km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Élhető Örökség: Gácsi József emlékére nyílik kiállítás a Skanzenben

Élhető Örökség: Gácsi József emlékére nyílik kiállítás a Skanzenben

A Vasi Skanzen lesz a Teleki László Alapítvány és a Magyar Építőművészek Szövetsége Élhető Örökség című vándorkiállításának következő helyszíne.

Időpont: szeptember 14. 17 óra
Helyszín: Vasi Skanzen
Köszöntőt mond: Csapláros Andrea múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja: Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója

A szombathelyi kiállítást a szervezők a közelmúltban elhunyt építész, Gácsi József emlékének szentelik. Gácsi József Ákos mentorként kezdte meg a kiállítás szombathelyi bemutatásának szervezését, rá és a Népi Építészeti Programban végzett munkájára emlékezve a kiállítás keretében az ő munkássága is bemutatásra kerül.

Lánya, Gácsi Zsuzsi emlékezik meg róla.

A megnyitón Háklár Dóri mond éneket.

A Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja a Magyarország területén álló védett népi építészeti emlékek megóvását, részleges vagy teljes helyreállítását, azaz szakmai előkészítő dokumentációk és kutatások készítését, továbbá az épületek felújítását támogatja. Céljai közé tartozik a hagyományos, népi mesterségek és anyaghasználat, a hagyományos építő technikák újjáélesztése.

A kiállítás fotói néhol egy-egy jellemző motívumot emelnek ki, máshol madártávlatból vizsgálják a népi építészet és a műemléki értékű vidéki épített örökség helyreállítás utáni állapotát.

A kiállítás 2023. november 6-ig tekinthető meg.

 

Fotó: Nagy Jácint/archív

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.