km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Egy mozgalmas múltú palota, félúton Csákánydoroszló és Hollywood között..

Egy mozgalmas múltú palota, félúton Csákánydoroszló és Hollywood között..

Szombathely elíziumi mezőin (ezt jelenti a párizsi Champs-Elysées neve), a Széll Kálmán utcában nagyon vegyes képet eredményező változásokkal járt az épületek főpárkányának közös szinthez való közelítésére tett kísérlet. Az utca elején megfigyelhetjük, hogy a jobb oldalon már a második épület után elfogyott a befektetői lendület, és így a következő két alacsonyabb ház szép átmenetet biztosított a Deák liget kimértebb eleganciájához. Ám, amikor a MÁV Igazgatóságának tömbje harmadik emeletet kapott, elszabadult a pokol: a következő, kétemeletes ház egy, illetve az azt követő kettő, amelyek egyemeletesek voltak, két emelettel megemelkedtek. Az első, a 4. számú ház még kétemeletes volt, ennél megőrizték a régi vakolati díszeket. A következő viszont, mivel egyemeletes volt, már csak részben tarthatta meg ornamenseit, végül a nyolcas szám alatt álló Eszterhás-palota napjainkban csupán földszintjének sávozását őrzi. Ez, a Gyöngyös patak partján álló ház, az Eszterhás-palota nagyon szerencsétlenül járt: volt emeletét teljesen lecsupaszították, magasságában összenyomták, és szintén két emeletet építettek rá. Földszintjének maradék szépségét egyetlen ütött-kopott titánfej jelzi, a kapu felett őrködik magányosan..

Valaha az Eszterhás-palota igen jeles, fényűző, városi bálok helyszíne volt. A ház második tulajdonosa Eszterhás István író, majd miniszterelnökségi sajtóelőadó volt. A dúsgazdag csákánydoroszlói család szombathelyi városi palotájában folyt a város legpazarabb társasági élete. Legendák maradtak fenn az e ház falai között zajlott fényűző bálokról. A palota Gyöngyösre néző, keleti falánál kezdődött a Deák liget: a palota oldalfalának végében nagy terasz állt az emeleten, ami szintén a zenés rendezvények helyszínéül szolgált. A terasz a múzeum kertjére nézett, és néz még ma is, a Gyöngyös irányában kibővített formában. Az épület földszintjén a Posch fivérek vendéglője várta a szórakozni vágyókat.

A gyermek, Joe Eszterhas, Hollywood leghíresebb filmforgatókönyv-írója, Eszterhás József néven még Csákánydoroszlón született.

Életrajzi adataiban súlyos ellentmondás van, a Wikipédia szerint ugyanis 1944. november 23-án látta meg a napvilágot, majd egy sorral lejjebb arról tájékoztat a szócikk, hogy a család 1945-ben nyugatra menekülni kényszerült, és a gyermek, József a menekülés közben született, így nem volt lakója e háznak.

A második világháború szétzilálta, megtépázta az Eszterhás családot. A kis Jóska Amerikába került, atyjától örökölt svádája, szemléletes fogalmazása és előadásmódja már fiatalon sikereket hozott neki prózaírói próbálkozásai során. Az 1944 novemberében Csákánydoroszlón született fiú Joe Eszterhas néven sikeres film forgatókönyvíróvá, majd producerré vált. Első sikerét 1981-ben érte el. 1992-ben ért alkotói pályája csúcsára, amikor az Elemi ösztön című film forgatókönyvéért hárommillió dollárt kapott.

Az Esterhás palota főhomlokzata... a patakra néző oldalhomlokzat 1-4-1 tengelyrenddel valaha a nyugodt, kiegyensúlyozott eklektika szép példája volt. Vakolati ornamensei azonban a második világháború utáni évtizedek felújításai eredményeként eltűntek a falakról, a kedves épület homlokzatai így éktelenné és jellegtelenné váltak, mára már a tengelyrendnek se látszanak az emeleteken, nyomaikban sem.

Nehéz elgondolni, mi késztette a várostervezés egyes fázisaiban a szakembereket, hogy a volt Deák Ferenc liget vízpart mentén húzódó, kellemes kerthelyiségekkel gazdagított vendéglátóhelyeit kiirtsa erről az elíziumi mezőkről, és a kellemes, ligetes kerthelyiségek sorát céltalan, néhol rendezetlen és sáros földsávvá alacsonyítsa, miközben látnivalóan nem tud mit kezdeni a város a haszontalanná vált földsávokkal…

A szemben lévő sarkon a Kopfensteiner-házat láthatjuk. A Kopfensteiner fivérek, Dénes és Manó kiváló műépítészek és építési vállalkozók voltak. Széll Kálmán utcai épületük bérháznak készült. Kopfensteinerék családi fészke a Hadnagy utcánál, a mai Honvéd tér 2. szám alatt található.

Balló László

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.