km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Drágulnak és jobban fogynak a magyar borok

Drágulnak és jobban fogynak a magyar borok

A korábbinál többért értékesítették a termelők az idén a boraikat bel- és külföldön egyaránt, igaz, a kivitt mennyiség csökkent, ahogyan az import is.

 

Két jó évjárat után az idén is jó minőségben reménykednek a szőlőtermelők és a borászok, bár az időjárási viszontagságok miatt rendkívül vegyes a kép. A piaci feszültségeket talán némileg oldotta, hogy az utóbbi hónapokban magasabbak voltak a borárak a kül- és a belpiacon is – áll a VG cikkében.

 

Kiemelték, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített, földrajzi jelzés nélküli (FN) és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok eladási ára a tavalyi hasonló időszakhoz képest 5 százalékkal 23,2 ezer forintra emelkedett hektoliterenként az év első felében. Az OFJ-borok feldolgozói értékesítési ára nagyobb mértékben, 14 százalékkal, hektónként 21 ezer forintra emelkedett, míg a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal 26,4 ezer forintra csökkent.

 

Az exportra értékesített FN- és OFJ-borok hektoliterenkénti eladási ára az egy évvel korábbihoz viszonyítva csaknem 26 százalékkal emelkedett 2021 első hat hónapjában, 27,2 ezer forint volt. Az utóbbi kategóriában a fehérborok értékesítési ára 17 százalékkal 23,7 ezer forintra nőtt hektoliterenként, míg a vörös- és rozéborok 34 százalékkal drágulva, 27,4 ezer forintért kerültek forgalomba külföldön.

 

A tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára az előző év azonos időszakához viszonyítva csaknem 13 százalékkal, hektoliterenként 98,9 ezer forintra emelkedett 2021 első fél évében. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borok értékesítési átlagára 1 százalékkal, 44,2 ezer forintra, a villányiaké pedig 5 százalékkal, 69,1 ezer forintra csökkent hektoliterenként ugyanebben az időszakban.

 

A tokaji borok exportátlagára kisebb ütemben és alacsonyabb szintre emelkedett: ezeket 3 százalékkal drágábban, hektoliterenként 60,8 ezer forintos átlagáron értékesítették. Az egri vörös- és rozéborok átlagára ugyanekkor 4 százalékkal, 52,1 ezer forintra emelkedett.

 

A bor-külkereskedelemről egyelőre csak az első négyhavi adatok állnak rendelkezésre, az viszont kiderül belőlük, hogy Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege – gyöngyöző bor és pezsgő nélkül – pozitív volt, de mennyiségben 27, értékben pedig 5 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakával összevetve.

 

A borexport mennyisége 25 százalékkal, 298,2 ezer hektoliterre, értéke 5 százalékkal, 11 milliárd forintra mérséklődött. Csökkent a borimport is, amely csaknem teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A beérkezett 17,6 ezer hektoliterből 17,3 ezer hektó volt palackos, itt 3 százalékos volt a visszaesés. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 9 százalékkal csökkenve 1 milliárd forintot tett ki.

 

Az idei évjáratot a fagyok nem tépázták meg, és bár a hűvös április miatt a szőlő nagyon későn indult fejlődésnek, a virágkötődésnek kedvezett az időjárás.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Az uniós tagállamok megegyeztek az orosz invázió miatt a 13. szankciós csomagról
Elvi megállapodást kötöttek az Európai Unió Tanácsa az orosz invázió miatti 13. szankciós csomagról, jelentette be X-en (a volt Twitteren) a testület soros belga elnöksége. Az uniós országok minisztereit képviselő intézmény egyhangúlag dönt a szankciókról - írta meg a Telex.
Frontális karambol Tanakajdnál
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 87-es főúton, Tanakajd közelében 2024. február 21-én délelőtt. Egy Táplánszentkereszt felől érkező BMW személyautó eddig tisztázatlan okból áttért a menetirány szerinti bal oldalra és érintőlegesen ütközött egy szemből érkező, szabályosan közlekedő Volkswagennel.
Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel.
Tizenegy meccs óta nem nyert a Hali vasárnapi ellenfele
A kiesés elől menekül a Tiszakécske is. Alekszandar Jovics együttese a Rohonci úton fogadja a sárga-kékeket 17 órától.
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.