km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Emléktábla-avatás és koszorúzás: megkezdődött a Derkovits 130 programsorozat

Emléktábla-avatás és koszorúzás: megkezdődött a Derkovits 130 programsorozat

Emléktábla-avatóval, ünnepséggel és a Derkovits Gyula szobor megkoszorúzásával vette kezdetét a posztumusz Kossuth-díjas festőművész és grafikus születésének 130. évfordulója alkalmából életre hívott programsorozat. Az eseményen részt vett – többek között – Horváth Soma alpolgármester, valamint Kopcsándi József önkormányzati képviselő is.

Szombathely minden évben megemlékezik valamilyen módon Derkovits Gyula történetéről, munkásságáról. Most viszont születésének 130. évfordulója alkalmából különleges programsorozattal készült a város, hiszen - ahogy Horváth Soma alpolgármester korábban fogalmazott - ő a szombathelyi identitás része, és ahogy a képzőművészek körében szokták mondani: Szombathely egy kicsit Derkovits Gyula városa is.

Ma délelőtt a Derkovits Gyula Általános Iskola tanulói műsorral emlékeztek meg a művészre, felelevenítve rögös életútját. Mint megtudhattuk: megsebesült az I. világháborúban, azt követően a fővárosban alkotott, ám a gazdasági világválság őt is ellehetetlenítette. Eladósodott, kiköltöztették, ám ezzel párhuzamosan letisztult a művészete: monumentális képeket készített, egyéni stílusjegyekkel.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) kulturális ügyekért is felelős alpolgármester, önkormányzati képviselő elsőként megköszönte a diákoknak a színvonalas megemlékezést, majd a nehéz sorsú tehetségről beszélt.

- A XX. századi képzőművészet meghatározó alakjára emlékezünk, aki városunk szülötte, akiről a legrégebbi és legnagyobb lekótelepünket nevezték el. Derkovits Gyula a szombathelyi identitás része. Hogy a jövő generációi is tudják, ki volt ő, egy emléktáblát készíttettünk, amely a Kossuth-díjas alkotó életútját ismerteti. Köszönöm Cebula Anna művészettörténésznek, a képtár igazgatójának az együttműködést – fogalmazott Horváth Soma, majd leleplezték az emléktáblát.
A rendezvény koszorúzással zárult.

A programsorozat délután 5 órától folytatódik. A Derkovits iskola ezúttal a képtárban tartja meg a hagyományos verssoroló gálaműsorát, melynek keretében Weöres Sándor és Aranyosi Ervin versei elevenednek meg, este, háromnegyed 8-tól pedig különleges fényfestés lesz az iskola falán: 30 darab Derkovits-festményt digitalizáltak és fűztek össze egy animációval. Közben pedig a Kellene Kis Kert zenekar zenél majd.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.