km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Egy igazán mézes nap a piacon: megnyílt az Édes Élet vándorkiállítás

Egy igazán mézes nap a piacon: megnyílt az Édes Élet vándorkiállítás

Szombat délelőtt nyílt meg a szombathelyi piacon az Édes Élet – Méhek Világa kiállítás. A tárlat anyagát a vásárcsarnok a Kaposvári Nagypiactól kapta: helyi „mézes programokkal” kiegészülve a mézet, méheket, méhészetet középpontba helyező kreatív projekt jött létre.

Igazi talákozóhely, agóra városunk életében a szombathelyi vásárcsarnok, többek között remek programjainak köszönhetően, melyek között az Édes élet kiállításban az is nagyszerű, hogy több piac összefogásának eredménye – mondta el a megnyitón dr. Nemény András polgármester, hiszen Pécs, Kaposvár és Budapest után érkezett hozzánk a Méhek világa tárlat.

A Pedagógus Kórus is énekelt a megnyitón

A méz maga az élet. Nemcsak életet ad, de életből is lesz: rengeteg kis szorgos állatnak köszönhetjük, akiket nem ismerünk eléggé, sokszor ezért félünk tőlük, ezért hiánypótló is a kiállítás, mellyel megismerhetjük, tisztelhetjük és megszerethetjük a méhecskéket, s talán jobban megértjük a város azon törekvését is, mely minél több vadvirágos rétet szeretne létrehozni.

Dr. Nemény András (jobbra) nyitotta meg a kiállítást, mellette Polákovics Marietta, a piac vezetője, balról Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. vezetője

A kiállítással, programmal nemcsak a méheket, hanem a méhészek csodálatos munkáját is szeretnénk kicsit jobban megismertetni, hangsúlyozta a polgármester, mert vigyázni kell rájuk is, és hazai termelőinkre. A méz a hosszú, boldog élet titka, így a hazai méz vásárlására, a hazai termelők segítésére buzdította a megjelenteket.

Bárdics János a mézfogyasztás fontosságáról is beszélt

Polákovics Marietta, a Szombathelyi Vásárcsarnok vezetője a piacok együttműködéséről beszélt, s elmondta, a piaci programokat, ahogy jelen kiállítást is, az motiválta, hogy bemutassa, több száz őstermelő, kistermelő, családi gazdálkodó léte függ nap mint nap a piactól, a vásárlóktól. A túlélésért küzdenek a magyar méhészek is, ezért fontos, hogy a piac ismereteket is átadjon, s így elérje azt, hogy ne a külföldi, bizonytalan eredű mézet vegye le a nagyáruházak polcairól, hanem hazai termelőtől vásároljon. Hogy megértsük, miért érdemes tudatosan a piacot, a magyar terméket választani. A mai nap tisztelgés a méhek, a méhészek, a méz, az árusok, s a vásárlók előtt – mondta el a piacvezető.

Bárdics János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetője is köszöntötte az érdeklődőket, megköszönve a méhészek nevében a piac mézes programját, mely ilyenkor, az adventi időszakban a legnépszerűbb. Azt kívánta, hogy mindenki ünnepi asztalára kerüljön jó minőségű méz, de ne csak karácsonykor, hanem egész évben fogyasszunk naponta egy kanállal, így sokat tehetünk az egészségünkért, és a hazai méhészekért, méztermelőkért.

A köszöntőbeszédek után a Sárvári Apiarius Mézlovagrend vonult fel Peltzer Géza harmonikakíséretével a piacon: a mézlovagrend nagymestereit kísérő kis zümi méhecskék kóstolómézet osztogattak a vásárlóknak, s Erős György, a 8 éve alakult, 13 fős Mézlovagrend nagymestere is szólt a közönséghez, hangsúlyozva, fontos, hogy hazai termelőtől vásároljunk mézet.

A Mézlovagrend és a kis Zümik

Róna Ágnes, a Kaposvári Nagypiac Kft. vezetője is méltatta a kiállítást, mely fontos információkkal szolgál a méhekről, a mézkészítésről, és a méz fontos szerepéről beszélt életünkben. A megnyitót követően Peltzer Géza „Piac” című lemezbemutatóján vehettek részt a látogatók, majd a 4SZ Méhészet Pillantás a Kaptárba előadását hallgathatták meg.
Itt voltak a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai mézes tematikájú könyvekkel, valamint a Sárvári Méhész Egyesület jóvoltából méhecskés selfie-t is lehet készíteni, és szerencsekereket pörgetni. A kiscsarnokban a gyermekeket mézes kenyér, méhecskés színező várta, a vásárlókat pedig mézeskalács, mézes puszedli, hazai mézek, méhviaszfigurák.

Az „Év legszebb piaci standja”

A kiállítás ünnepélyes átadása után az „Év legszebb piaci standja” okleveleket is átadták. Az országos verseny eredményét Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. vezetője ismertette: „Egyáb áru” kategóriában első helyezést ért el a szombathelyi piac „Savanyúságos standja”, amit Károlyné Wagner Elvira működtet. Kovács István „Virágos standja” is elismerő oklevélben részesült, csakúgy, mint a Babati és Tsa Húsfeldolgozó Kft. piaci üzlete.

 


 

Tp

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak