km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Csillagok útján a neves művészek

Csillagok útján a neves művészek

Szombathelyi vagy Szombathelyhez kötődő művészek tevékenységének állít örök emléket egy magánkezdeményezés. A Savaria Mozi kávézójának üzemeltetője látványos külsőségek közepette már fel is avatta az első négy csillagot: a Broadway sétányon a művészetet pártoló város neve is kőbe, azaz csillagba vésődött.

 

Hatalmas limuzin gördült be szombaton délután a Savaria Mozi mellett kialakított Csillagok útjára. Elsőként a szombathelyi születésű Kossuth- és Liszt-díjas zenész és zeneszerző, az Omega Együttes legendás billentyűse lépett a vörös szőnyegre. A Broadway sétányon olyan Szombathelyhez kötődő művészek kapnak csillagot, akik öt kategóriában alkottak maradandót. Benkő László a vasi megyeszékhelyen született.


–  Mit jelent Önnek, hogy hosszú és színes pályafutásának éppen szülővárosában állítanak emléket? 


–  Nagyon megható ez az egész szituáció, példátlan és bizony jóleső dolog. Rengeteg emlék köt a városhoz, hiszen itt töltöttem a kisgyermekkoromat, de aztán Budapestre költöztünk, így az iskoláimat már ott végeztem. Köszönöm a városnak mindazt, amit egykor és ma is kaptam Szombathelytől. 


A sétány második csillaga, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Jordán Tamás öltözékével is erősítette a hollywoodi hangulatot, ugyanis a szombathelyi színház alapító igazgatója stílusosan cowboy kalapban és kockás ingben érkezett. 


–  A szombathelyi színháztörténet írójaként és egyik főszereplőjeként sokat tett az asztalra. Most olyan elismerést kapott, amit nem tehet a vitrinbe. 


– A művész hiú ember – mi tagadás –, nekünk minden gratuláció jólesik. Amit most, ilyen szép szertartás keretében kaptam, az örök emlék marad. A csillagok útjára kerülni hosszú távú elismerést jelent, hiszen a járókelők mindig látni fogják. A szombathelyi munkásságom egy szellemi tőke, kulturális érték és innovációs befektetés volt a részemről. Mondhatom, remek döntést hoztam, most kapom a kamatokat. A város díszpolgára lettem, itt ért utol a Nemzet Színésze cím. Nagyon sokat köszönhetek Szombathelynek, de remélem, hogy legalább annyit adtam is, mint amennyit kaptam. Lehet, hogy hamarosan befejezem az igazgatói munkát, akkor pedig multimilliomosként megyek el, ami a kultúrát és az innovációt illeti. 


A magyar kulturális élet legtöbbet díjazott színművésze, Törőcsik Mari is kapott csillagot a szombathelyi Broadway-n. A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas művésznő, aki szintén örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Így az ő elismerését személyi titkára vette át.


A sétány negyedik csillagát Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester avatta fel. 


Művészeket elismerő csillagsétányon kapott helyet Szombathely városa... 

–  Van hasonló sétány a városban a Rákóczi Ferenc utcában. Nagyon örülök annak, hogy most a filmművészet terén is elindult egy ilyen kezdeményezés. Szombathelynek van filmművészeti múltja is: akár gondolok a moziban működő filmklubra, vagy az egyetem médiatanszékén folyó, a kultúra, a film szeretetére is tanító oktatásra. Bízom benne, hogy a mai négy díjazott után még sok, a városunkhoz kötődő művész kaphat itt csillagot a jövőben. 


Szombathelyhez számos neves művész kötődik. Közülük minden év április 30-án, a Magyar Film Napján ketten kapnak majd csillagot. A mozi kávéházának üzemeltetője ezzel szeretné felejthetetlenné tenni azok nevét, akikre a helyiek és a nemzet is büszke lehet – mondta el lapunknak Farkas Mihály, a Broadway Cafe vezetője. 


A csillagavató ünnepségen számos fellépő szórakoztatta az érdeklődőket, akik ezután ingyenesen nézhették meg a klasszikus magyar romantikus drámát, a Körhintát Törőcsik Mari főszereplésével.

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.