km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Egy német sors: elég a propagandából!

Egy német sors: elég a propagandából!

Felelősek vagyunk azért, ha hagyjuk kilúgozni az agyunkat. Ha lemondunk az önálló gondolkodásról, állásfoglalásról. A kételkedés jogáról. Tennünk kell a hazug, aljas, veszélyes propaganda/hatalom ellen. Akik kollaborálnak, együttműködnek a gonosszal, számot kell adniuk erről.

 

Minderről is szól Christopher James Hampton kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró (portugál származású brit drámaíró) Egy német sors című monodrámája (2019), amit a zseniális – Kossuth-díjas – Molnár Piroska adott elő hétfőn este a WSSZ-ben teltházas közönség előtt, hangos sikerrel. A rendező Máté Gábor, a Katona József Színház köztiszteletnek örvendő direktora. (A produkciót az OPI-Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE /Függetlenül Egymással/ és a Hatszín Teátrum hozta létre.) Matuzsálemkorú hölgy, Brunhilde Pomsel vall, aki ugyan „csak” titkárnő volt, ám nem akárhol és nem is akármikor. A náci propagandaminiszter, a hírhedt/sátáni Goebbels titkárságán ügyködött az 1940-es évek elején. 


A harmincas évek második felét így idézi fel: „Eszembe se jutott, hogy valami ne lenne rendben. Fogalmunk se volt róla, hogy mit szabadít ránk Hitler.” Hatalmas lámpaernyő (vallatólámpa?) alatt, tolókocsiban ülve (belerokkanva egykori vezetettségébe/közönyébe?) meséli, hogy a vérzivataros időkben egész Berlin „mintha egy nagy búra alatt élt volna”. „Az első gyanús jeleket akkor észleltem, mikor kezdtek bezárni a zsidó boltok; de ebből nem következtettünk arra, hogy a zsidókat ’oda’ küldik…” „Én személy szerint ebben az egészben semmiféle szerepet nem játszottam. Én csak egy nagyon pici kis pont voltam... Olyan túl sokat úgyse tudtunk volna tenni.” Molnár Piroska Brunhildéje nyilván ezerszer átszűrte magán sors-sodortatását: „Velem csak úgy megtörténtek a dolgok, de én nem érzem magam bűnösnek.” Öt évet kapott a háború után. 


A náci propagandagépezetet ekként jellemzi: „Az egész Németország egy rádiót hallgatott… A híradókban úgyis mindig mi győztünk… Azelőtt nem létezett propaganda-minisztérium, ma sem létezik és egy cseppet sem hiányzik a világnak. Nem volt semmi köze a hazaszeretethez vagy a nemes eszmékhez. Kizárólag a központi akarat és a hírhamisítás eszköze volt. Azt a sok hazugságot ma már nem lehetne eladni.” Ekkor fölmordul a WSSZ közönsége. Merthogy nyilvánvaló az áthallás. Beleborzongunk. 


A Hazám-díjas (2008), Budapest díszpolgára címmel (2020) kitüntetett Molnár Piroska iránytűként mutat utat nekünk. Értünk. Nézzünk magunkba. Nézzünk körül a mai, eszelősen/fanatikusan kimélyített lövészárkok széléről. Készítsünk leltárt. Zsinórmértékünk az egyetemes emberi érték- és jogrendszer legyen! Az igazi színház – Molnár Piroska/Máté Gábor aranyfedezete biztosíték – megtisztít. Erőt ad. Cselekvésre sarkall. Nincs haladék.    

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Orlai Produkció

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.