km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Dr. Nemény András: boldog, jól működő városért dolgozunk

Dr. Nemény András: boldog, jól működő városért dolgozunk

Csapatával, az Éljen Szombathely! baloldali pártszövetség tagjaival közösen 2019 óta vezeti a várost. A számos nem várt nehézség közepette is sikerült eredményeket elérni, fejlesztéseket végrehajtani, kormányzati támogatásokhoz jutni. Ezt a munkát folytatná a következő öt évben is dr. Nemény András.

 

– Sűrű hónapok állnak mögöttünk. Melyek voltak a legfontosabb történések?


– Szombathely legnagyobb útfelújítási programját hajtottuk végre 800 millió forint értékben, ami azért kivételes, mert saját forrásból sikerült megvalósítani. Tudtuk, hogy erre van igény, ezt várják el tőlünk a szombathelyiek, így, amikor láttuk, hogy van a költségvetésben mozgásterünk, nem gondolkodtunk, hanem cselekedtünk. Büszke vagyok a sok rendezvényre, és kiemelném az 1000 fa programot, amelyben sokan igényeltek facsemetét, balkonnövényt, így egyre virágosabb, zöldebb a város.


– Pozitív kampányt ígértek. Sikerült betartani?


– Abszolút. Emlékeztettük a választókat, mi történt az elmúlt négy és fél évben, hogy ne csak a nehézségekre fókuszáljunk, hanem az eredményekre is. Erős, határozott kézzel sikerült vezetni a várost. Jelöltjeink január közepe óta járják a választókerületeket, beszélgetnek az emberekkel, felmérik a problémákat. Ez a hasznos tapasztalat mindenképp kell ahhoz, hogy valaki jó képviselő legyen.


– A „plakátügy” miatt lemondásra szólította fel a helyi Fidesz. Mennyire kell ezt komolyan venni?


– A Helyi, majd a Területi Választási Bizottság és első körben a Kúria is elutasította az identitásplakátokkal kapcsolatos kifogást. Az Alkotmánybíróság elfogult volt, a Kúria második körben nem dönthetett másként, amit persze elfogadtunk. Azt látom, hogy dr. Hende Csabának minden választások előtt elő kell állnia egy hangzatos témával, ám ezzel sokat ront a sajátjai pozícióján. Öt éve kórusban hazaárulóztatott engem a közönséggel, most pedig a plakátügyet hozza fel. Ha csak ennyi a „bűnünk”, vállalom, és azt gondolom, jól végeztük a dolgunkat.


– Valóban kormánypárti polgármesterre van szüksége Szombathelynek, ahogy a Fidesz mondja?


– Nem ezen múlik egy város sikere, ezt Szeged példája is mutatja. A kormánypárti vezetőknek megmondják fentről, mit lehet és mit nem, ami nem feltétlenül szolgálja a város érdekét. Szombathely az elmúlt években majdhogynem több támogatást kapott, mint a környékbeli fideszes vármegyeszékhelyek. Jónak ítélte a kormány a takarékossági programunkat, ezt honorálták is. Úgy tűnik, Budapestről nézve értékelik a munkánkat, a helyi Fidesz viszont folyton a negatívumokat keresi.


– Mi a tervük a következő ciklusra?


– Öt éve vezetjük a várost, megyünk egy úton, egy jól működő, élhető, boldog Szombathelyért dolgozunk. Nem árulunk zsákbamacskát, ezt szeretnénk folytatni. Elindítottuk a járdafelújítási programot, és sok még a feladat ezen a téren. A jövőben 8,5 milliárd forintot fordítunk a TOP Plusz fejlesztési keretből utakra. 21. századi igényeket kielégítő, magas minőségű tömegközlekedést sikerült megvalósítani. Zöldebb, tisztább lett a város, több munkatárssal, géppel dolgozik a parkfenntartó cégünk. Hamarosan átvesszük a Magyar Közút által fenntartott körforgalmakat is, hogy ezek is szebbé, virágosabbá válhassanak. Több ezer fát ültettünk, civil szervezetek fogadták örökbe a parkokat, városi szemétszedő akciókat szerveztünk. Sikerült Szombathelyt új iparterülettel bővíteni. Magunk dönthetünk arról, milyen cégeket engedünk ide. Nem akarunk környezetterhelő gyárakat, csakis olyanokat, amelyek a város érdekét szolgálják. Nekünk van az országban az egyik legjobb szociális ellátórendszerünk, amit autisták nappali központjával szeretnénk bővíteni, és demens idősek számára alakítunk ki további férőhelyeket. Növeltük a támogatások összegét, hozzáférhetőségét, és új ellátási formákat vezettünk be. Krízishelyzetben segítettük a rászorulókat, 100 ezer forinttal támogattuk a Covid alatt állástalanná vált szombathelyieket, nemrég pedig tízezer forintot adtunk a nyugdíjasoknak. Bölcsődéket építettünk, óvodákat újítottunk fel. A közösségi bérlakásrendszer példaértékű találmány, díjat is nyertünk vele. Folytatjuk, sok kreatív ötletünk van még.


– Milyen várost képzelnek el a szombathelyiek?


– Boldog várost szeretnének, és mi ezért dolgozunk. Azt látom, hogy nagyon szeretik a programokat, ezt meg kell becsülni, mert a mai bezárkózó világunkban hihetetlenül értékesek a közösségek, a találkozások. Sosem volt még ennyi rendezvény, mint az elmúlt években. Elindítottuk az Érezd Szombathelyt!, az Ébredj Szombathely és a Nyitott Városháza sorozatot, amelyek szinte minden hétvégén kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. A 60 év fölöttiek körében nagyon népszerű az Aktív Időskor programunk. Mélyen hiszek benne, hogy kellenek a közösségi élmények, a városnak pedig az a feladata, hogy ennek a feltételeit biztosítsa. Remélem, hogy pozitív lesz a visszaigazolás. Mindenkit biztatok, aki szeretné, hogy folytassuk a város vezetését, és megbízik bennünk, menjen el szavazni!

 

Krizsán Zsuzsanna
Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.