokkal és megbecsült munkavállalókkal jött ki belőle.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje elmondta, az ellenzéki pártok mutattak egy másik, egy zöld baloldali utat a településeknek, most az dolguk, hogy mutassanak egy másik utat Magyarországnak. Közölte, a három párt nem házasságot, hanem szövetséget kötött, és nem boldogságra, hanem kormányváltásra szövetkeztek.

Beszélt arról is, hogy több feladata lesz az EP-ben: tenni akar a nők helyzetének javításáért, barátokat akar szerezni Magyarországnak, tenni akar a szociáldemokrácia megerősítésért. Közölte, nem több Brüsszelre, hanem erősebb helyi közösségekre van szükség, és haza kell hozni az uniós forrásokat.

Nicolas Schmit, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére angolul elmondott beszédében kijelentette, hogy a tét még soha nem volt ilyen nagy európai választások előtt. Egy jobboldali Európa, amelyet a szélsőjobboldal tart fogva, vagy egy progresszív Európa, amelyet a szociáldemokraták vezetnek – állította szembe. Ez a legfontosabb kérdés ezen az európai választáson – szögezte le az uniós biztos.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, egyedülálló választás előtt állnak, mert a magyar önkormányzatok és egész Európa sorsát befolyásolhatják a szavazatukkal. Ha ez jól sikerül, akkor az országnak is új irányt szabhatnak – tette hozzá.

Az eseményen egyenként szólították a színpadra a három párt polgármester-jelöltjeit.

 

(MTI)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.