km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Diákok tüntettek a Blaha Lujza téren – elindult az országos pedagógussztrájk, Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott

Diákok tüntettek a Blaha Lujza téren – elindult az országos pedagógussztrájk, Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott

A Blaha Lujza téren diákok gyülekeznek, reggel 7 órakor elkezdődött az ülősztrájk. A tervek szerint a járdákat foglalják el a demonstrálók, ezzel vállalnak szolidaritást a tanáraikkal - a Telex percről-percre beszámol a fővárosi eseményekről. információink szerint Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott az ülősztrájkhoz.

A fővárosi résztvevők egy része el akarta foglalni a Rákóczi utat, a rendőrök azonban ezt nem engedték nekik. Néhányan ezért minden zöldnél elindultak oda-vissza a zebrán, és azt skandálták: „A sztrájk alapjog”. Negyed nyolc után még mindig nagyjából ötven résztvevője volt a Blaha Lujza téri ülősztrájknak. Sokan az SZFE-tüntetésekről ismert piros-fehér szalagokat kötötték magukra, a Vörösmarty Mihály Gimnázium végzős diákjai a szalagavatón kapott kitűzőt viselték. Néhányan kereplővel adtak ki hangot, mások inkább csak beszélgettek.


A Blaha Lujza téri tüntetés hivatalosan véget ért fél nyolckor. A diákok nagy része már elindult a helyszínről, az egyik szervező pedig a többieket is távozásra szólította fel.Mostanra már százra emelkedett a Blaha Lujza téri tüntetés résztvevőinek száma. A diákok átvonultak a tér központi részére, a Rákóczi út és József körút sarkán, a villamosmegállóval szemközt ültek le. A helyszínen van a pedagógustüntetések több emblematikus arca, például Palya Tamás, akit a Kölcsey Gimnáziumból bocsátottak el.

A Szentendrei úton a tömeg azt skandálja: „Szabad ország, szabad egyetem”. Az AKG tanárai elfoglalták a Szentendrei út egyik sávját, diákok is csatlakoztak hozzájuk, körülbelül 200-an lehetnek. Másik sávot hivatalosan csak akkor foglalhatnak el, ha 500-nál is többen lesznek.Az autósok dudálással támogatják az AKG közösségét, akik már több százan vannak.

A Budai várba szerveztek tüntetést a Vörösmarty Gimnázium tanárjai. Sorfalat állnak a Karmelita közelében. A cél, hogy ha Orbán Viktor megérkezik munkahelyére, neki nyújtsák át a petíciójukat. Papírrepülőket hajtogattak, ezekre írták a követeléseiket. Nagyjából ötven-hatvan ember lehet a helyszínen, elénekelték a Himnuszt és a Kossuth Lajos azt üzente dalokat.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárnőt rúgtak ki múlt hét szerdán, aki éppen táppénzen volt, így nem is volt bent az iskolában, mikor megérkezett a felmentő levél. A gimnázium egy másik tanára a történtek után a héten felmondott szakmai okok miatt. Szerinte a legerősebb pedagógiai módszer maga a példamutatás, és a legnagyobb formálóerő a többség életében a mintakövetés.

- részletes tudósítás az eseményről a Telexen.

A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban ma 58 tanár jelentette be, hogy sztrájkol, az elégséges szolgáltatást megkapják a diákok - a végzősök órái száz százalékban meg lesznek tartva. A diákok reggel csendes ülősztrájkba kezdtek az iskola aulájában. Az oktatás zavartalanul folyik - tudtuk meg Papp Tibor igazgatótól. 

A Bolyain kívül Szombathelyen a Hefelében is sztrájkolnak ma tanárok, valamint a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai. Sárváron a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, Répcelakon és Vépen csatlakoztak az országos megmozduláshoz pedagógusok.

 

Fotó: Nagy Jácint/Ülősztrájk ma reggel a Bolyaiban

 

kapcsolódó cikkek
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – áll abban a levélben, amit a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea, számolt be az esetről a nyugat.hu.
kapcsolódó cikkek
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben
„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – áll abban a levélben, amit a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea, számolt be az esetről a nyugat.hu.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Nem lesz többé Volánbusz, beolvad a MÁV-ba
A MÁV-Volán csoport felett az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorló építési és közlekedési miniszter hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat, a MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. egyesülését, írta a Magyarbusz.info. A fúziónak év végéig meg kell történnie.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.