km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Csillagok útján a neves művészek

Csillagok útján a neves művészek

Szombathelyi vagy Szombathelyhez kötődő művészek tevékenységének állít örök emléket egy magánkezdeményezés. A Savaria Mozi kávézójának üzemeltetője látványos külsőségek közepette már fel is avatta az első négy csillagot: a Broadway sétányon a művészetet pártoló város neve is kőbe, azaz csillagba vésődött.

 

Hatalmas limuzin gördült be szombaton délután a Savaria Mozi mellett kialakított Csillagok útjára. Elsőként a szombathelyi születésű Kossuth- és Liszt-díjas zenész és zeneszerző, az Omega Együttes legendás billentyűse lépett a vörös szőnyegre. A Broadway sétányon olyan Szombathelyhez kötődő művészek kapnak csillagot, akik öt kategóriában alkottak maradandót. Benkő László a vasi megyeszékhelyen született.


–  Mit jelent Önnek, hogy hosszú és színes pályafutásának éppen szülővárosában állítanak emléket? 


–  Nagyon megható ez az egész szituáció, példátlan és bizony jóleső dolog. Rengeteg emlék köt a városhoz, hiszen itt töltöttem a kisgyermekkoromat, de aztán Budapestre költöztünk, így az iskoláimat már ott végeztem. Köszönöm a városnak mindazt, amit egykor és ma is kaptam Szombathelytől. 


A sétány második csillaga, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Jordán Tamás öltözékével is erősítette a hollywoodi hangulatot, ugyanis a szombathelyi színház alapító igazgatója stílusosan cowboy kalapban és kockás ingben érkezett. 


–  A szombathelyi színháztörténet írójaként és egyik főszereplőjeként sokat tett az asztalra. Most olyan elismerést kapott, amit nem tehet a vitrinbe. 


– A művész hiú ember – mi tagadás –, nekünk minden gratuláció jólesik. Amit most, ilyen szép szertartás keretében kaptam, az örök emlék marad. A csillagok útjára kerülni hosszú távú elismerést jelent, hiszen a járókelők mindig látni fogják. A szombathelyi munkásságom egy szellemi tőke, kulturális érték és innovációs befektetés volt a részemről. Mondhatom, remek döntést hoztam, most kapom a kamatokat. A város díszpolgára lettem, itt ért utol a Nemzet Színésze cím. Nagyon sokat köszönhetek Szombathelynek, de remélem, hogy legalább annyit adtam is, mint amennyit kaptam. Lehet, hogy hamarosan befejezem az igazgatói munkát, akkor pedig multimilliomosként megyek el, ami a kultúrát és az innovációt illeti. 


A magyar kulturális élet legtöbbet díjazott színművésze, Törőcsik Mari is kapott csillagot a szombathelyi Broadway-n. A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas művésznő, aki szintén örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Így az ő elismerését személyi titkára vette át.


A sétány negyedik csillagát Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester avatta fel. 


Művészeket elismerő csillagsétányon kapott helyet Szombathely városa... 

–  Van hasonló sétány a városban a Rákóczi Ferenc utcában. Nagyon örülök annak, hogy most a filmművészet terén is elindult egy ilyen kezdeményezés. Szombathelynek van filmművészeti múltja is: akár gondolok a moziban működő filmklubra, vagy az egyetem médiatanszékén folyó, a kultúra, a film szeretetére is tanító oktatásra. Bízom benne, hogy a mai négy díjazott után még sok, a városunkhoz kötődő művész kaphat itt csillagot a jövőben. 


Szombathelyhez számos neves művész kötődik. Közülük minden év április 30-án, a Magyar Film Napján ketten kapnak majd csillagot. A mozi kávéházának üzemeltetője ezzel szeretné felejthetetlenné tenni azok nevét, akikre a helyiek és a nemzet is büszke lehet – mondta el lapunknak Farkas Mihály, a Broadway Cafe vezetője. 


A csillagavató ünnepségen számos fellépő szórakoztatta az érdeklődőket, akik ezután ingyenesen nézhették meg a klasszikus magyar romantikus drámát, a Körhintát Törőcsik Mari főszereplésével.

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.