km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben

Egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben

„Amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – áll abban a levélben, amit a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott Szecsődi Tímea, számolt be az esetről a nyugat.hu.

 

„Minden alkalommal, amikor országos sztrájkot hirdettek meg, az előző tanév január 31-től kezdve csatlakoztam kollégáimhoz. Lehetőségeimhez mérten a különböző megmozdulásokon is ott voltam. Eddig két napot polgári engedetlenkedtem” – mondta el a lapnak Szecsődi Tímea, szombathelyi pedagógus, akinek emiatt nemrég hivatalos levelet adott át az iskolaigazgató.


Amikor november 18-ra ismét országos sztrájkot hirdettek a pedagógus szakszervezetek, több országos megmozdulás is volt, Vas megyei iskolákban is akcióztak, külön-külön. Köztük volt az a szombathelyi intézmény is, ahol Tímea tanít: néhány kollégájával együtt polgári engedetlenségbe kezdett, több másik kollégával együtt pedig sztrájkba. 


Ő már november 15-én nem tartotta meg az óráit, előtte pénteken, 11-én pedig egy levelet is átadtak az iskola igazgatójának, melyben tájékoztatták arról, hogy polgári engedetlenséggel és sztrájkkal csatlakoznak az országos megmozdulásokhoz.


„Kérjük döntésünk tudomásulvételét, és a tankerületbe továbbítását, hogy ott tegyék meg kötelességüket, jelezzék a fölöttük lévő szervezetnek, a minisztériumnak, hogy munkájuk nem megfelelő, sőt kifejezetten rossz. Sorozatos elhibázott döntéseik az oktatást súlyos krízisbe hajszolták, lerombolták” – zárták levelüket a pedagógusok. 


Felmerült a rendkívüli felmentés


Néhány héttel később pedig jött is a „várt” reagálás a tankerülettől. Mint az intézményvezető által átadott levélben írják, Tímea több alkalommal is „jogosulatlanul nem vette fel a munkát”, így „amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”, ezért kérik, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló magatartástól.


„Amikor írásban bejelentettem, hogy a polgári engedetlenséget választom, melynek célja a tiltakozás az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás ellen, tisztában voltam azzal, hogy ez milyen következményekkel jár” – emelte ki a lapnak a kirúgással fenyegetett tanár.


Tímea azt mondta, tudomása szerint rajta kívül egy tanár sem kapott még levelet a tankerülettől Szombathelyen. Eddig. 


További részletek és a teljes levél itt olvasható a nyugat.hu cikkében. 


Fotó: Szecsődi Tímea jobbról másdik a képen. (archív/Nagy Jácint)
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban