km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Derkovits 130, A két Reismann: nemzetközi hírű szombathelyi művészek életműve a Savaria Múzeum fókuszában

Derkovits 130, A két Reismann: nemzetközi hírű szombathelyi művészek életműve a Savaria Múzeum fókuszában

A Szombathelyi Képtárban, a hamarosan nyíló Derkovits-kiállítás termében tartottak sajtótájékoztatót kedden a Savaria Múzeum és tagintézményei ez évi programjairól.

Szombathely Derkovits városa, hangsúlyozta Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón, hozzátéve, irodája falán a Derkovits-másolat és egy poszter a Képtár állandó kiállításáról is azt a célt hivatott szem előtt tartani, hogy ezt a gondolatot, szellemiséget őrizni kell. S ha az ország három nagy képcsarnoka, a debreceni és a budapesti között az egyik a Szombathelyi Képtár, ennek a szerepét is erősíteni kell.

A múzeum kiemelt eseményei, a Derkovits 130 és A két Reismann kiállítás szombathelyi születésű, nemzetközi jelentőségű művészek munkáját fogja bemutatni. A február 22-én nyíló Derkovits-kiállítás, melynek kurátora Cebula Anna művészettörténész, a 130 éve született művész életművét tárja elénk, a művészét, akinek iskola, lakótelep, szobor őrzi emlékét Szombathelyen, s akinek művészete előtt tisztelegve épült a Képtár – éppen 39 évvel ezelőtt, február 20-án.

Az életmű-kiállítás 64 alkotást állít ki: 39 festményt és 25 grafikát, többségük a Szombathelyi Képtár gyűjteményének része, de a Magyar Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum is kölcsönöz alkotásokat. A kiállítás május 19-ig tekinthető meg, egyik különlegessége, hogy a művész Halas csendéletei együtt - Budapesten kívül - először itt lesznek láthatók. Emellett nem feledkeznek meg Derkovits születésnapjáról sem, tette hozzá Horváth Soma, a Derkovits Gyula Általános Iskola április 12-én hagyományosan Verssoroló Gálát tart a Képtárban, ezután az iskola előtti téren, a Derkovits Városrészért Egyesület jóvoltából, fényfestés lesz látható. Február 13-án, a művész születésnapján az Anima Sound System frontembere, Prieger Zsolt tart zenés-irodalmi előadást Derkovits, a zászlónk címmel. 

A két Reismann tárlat április 25-én nyílik a Savaria Múzeumban, Kincses Károly magángyűjteményéből, a szombathelyi születésű fotográfusok, Reismann János és Marian életművéből válogatva: képeiken keresztül a XX. század történelmébe nyerhetünk bepillantást. Az alpolgármester kiemelte még a Bloomsdayt, melynek programjaiban a Savaria Múzeum és a múzeumi negyed idén is aktívan részt vesz, s amely 2024-ben háromnapossá bővülve várja az érdeklődőket. S amint arról korábban írtunk, a Savaria Múzeum és a város tárgyalásokat folytat a Leopold Bloom Képzőművészeti Alapítvánnyal, hiszen a jövőben a Szombathelyi Képtárban valósulhat meg a Bloom-díjas képzőművészek munkáit bemutató állandó tárlat: erről áprilisban izgalmas bejelentést tesznek majd – ígérte az alpolgármester.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója mozgalmas múzeumi évet ígért: az alpolgármester által is kiemelt két központi kiállítás mellett szóba került a Térségünk Kulturális Szolgáltatása Program, mely a Nemzeti Múzeummal karöltve múzeumpedagógiai foglalkozások, előadássorozatok formájában valósul meg, közösségépítő céllal. A természettudomány fókuszba helyezésével márciusban családi délután lesz Az év élőlényei címmel, Együttállások előadássorozat szintén különböző tudományterületek bevonásával, folytatódik a TETT/Genius Savariae. Április 1-jén, húsvéthétfőn a Skanzen nyitja meg kapuit, májusban a Madarak és fák napja is ide várja az érdeklődőket. Az igazgatónő kiemelte, hogy pályázatoknak köszönhetően (6 Nemzeti Kulturális Alap (NKA)-, 8 nemzetközi pályázaton nyertek, illetve 3 Interreg-pályázatra adtak be anyagot) tervben van a Smidt Múzeum régen kiállítótérként szolgáló pincéjének felújítása, az ArcheON-pályázattal pedig az Isis szentély meghibásodott technikája újulhatna meg. Csapláros Andrea végül hangsúlyozta, a Savaria Múzeum intézményei havonta egyszer ingyenesen (ingyenes a tárlatvezetés is) látogathatók.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója is beadta pályázatát a Magyar Nemzeti Múzeum vezetői státuszára, erősítette meg a hírt a sajtótájékoztatón. A pályázatot L. Simon László elbocsátása után írták ki, elbírálása a jövő héten várható.

