km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Diákok tüntettek a Blaha Lujza téren – elindult az országos pedagógussztrájk, Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott

Diákok tüntettek a Blaha Lujza téren – elindult az országos pedagógussztrájk, Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott

A Blaha Lujza téren diákok gyülekeznek, reggel 7 órakor elkezdődött az ülősztrájk. A tervek szerint a járdákat foglalják el a demonstrálók, ezzel vállalnak szolidaritást a tanáraikkal - a Telex percről-percre beszámol a fővárosi eseményekről. információink szerint Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott az ülősztrájkhoz.

A fővárosi résztvevők egy része el akarta foglalni a Rákóczi utat, a rendőrök azonban ezt nem engedték nekik. Néhányan ezért minden zöldnél elindultak oda-vissza a zebrán, és azt skandálták: „A sztrájk alapjog”. Negyed nyolc után még mindig nagyjából ötven résztvevője volt a Blaha Lujza téri ülősztrájknak. Sokan az SZFE-tüntetésekről ismert piros-fehér szalagokat kötötték magukra, a Vörösmarty Mihály Gimnázium végzős diákjai a szalagavatón kapott kitűzőt viselték. Néhányan kereplővel adtak ki hangot, mások inkább csak beszélgettek.


A Blaha Lujza téri tüntetés hivatalosan véget ért fél nyolckor. A diákok nagy része már elindult a helyszínről, az egyik szervező pedig a többieket is távozásra szólította fel.Mostanra már százra emelkedett a Blaha Lujza téri tüntetés résztvevőinek száma. A diákok átvonultak a tér központi részére, a Rákóczi út és József körút sarkán, a villamosmegállóval szemközt ültek le. A helyszínen van a pedagógustüntetések több emblematikus arca, például Palya Tamás, akit a Kölcsey Gimnáziumból bocsátottak el.

A Szentendrei úton a tömeg azt skandálja: „Szabad ország, szabad egyetem”. Az AKG tanárai elfoglalták a Szentendrei út egyik sávját, diákok is csatlakoztak hozzájuk, körülbelül 200-an lehetnek. Másik sávot hivatalosan csak akkor foglalhatnak el, ha 500-nál is többen lesznek.Az autósok dudálással támogatják az AKG közösségét, akik már több százan vannak.

A Budai várba szerveztek tüntetést a Vörösmarty Gimnázium tanárjai. Sorfalat állnak a Karmelita közelében. A cél, hogy ha Orbán Viktor megérkezik munkahelyére, neki nyújtsák át a petíciójukat. Papírrepülőket hajtogattak, ezekre írták a követeléseiket. Nagyjából ötven-hatvan ember lehet a helyszínen, elénekelték a Himnuszt és a Kossuth Lajos azt üzente dalokat.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárnőt rúgtak ki múlt hét szerdán, aki éppen táppénzen volt, így nem is volt bent az iskolában, mikor megérkezett a felmentő levél. A gimnázium egy másik tanára a történtek után a héten felmondott szakmai okok miatt. Szerinte a legerősebb pedagógiai módszer maga a példamutatás, és a legnagyobb formálóerő a többség életében a mintakövetés.

- részletes tudósítás az eseményről a Telexen.

A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban ma 58 tanár jelentette be, hogy sztrájkol, az elégséges szolgáltatást megkapják a diákok - a végzősök órái száz százalékban meg lesznek tartva. A diákok reggel csendes ülősztrájkba kezdtek az iskola aulájában. Az oktatás zavartalanul folyik - tudtuk meg Papp Tibor igazgatótól. 

A Bolyain kívül Szombathelyen a Hefelében is sztrájkolnak ma tanárok, valamint a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai. Sárváron a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, Répcelakon és Vépen csatlakoztak az országos megmozduláshoz pedagógusok.

 

Fotó: Nagy Jácint/Ülősztrájk ma reggel a Bolyaiban

 

kapcsolódó cikkek
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – áll abban a levélben, amit a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea, számolt be az esetről a nyugat.hu.
kapcsolódó cikkek
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – áll abban a levélben, amit a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea, számolt be az esetről a nyugat.hu.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek
Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt - jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Hét balesetnél helyszíneltek a rendőrök tegnap a vármegyében
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a 2023. február 1-jén 5 óra és 2023. február 2-án 5 óra közötti időben kettő könnyű sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződött közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés, olvasható a police.hu-n.
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.