km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Egy német sors: elég a propagandából!

Egy német sors: elég a propagandából!

Felelősek vagyunk azért, ha hagyjuk kilúgozni az agyunkat. Ha lemondunk az önálló gondolkodásról, állásfoglalásról. A kételkedés jogáról. Tennünk kell a hazug, aljas, veszélyes propaganda/hatalom ellen. Akik kollaborálnak, együttműködnek a gonosszal, számot kell adniuk erről.

 

Minderről is szól Christopher James Hampton kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró (portugál származású brit drámaíró) Egy német sors című monodrámája (2019), amit a zseniális – Kossuth-díjas – Molnár Piroska adott elő hétfőn este a WSSZ-ben teltházas közönség előtt, hangos sikerrel. A rendező Máté Gábor, a Katona József Színház köztiszteletnek örvendő direktora. (A produkciót az OPI-Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE /Függetlenül Egymással/ és a Hatszín Teátrum hozta létre.) Matuzsálemkorú hölgy, Brunhilde Pomsel vall, aki ugyan „csak” titkárnő volt, ám nem akárhol és nem is akármikor. A náci propagandaminiszter, a hírhedt/sátáni Goebbels titkárságán ügyködött az 1940-es évek elején. 


A harmincas évek második felét így idézi fel: „Eszembe se jutott, hogy valami ne lenne rendben. Fogalmunk se volt róla, hogy mit szabadít ránk Hitler.” Hatalmas lámpaernyő (vallatólámpa?) alatt, tolókocsiban ülve (belerokkanva egykori vezetettségébe/közönyébe?) meséli, hogy a vérzivataros időkben egész Berlin „mintha egy nagy búra alatt élt volna”. „Az első gyanús jeleket akkor észleltem, mikor kezdtek bezárni a zsidó boltok; de ebből nem következtettünk arra, hogy a zsidókat ’oda’ küldik…” „Én személy szerint ebben az egészben semmiféle szerepet nem játszottam. Én csak egy nagyon pici kis pont voltam... Olyan túl sokat úgyse tudtunk volna tenni.” Molnár Piroska Brunhildéje nyilván ezerszer átszűrte magán sors-sodortatását: „Velem csak úgy megtörténtek a dolgok, de én nem érzem magam bűnösnek.” Öt évet kapott a háború után. 


A náci propagandagépezetet ekként jellemzi: „Az egész Németország egy rádiót hallgatott… A híradókban úgyis mindig mi győztünk… Azelőtt nem létezett propaganda-minisztérium, ma sem létezik és egy cseppet sem hiányzik a világnak. Nem volt semmi köze a hazaszeretethez vagy a nemes eszmékhez. Kizárólag a központi akarat és a hírhamisítás eszköze volt. Azt a sok hazugságot ma már nem lehetne eladni.” Ekkor fölmordul a WSSZ közönsége. Merthogy nyilvánvaló az áthallás. Beleborzongunk. 


A Hazám-díjas (2008), Budapest díszpolgára címmel (2020) kitüntetett Molnár Piroska iránytűként mutat utat nekünk. Értünk. Nézzünk magunkba. Nézzünk körül a mai, eszelősen/fanatikusan kimélyített lövészárkok széléről. Készítsünk leltárt. Zsinórmértékünk az egyetemes emberi érték- és jogrendszer legyen! Az igazi színház – Molnár Piroska/Máté Gábor aranyfedezete biztosíték – megtisztít. Erőt ad. Cselekvésre sarkall. Nincs haladék.    

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Orlai Produkció

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.