 

A Savaria Múzeum és tagintézményei részletes tervezett programjai 2024-ben:

KIÁLLÍTÁSOK


2024. február 22. 
DERKOVITS 130 – Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében (Szombathelyi Képtár)


2024. március 15. 
Sajtófotó-kiállítás (Szombathelyi Képtár)


2024. április 25.
PÁRHUZAMOK – A két Reismann (Savaria Múzeum)
Az időszaki kiállítás Reismann János és Reismann Marian Szombathelyen született fotográfusok életművéből nyújt válogatást. Képeik segítségével egyebek mellett választ kapunk arra: Hogyan alakult a Bábaképző melletti lakóházból indult két gyermek pályája? Hogyan hatottak egymásra? Meg lehet-e különböztetni stílusukat, megközelítésmódjukat? Milyen az a világ, amely képeiken megjelenik 1930 és 1985 között?


2024. június 16. Bloomsday
Westwerk Egyesület kiállítása: Föld alatt (csoportos szabadtéri kiállítás) – téma: talaj
Leopold Bloom Art Award
Írokéz Galéria 


2024. június 21.
VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé (Szombathelyi Képtár) – téma: Tűréshatár

 

NAGYOBB RENDEZVÉNYEK:

2024. február 15., 29., március 22., május 4.
„Akkor itt fogunk élni…” – filmklub a Szombathelyi Képtárban
Válogatás az 1960-as, ’70-es évek magyar filmjeiből
A záró alkalom: a TeTT/Megtört progresszió c. kiállítás finisszázsán, május 4-én


2024. március 6-7. 
Az Év Élőlényei 2024-ben
Múzeumpedagógiai foglalkozások + tudományos előadóülés 


2024. március-április
Együttállások – természettudományi és művészettörténeti (vallástörténeti) előadássorozat, alkalmanként 2-2 előadással
- március 21. A szent szkarabeusz és a klímaváltozás (Iseum)
- március 28. Fogas kérdés (Szombathelyi Képtár)
- április 11. Madarak és Madarászok (Smidt Múzeum)
- április 18. Helló, Cselló! (Schrammel-gyűjtemény)
- április 27. Virágom, virágom… (Vasi Skanzen)
- június 22. Dsuang Dszi álma (Savaria Múzeum)

2024. április – június
Isis, az Ezernevű – Egy egyiptomi istennő kultusza és emlékei Pannoniában - Előadássorozat a TeTT/Genius Savariae c. kiállításhoz kapcsolódóan (Iseum)
5 alkalom
- április 9.
- április 23.
- május 7.
- május 21.
- június 4.


2024. április 1.
Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben
Boglya zenekar, Kerekítő foglalkozás, népi iparművészek, szabadtéri játékok


2024. május 11.
Madarak és fák napja (Vasi Skanzen)
Családi délután, szabadtéri foglalkozásokkal, mikroszkópi és távcsöves megfigyelésekkel, alkotó foglalkozásokkal, tudományos előadásokkal, fotókiállítással


2024. június 22. 
Múzeumok Éjszakája

2024. szeptember 28.
Kutatók Éjszakája (Smidt Múzeum)
Téma: HORROR

2024. október 1-3.
Állatok világnapja (Vasi Skanzen)

2024. november 9-10.
Szent Márton-napi vásár (Vasi Skanzen)

2024. december 6-7.
Karácsonyi vásár (Szombathelyi Képtár)


 

 

Fotók: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.