km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Egy mozgalmas múltú palota, félúton Csákánydoroszló és Hollywood között..

Egy mozgalmas múltú palota, félúton Csákánydoroszló és Hollywood között..

Szombathely elíziumi mezőin (ezt jelenti a párizsi Champs-Elysées neve), a Széll Kálmán utcában nagyon vegyes képet eredményező változásokkal járt az épületek főpárkányának közös szinthez való közelítésére tett kísérlet. Az utca elején megfigyelhetjük, hogy a jobb oldalon már a második épület után elfogyott a befektetői lendület, és így a következő két alacsonyabb ház szép átmenetet biztosított a Deák liget kimértebb eleganciájához. Ám, amikor a MÁV Igazgatóságának tömbje harmadik emeletet kapott, elszabadult a pokol: a következő, kétemeletes ház egy, illetve az azt követő kettő, amelyek egyemeletesek voltak, két emelettel megemelkedtek. Az első, a 4. számú ház még kétemeletes volt, ennél megőrizték a régi vakolati díszeket. A következő viszont, mivel egyemeletes volt, már csak részben tarthatta meg ornamenseit, végül a nyolcas szám alatt álló Eszterhás-palota napjainkban csupán földszintjének sávozását őrzi. Ez, a Gyöngyös patak partján álló ház, az Eszterhás-palota nagyon szerencsétlenül járt: volt emeletét teljesen lecsupaszították, magasságában összenyomták, és szintén két emeletet építettek rá. Földszintjének maradék szépségét egyetlen ütött-kopott titánfej jelzi, a kapu felett őrködik magányosan..

Valaha az Eszterhás-palota igen jeles, fényűző, városi bálok helyszíne volt. A ház második tulajdonosa Eszterhás István író, majd miniszterelnökségi sajtóelőadó volt. A dúsgazdag csákánydoroszlói család szombathelyi városi palotájában folyt a város legpazarabb társasági élete. Legendák maradtak fenn az e ház falai között zajlott fényűző bálokról. A palota Gyöngyösre néző, keleti falánál kezdődött a Deák liget: a palota oldalfalának végében nagy terasz állt az emeleten, ami szintén a zenés rendezvények helyszínéül szolgált. A terasz a múzeum kertjére nézett, és néz még ma is, a Gyöngyös irányában kibővített formában. Az épület földszintjén a Posch fivérek vendéglője várta a szórakozni vágyókat.

A gyermek, Joe Eszterhas, Hollywood leghíresebb filmforgatókönyv-írója, Eszterhás József néven még Csákánydoroszlón született.

Életrajzi adataiban súlyos ellentmondás van, a Wikipédia szerint ugyanis 1944. november 23-án látta meg a napvilágot, majd egy sorral lejjebb arról tájékoztat a szócikk, hogy a család 1945-ben nyugatra menekülni kényszerült, és a gyermek, József a menekülés közben született, így nem volt lakója e háznak.

A második világháború szétzilálta, megtépázta az Eszterhás családot. A kis Jóska Amerikába került, atyjától örökölt svádája, szemléletes fogalmazása és előadásmódja már fiatalon sikereket hozott neki prózaírói próbálkozásai során. Az 1944 novemberében Csákánydoroszlón született fiú Joe Eszterhas néven sikeres film forgatókönyvíróvá, majd producerré vált. Első sikerét 1981-ben érte el. 1992-ben ért alkotói pályája csúcsára, amikor az Elemi ösztön című film forgatókönyvéért hárommillió dollárt kapott.

Az Esterhás palota főhomlokzata... a patakra néző oldalhomlokzat 1-4-1 tengelyrenddel valaha a nyugodt, kiegyensúlyozott eklektika szép példája volt. Vakolati ornamensei azonban a második világháború utáni évtizedek felújításai eredményeként eltűntek a falakról, a kedves épület homlokzatai így éktelenné és jellegtelenné váltak, mára már a tengelyrendnek se látszanak az emeleteken, nyomaikban sem.

Nehéz elgondolni, mi késztette a várostervezés egyes fázisaiban a szakembereket, hogy a volt Deák Ferenc liget vízpart mentén húzódó, kellemes kerthelyiségekkel gazdagított vendéglátóhelyeit kiirtsa erről az elíziumi mezőkről, és a kellemes, ligetes kerthelyiségek sorát céltalan, néhol rendezetlen és sáros földsávvá alacsonyítsa, miközben látnivalóan nem tud mit kezdeni a város a haszontalanná vált földsávokkal…

A szemben lévő sarkon a Kopfensteiner-házat láthatjuk. A Kopfensteiner fivérek, Dénes és Manó kiváló műépítészek és építési vállalkozók voltak. Széll Kálmán utcai épületük bérháznak készült. Kopfensteinerék családi fészke a Hadnagy utcánál, a mai Honvéd tér 2. szám alatt található.

Balló László

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.