km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Czeglédy: a visszalépésével Karácsony elárulta az ellenzéket

Czeglédy: a visszalépésével Karácsony elárulta az ellenzéket

Hosszú Facebook-posztban elemezte Czeglédy Csaba az ellenzék számára katasztrofális kimenetelű választási eredményt.

 

Szombathelyen a fideszes Hende Csabával szemben alulmaradt DK-s képviselő egyebek mellett azt írta, hogy „Egy végtelenül torz választási rendszerben folyt a küzdelem, miközben a választókra folyamatosan ömlött az adófizetők pénzéből működtetett propagandából a töménytelen hazugság. Sok millió emberhez nem jutnak el a valós hírek, az információk és a hazugságok cáfolatai.”

 

Úgy véli, megdőlt az az elmélet, hogy össze lehet adni a négy évvel ezelőtti, különböző ellenzéki pártokra leadott szavazatokat, és „az is látszik, hogy a Jobbik volt szavazói nem kértek az alapvetően baloldali ellenzéki összefogásból.”

 

Czeglédy szerint „fontos tanulság, hogy ne keressük tovább a kiábrándult fideszes szavazókat. Nincsenek kiábrándult fideszesek.”

 

Mint írta, az előválasztás „szükséges, innovatív és népszerű volt”. Úgy véli, „azon lehet vitatkozni, hogy a miniszterelnök-jelölt választásra szükség volt-e, és ha igen, kellett-e vagy sem kétfordulós választás”. Karácsony Gergelyt viszont élesen bírálta a visszalépése miatt. „Karácsony Gergely elárulta az ellenzéki közösséget azzal, hogy visszalépett, így nem tudhatjuk, hogy végül ki nyerte volna meg a második fordulót, ha mind állva maradnak” – írta Czeglédy, aki valószínűleg nagyobb esélyt látott volna, párttársa, Dobrev Klára győzelmére, ha Karácsony és Márki-Zay is versenyben marad a második fordulóra.

 

Azonban szerinte utólag nem érdemes felhánytorgatni Márki-Zay Péternek, hogy „élt a lehetőséggel”. Czeglédy is azt tapasztalta azokban az időkben, hogy sok „csillogó szemű” fiatal szavazott akkor Márki-Zayra.

 

Czeglédy elfogadja, hogy Orbán érti a magyar néplelket, szerinte Kádár is értette, és ha 1985-ben szabad választások lettek volna, valószínűleg fölényesen nyert volna. „Az olcsó hús, olcsó fűtés ígérete hatott. Ahogyan a béke és biztonság ígérete is.” A kitört háború szintén a Fidesz malmára hajtotta a vizet, írta. „Az emberek inkább elhitték Orbánnak, hogy megvédi a magyarokat, mint a nem integráló személyiségű MZP-nek, aki ráadásul kimondta azt az (ön)gyilkos mondatot, amire a Fidesz pillanatok alatt felépítette a kampányát. Az utolsó hetekben a terepen már csak magyarázkodtam: nem, nem küldünk katonákat Ukrajnába, nem zárjuk el a gázt.”

 

„A háborús bűnös Putyinhoz tizenkét éven át dörgölőző és állandó harcban álló Orbán békegalambnak lett maszkírozva. Az emberek többsége pedig imádta ezt. Ez ellen minden hatástalan volt” – tette hozzá.

 

Forrás: Telex

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak