km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Egy fal azokért, akik nincsenek itt – installáció a hiányzó pedagógusokért a Bolyaiban 

Egy fal azokért, akik nincsenek itt – installáció a hiányzó pedagógusokért a Bolyaiban 

Az oktatás helyzete ihlette installáció került ki múlt pénteken az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium aulájába. A kiállítás az oktatásból hiányzó pedagógusokra, szakemberekre hívta fel a figyelmet: az alkotást a diákok üzenetei tették teljessé. A csütörtöki finisszázson jártunk.

Egy hatalmas papírkocka fogadta a héten a ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium aulájába lépőket: oldalain az iskola tanárainak sziluettje mentén kivágott részek hirdetik az egyre növekvő pedagógushiánythiányt, ami a jelen oktatási helyzetben a legaggasztóbb probléma. A kockán Örkény István fájdalmasan aktuális mondatai is olvashatók. a Pecsét, az In memoriam dr. K. H. G. és a Változatok egyperceseken kívül – melyek témája a zsarnokság természete – a Tóték emblematikussá vált gondolata is helyet kapott: "Ha egy kígyó (ami ritkaság) fölfalja önmagát, marad-e utána egy kígyónyi űr? És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné? Van? Nincs? Van? Fogas kérdés!" 
A papírinstallációra a hét során sok-sok színes post-it is került a diákok kitartást kívánó, biztató üzeneteivel: a fiatalok zöme érti a helyzetet, ahogy azt is, hogy ez nemcsak a tanárok, hanem legfőképp az ő és az utánuk jövő generációk problémája.

A kiállítást csütörtök délelőtt finisszázzsal zárták: elsőként Kocsis Zsolt, a vizuális kultúra tanára, az installáció ötletgazdája és készítője szólt a jelenlevőkhöz. Elmondta, hogy bár a Bolyaiban egyelőre nem érezhető a tanárhiány, szeretnék, ha a megmozdulás segítene fókuszba helyezni azokat az iskolákat, ahol viszont igen, s ahol nem tehetik meg, hogy ily módon tiltakozzanak az újabb pályaelhagyásokat generáló státusztörvény bevezetése ellen. A Bolyai pedagógusainak sziluettje elgondolkodtatja a diákokat: mit éreznének, ha holnaptól kedvelt tanáraik hiányával szembesülnének. – Bár ezt a kockát ma le kell bontanunk – mondta el Kocsis Zsolt –, remélem, az élmény megmarad, és mindenki megérti, hogy ha tanárok hiányoznak az iskolából, a társadalomból, annak súlyos következményei lesznek. Ezért emeltük fel szavunkat, ezt szerettük volna a művészet útján kifejezni – fogalmazott Kocsis Zsolt.

Bertalan Maja diák Ancsel Éva A gyöngeségről című írását olvasta fel, majd Eredics Milán, a Bolyai magyar nyelv és irodalom, történelem szakos tanára szólt a jelenlevőkhöz, a számok nyelvén érzékeltette a pedagógushiány mértékét, jelentőségét: 2020-ban országosan több mint 3000, 2022-ben több mint 5000 tanár hagyta el a pályát. A Szombathelyi Tankerületben 2021-ben 60 fő hagyta ott a katedrát,  2022-ben 63. A státusztörvény bevezetése meg fogja sokszorozni ezeket a számokat, s nagy a valószínűsége, hogy egyre több tanár lesz, aki csak hiány-sziluettként marad meg a diákok életében. Sokan vannak a nyugdíjkorhatár előtt is – hívta fel a figyelmet Eredics Milán –: 2023-ban 6000 pedagógus ment nyugdíjba, míg 2020-ban csupán 2000 fő végzett tanárként. Jelenleg a magyar társadalomból hiányzó pedagógusok számát az optimistábbak 4000-re, a pesszimistábbak 16000-re becsülik. – Óriási a baj, reméljük, hangunk olyanokhoz is eljut, akik a döntéseket hozzák – köszönte meg a figyelmet Eredics Milán, aki azt is elmondta, a Bolyaiban a véleményező tanárok 100%-a károsnak tartja és elutasítja a státusztörvényt.
A finisszázst Orosz Marcell végzős bolyais diák és Kocsis Zsolt előadása zárta, József Attila Levegőt! című megzenésített versét adták elő.

"Egy fal azokért, akik nincsenek itt…Az óvodákból, az iskolákból hiányzó pedagógusok és dolgozók emlékműve. A Bolyai Iskola közepén felállított 2×2×2 méteres kocka alakú installációnkkal hívjuk fel a figyelmet arra az egész magyar társadalmat sújtó problémára, amit a kezelhetetlen méretű pedagógushiány jelent.

A kocka falain kollégáink sziluettje látható sötét foltként kivágva. Az installáció zárt, a belsejébe a fények és a gyerekek a tanáraik alakján keresztül juthatnak csak. Mindenkit izgat, mi lehet a dobozban? Aki belép, abban az élményben részesül, hogy a fény rajzolja ki a pedagógusok alakját…

Minden felelős elemzés első helyen emeli ki a pedagógusok pályaelhagyásának növekedését a rendelkezések bevezetésének következményeként. Installációnkkal felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tervezett törvényi módosítás, értékelési rendszer jogi szövege mögött EMBEREK, KÖZÖSSÉGEK vannak. A várható intézkedések őket fogják sújtani, az egyébként is túlterhelt, fáradt, rosszkedvű, motiválatlan, törékeny tantestületeket, gyerekeket, szülőket, családokat.

Ez nem csupán a pedagógusok ügye – az egész magyar társadalom megsínyli, ha nem sikerül érdemi, előremutató változásokat elérni az oktatásügyben. Mindennek és mindenkinek akkor értjük meg az fontosságát és az értékét, amikor elveszítjük, amikor hiányzik."
(Kocsis Zsolt) 

 

TP

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.