km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Drágulnak és jobban fogynak a magyar borok

Drágulnak és jobban fogynak a magyar borok

A korábbinál többért értékesítették a termelők az idén a boraikat bel- és külföldön egyaránt, igaz, a kivitt mennyiség csökkent, ahogyan az import is.

 

Két jó évjárat után az idén is jó minőségben reménykednek a szőlőtermelők és a borászok, bár az időjárási viszontagságok miatt rendkívül vegyes a kép. A piaci feszültségeket talán némileg oldotta, hogy az utóbbi hónapokban magasabbak voltak a borárak a kül- és a belpiacon is – áll a VG cikkében.

 

Kiemelték, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített, földrajzi jelzés nélküli (FN) és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok eladási ára a tavalyi hasonló időszakhoz képest 5 százalékkal 23,2 ezer forintra emelkedett hektoliterenként az év első felében. Az OFJ-borok feldolgozói értékesítési ára nagyobb mértékben, 14 százalékkal, hektónként 21 ezer forintra emelkedett, míg a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal 26,4 ezer forintra csökkent.

 

Az exportra értékesített FN- és OFJ-borok hektoliterenkénti eladási ára az egy évvel korábbihoz viszonyítva csaknem 26 százalékkal emelkedett 2021 első hat hónapjában, 27,2 ezer forint volt. Az utóbbi kategóriában a fehérborok értékesítési ára 17 százalékkal 23,7 ezer forintra nőtt hektoliterenként, míg a vörös- és rozéborok 34 százalékkal drágulva, 27,4 ezer forintért kerültek forgalomba külföldön.

 

A tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára az előző év azonos időszakához viszonyítva csaknem 13 százalékkal, hektoliterenként 98,9 ezer forintra emelkedett 2021 első fél évében. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borok értékesítési átlagára 1 százalékkal, 44,2 ezer forintra, a villányiaké pedig 5 százalékkal, 69,1 ezer forintra csökkent hektoliterenként ugyanebben az időszakban.

 

A tokaji borok exportátlagára kisebb ütemben és alacsonyabb szintre emelkedett: ezeket 3 százalékkal drágábban, hektoliterenként 60,8 ezer forintos átlagáron értékesítették. Az egri vörös- és rozéborok átlagára ugyanekkor 4 százalékkal, 52,1 ezer forintra emelkedett.

 

A bor-külkereskedelemről egyelőre csak az első négyhavi adatok állnak rendelkezésre, az viszont kiderül belőlük, hogy Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege – gyöngyöző bor és pezsgő nélkül – pozitív volt, de mennyiségben 27, értékben pedig 5 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakával összevetve.

 

A borexport mennyisége 25 százalékkal, 298,2 ezer hektoliterre, értéke 5 százalékkal, 11 milliárd forintra mérséklődött. Csökkent a borimport is, amely csaknem teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A beérkezett 17,6 ezer hektoliterből 17,3 ezer hektó volt palackos, itt 3 százalékos volt a visszaesés. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 9 százalékkal csökkenve 1 milliárd forintot tett ki.

 

Az idei évjáratot a fagyok nem tépázták meg, és bár a hűvös április miatt a szőlő nagyon későn indult fejlődésnek, a virágkötődésnek kedvezett az időjárás.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.
Vármegyei II. osztály, déli csoport: Rum elleni rangadót nyert az Egyházasrádóc, magabiztos győzelmet aratott a Tanakajd és a Rábatótfalu
A Nárai az Ikervár után a Gyöngyöshermán-Szentkirályt is legyőzte, az Újperint Telekesről távozott három ponttal. A Ják és a Szentpéterfa is 2-2-es döntetlent játszott.