km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Előadás Nagy Károlyról a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Előadás Nagy Károlyról a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja szervezésében dr. Kiss Gábor régész (Savaria Múzeum): Aki személyesen hozta el a középkort I. rész (Nagy Károly nyomában Pannóniában, Hadjárat az avarok ellen, az Ennstől a Sicca Sabariáig) címmel tart előadást szeptember 13-án, szerdán 17.00 órakor az intézmény földszinti előadótermében.

A könyvtár Facebook-eseményében ez szerepel:

„A király, aki felülmúlta korának összes fejedelmét bölcsességben és lelkének nagyságában.”
(Einhard: Nagy Károly császár élete)

Nagy Károly frank király 791 őszén hadjáratot vezetett a Pannóniát uralmuk alatt tartó avarok ellen. A háború előzmények ismertetése után végig kísérjük majd az általa vezetett fősereg 52 nap alatt megtett útját az Enns folyótól kiindulva, egészen az oda való visszatéréséig. A Duna déli partján, a római úton haladó sereg a Bécsi-erdőnél bevette az ott épült avar sáncvárat, majd ellenállás nélkül egészen a Rába torkolatáig, a mai Győrig haladt előre. Mivel nem találkozott az avar haderővel, Károly egy déli kitérővel, az antik Savarián át, birodalma és dinasztiája védőszentjének, Szent Mártonnak szülővárosán keresztül indult haza. Látogatása egyben zarándoklat is volt, célja pedig a tours-i püspök gyermekkora helyszíneinek azonosítása, továbbá ereklyék vagy emléktárgyak gyűjtése lehetett. Az egykori Nyugat-Római Birodalmat feltámasztani vágyó későbbi császár személyes látogatása a középkor kezdetét jelentette Szombathely város történetében, amikor az évszázadok után újra egy nyugati keresztény állam fontos településévé, egyik igazgatási központjává vált.

Az előadáshoz tartozó sétára szeptember 22-én 16:30-kor várjuk az érdeklődőket.
Találkozási pont: Szent Márton úti temető bejárata."

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.