km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Egy új állatvédelmi alapítványon keresztül támogathatja a kormány a civileket, de csak 2024-től lesz rá forrás

Egy új állatvédelmi alapítványon keresztül támogathatja a kormány a civileket, de csak 2024-től lesz rá forrás

Állami állatvédő alapítványt hoz létre a kormány. Az alapításhoz szükséges törvényjavaslatot kedd délelőtt 141 igen, 4 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés -számol be róla a Telex.

„A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy tovább javítson az állatok helyzetén. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozása hatékonyabbá teszi ennek a célnak az elérését” – írta a javaslat benyújtása után Varga Judit igazságügyi miniszter. „Az Alapítvány célja, hogy az állatvédelmi munkát olyan keretek közé emeljük, ahol mind a szakemberek, mind a civil szervezetek közösen dolgozhatnak a hazai állatvédelem fejlesztését, népszerűsítését és a felelős állattartást érintő témákon.” Ezt pedig Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos tette közzé Facebook-oldalán a szavazás után.A Semjén Zsolt által benyújtott javaslat szerint az új alapítvány feladata lesz:

egy állatvédelmi tájékoztató portál működtetése,
állatvédelmi szakmai konferenciák szervezése,
országos kommunikációs és érzékenyítő kampányok, állatvédelmi pályázatok lebonyolítása és felügyelete,
az állatvédelem fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára,
az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, képzési programok kidolgozása és koordinálása, és
a nemzetközi jó gyakorlatok adaptálási lehetőségeinek feltérképezése a hazai állattartási kultúra fejlesztése érdekében.
A legfontosabb változás azonban minden bizonnyal az lehet, hogy a javaslat szerint a kormány ezen az alapítványon keresztül támogathatja az állatvédelmi civil szervezeteket. Az alapítványt Varga Judit hozza létre, működését a kormány 2024-től támogatja írja a Telex.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.