km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Nem várhattak az ingatlanügyek

Nem várhattak az ingatlanügyek

A Brenner-villa, az MMIK és a Kolozsvári utcai sporttelep sorsáról is döntött az önkormányzat az augusztusi rendkívüli közgyűlésen.

 

A Szombathelyi Televízió élőben közvetített az ülésről

 

 

MMIK: átadják a használati jogot

 

A napirendi pont alatt arról döntöttek, hogy az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) közös városi-állami üzemeltetéséről szóló, augusztus 15-én lejáró szerződése után a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. (MMIK Nkft.) megkaphatja a használati jogot (a tulajdonos az állam marad).

 

A céget decemberben jegyezték be, a tulajdonosok között van a Fekete Péter kulturális államtitkár javaslatára létrehozott Baross Imre Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet, illetve a Vidnyánszky Attilához köthető Magyar Teátrumi Társaság. 

 

Ahogy korábban is írtunk róla, a kormány a leharcolt épület felújítására 600 millió forintot ad, az új működtető pedig nyüzsgő programokat ígér az MMIK-ba.

 

A városé lesz a Brenner-villa

 

Az egykor szebb napokat megélt Brenner-villában 1999-ig üzemelt a Casino Szombathely, a bezárása óta nem hasznosították és nem újították fel a villát, ami 2016-ban és 2019-ben is leégett. 

 

Mivel az eddigi tulajdonos cég felszámolás alatt van, az ingatlant, mint a cég vagyontárgyát árverezésre bocsátották, amit a GM Elektro-Mechanika Kft. nyert meg, 28 millió forintos ajánlattal. 

 

A szombathelyi önkormányzatnak elővételi joga van, tehát a nyertest beelőzve, az általa ajánlott áron megveheti az épületet, ami a SZOVA frissen végzett értékbecslése szerint 33 millió forintot ér. A polgármester azt javasolta, hogy a város éljen az elővásárlási jogával, vagyis 28 millióért vegye meg a Brenner-villát, a közgyűlés pedig igennel szavazott.

 

A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola ingatlanbérleti szerződésének hosszabbításáról vita sem volt.

 

Sporttelepet venne a Falco

 

Az önkormányzat eladná a több mint 4 hektáros Kolozsvár utcai sporttelepet a szomszédban működő Falco gyárnak. A vételár 750 millió forint, ami nagyon jól jönne a koronavírus-válság óta megtépázott szombathelyi költségvetésnek.

 

Az előző napirendi pontnál már döntés született róla, hogy a sikeres adásvétel esetén 550 millió forintból idősotthont és hajléktalanellátót üzemeltetne a városban az evangélikus egyház.

 

Egy tartózkodás ellenében mindenki igennel szavazott.

 

Az egyház beszáll a hajléktalanellátásba

 

Az első napirendi pont még összefügg egy másik mai fontos üggyel: a Falco gyár megvenné a Kolozsvár utcai sporttelepet. A négyhektáros terület alapvetően kihasználatlan, azonban egy részében hajléktalanszálló működik. Ha sikerül nyélbe ütni az adásvételt az önkormányzatnak át kell költöztetnie az itt élő idős hajléktalanokat.

 

Megoldás lehet, hogy a város a sporttelep 750 milliós vételárából 550 milliót ad a Magyar Evangélikus Egyháznak azért, hogy fenntartson egy 24 fős hajléktalanotthont, illetve 20 fős idősotthont, ami a Pozsony utcai gondozóházat is tehermentesítené. 

 

A Fidesz-KDNP képviselői korainak és elhamarkodottnak érzik, hogy már most döntenie kell a kérdésben az önkormányzatnak, azonban Lendvai Ferenc – Illés Károly frakcióvezető hiányában – lelkiismereti szavazást kért a társaitól a frakciófegyelem helyett. Az Éljen Szombathely! szerint garancia az egyház a biztos és hatékony feladatellátásra, amire a Szociális Bizottság már előzetesen rábolintott.

 

A testület 18 igen és 2 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.