km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben

Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben

„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – áll abban a levélben, amit a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea, számolt be az esetről a nyugat.hu.

 

„Minden alkalommal, amikor országos sztrájkot hirdettek meg, az előző tanév január 31-től kezdve csatlakoztam kollégáimhoz. Lehetőségeimhez mérten a különböző megmozdulásokon is ott voltam. Eddig két napot polgári engedetlenkedtem” – mondta el a lapnak Szecsődi Tímea, szombathelyi pedagógus, akinek emiatt nemrég hivatalos levelet adott át az iskolaigazgató.


Amikor november 18-ra ismét országos sztrájkot hirdettek a pedagógus szakszervezetek, több országos megmozdulás is volt, Vas megyei iskolákban is akcióztak, külön-külön. Köztük volt az a szombathelyi intézmény is, ahol Tímea tanít: néhány kollégájával együtt polgári engedetlenségbe kezdett, több másik kollégával együtt pedig sztrájkba. 


Ő már november 15-én nem tartotta meg az óráit, előtte pénteken, 11-én pedig egy levelet is átadtak az iskola igazgatójának, melyben tájékoztatták arról, hogy polgári engedetlenséggel és sztrájkkal csatlakoznak az országos megmozdulásokhoz.


„Kérjük döntésünk tudomásulvételét, és a tankerületbe továbbítását, hogy ott tegyék meg kötelességüket, jelezzék a fölöttük lévő szervezetnek, a minisztériumnak, hogy munkájuk nem megfelelő, sőt kifejezetten rossz. Sorozatos elhibázott döntéseik az oktatást súlyos krízisbe hajszolták, lerombolták” – zárták levelüket a pedagógusok. 


Felmerült a rendkívüli felmentés


Néhány héttel később pedig jött is a „várt” reagálás a tankerülettől. Mint az intézményvezető által átadott levélben írják, Tímea több alkalommal is „jogosulatlanul nem vette fel a munkát”, így „amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”, ezért kérik, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló magatartástól.


„Amikor írásban bejelentettem, hogy a polgári engedetlenséget választom, melynek célja a tiltakozás az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás ellen, tisztában voltam azzal, hogy ez milyen következményekkel jár” – emelte ki a lapnak a kirúgással fenyegetett tanár.


Tímea azt mondta, tudomása szerint rajta kívül egy tanár sem kapott még levelet a tankerülettől Szombathelyen. Eddig. 


További részletek és a teljes levél itt olvasható a nyugat.hu cikkében. 


Fotó: Szecsődi Tímea jobbról másdik a képen. (archív/Nagy Jácint)
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.