km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Egy igazán mézes nap a piacon: megnyílt az Édes Élet vándorkiállítás

Egy igazán mézes nap a piacon: megnyílt az Édes Élet vándorkiállítás

Szombat délelőtt nyílt meg a szombathelyi piacon az Édes Élet – Méhek Világa kiállítás. A tárlat anyagát a vásárcsarnok a Kaposvári Nagypiactól kapta: helyi „mézes programokkal” kiegészülve a mézet, méheket, méhészetet középpontba helyező kreatív projekt jött létre.

Igazi talákozóhely, agóra városunk életében a szombathelyi vásárcsarnok, többek között remek programjainak köszönhetően, melyek között az Édes élet kiállításban az is nagyszerű, hogy több piac összefogásának eredménye – mondta el a megnyitón dr. Nemény András polgármester, hiszen Pécs, Kaposvár és Budapest után érkezett hozzánk a Méhek világa tárlat.

A Pedagógus Kórus is énekelt a megnyitón

A méz maga az élet. Nemcsak életet ad, de életből is lesz: rengeteg kis szorgos állatnak köszönhetjük, akiket nem ismerünk eléggé, sokszor ezért félünk tőlük, ezért hiánypótló is a kiállítás, mellyel megismerhetjük, tisztelhetjük és megszerethetjük a méhecskéket, s talán jobban megértjük a város azon törekvését is, mely minél több vadvirágos rétet szeretne létrehozni.

Dr. Nemény András (jobbra) nyitotta meg a kiállítást, mellette Polákovics Marietta, a piac vezetője, balról Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. vezetője

A kiállítással, programmal nemcsak a méheket, hanem a méhészek csodálatos munkáját is szeretnénk kicsit jobban megismertetni, hangsúlyozta a polgármester, mert vigyázni kell rájuk is, és hazai termelőinkre. A méz a hosszú, boldog élet titka, így a hazai méz vásárlására, a hazai termelők segítésére buzdította a megjelenteket.

Bárdics János a mézfogyasztás fontosságáról is beszélt

Polákovics Marietta, a Szombathelyi Vásárcsarnok vezetője a piacok együttműködéséről beszélt, s elmondta, a piaci programokat, ahogy jelen kiállítást is, az motiválta, hogy bemutassa, több száz őstermelő, kistermelő, családi gazdálkodó léte függ nap mint nap a piactól, a vásárlóktól. A túlélésért küzdenek a magyar méhészek is, ezért fontos, hogy a piac ismereteket is átadjon, s így elérje azt, hogy ne a külföldi, bizonytalan eredű mézet vegye le a nagyáruházak polcairól, hanem hazai termelőtől vásároljon. Hogy megértsük, miért érdemes tudatosan a piacot, a magyar terméket választani. A mai nap tisztelgés a méhek, a méhészek, a méz, az árusok, s a vásárlók előtt – mondta el a piacvezető.

Bárdics János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetője is köszöntötte az érdeklődőket, megköszönve a méhészek nevében a piac mézes programját, mely ilyenkor, az adventi időszakban a legnépszerűbb. Azt kívánta, hogy mindenki ünnepi asztalára kerüljön jó minőségű méz, de ne csak karácsonykor, hanem egész évben fogyasszunk naponta egy kanállal, így sokat tehetünk az egészségünkért, és a hazai méhészekért, méztermelőkért.

A köszöntőbeszédek után a Sárvári Apiarius Mézlovagrend vonult fel Peltzer Géza harmonikakíséretével a piacon: a mézlovagrend nagymestereit kísérő kis zümi méhecskék kóstolómézet osztogattak a vásárlóknak, s Erős György, a 8 éve alakult, 13 fős Mézlovagrend nagymestere is szólt a közönséghez, hangsúlyozva, fontos, hogy hazai termelőtől vásároljunk mézet.

A Mézlovagrend és a kis Zümik

Róna Ágnes, a Kaposvári Nagypiac Kft. vezetője is méltatta a kiállítást, mely fontos információkkal szolgál a méhekről, a mézkészítésről, és a méz fontos szerepéről beszélt életünkben. A megnyitót követően Peltzer Géza „Piac” című lemezbemutatóján vehettek részt a látogatók, majd a 4SZ Méhészet Pillantás a Kaptárba előadását hallgathatták meg.
Itt voltak a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai mézes tematikájú könyvekkel, valamint a Sárvári Méhész Egyesület jóvoltából méhecskés selfie-t is lehet készíteni, és szerencsekereket pörgetni. A kiscsarnokban a gyermekeket mézes kenyér, méhecskés színező várta, a vásárlókat pedig mézeskalács, mézes puszedli, hazai mézek, méhviaszfigurák.

Az „Év legszebb piaci standja”

A kiállítás ünnepélyes átadása után az „Év legszebb piaci standja” okleveleket is átadták. Az országos verseny eredményét Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. vezetője ismertette: „Egyáb áru” kategóriában első helyezést ért el a szombathelyi piac „Savanyúságos standja”, amit Károlyné Wagner Elvira működtet. Kovács István „Virágos standja” is elismerő oklevélben részesült, csakúgy, mint a Babati és Tsa Húsfeldolgozó Kft. piaci üzlete.

 


 

Tp

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.