km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Csillagok útján a neves művészek

Csillagok útján a neves művészek

Szombathelyi vagy Szombathelyhez kötődő művészek tevékenységének állít örök emléket egy magánkezdeményezés. A Savaria Mozi kávézójának üzemeltetője látványos külsőségek közepette már fel is avatta az első négy csillagot: a Broadway sétányon a művészetet pártoló város neve is kőbe, azaz csillagba vésődött.

 

Hatalmas limuzin gördült be szombaton délután a Savaria Mozi mellett kialakított Csillagok útjára. Elsőként a szombathelyi születésű Kossuth- és Liszt-díjas zenész és zeneszerző, az Omega Együttes legendás billentyűse lépett a vörös szőnyegre. A Broadway sétányon olyan Szombathelyhez kötődő művészek kapnak csillagot, akik öt kategóriában alkottak maradandót. Benkő László a vasi megyeszékhelyen született.


–  Mit jelent Önnek, hogy hosszú és színes pályafutásának éppen szülővárosában állítanak emléket? 


–  Nagyon megható ez az egész szituáció, példátlan és bizony jóleső dolog. Rengeteg emlék köt a városhoz, hiszen itt töltöttem a kisgyermekkoromat, de aztán Budapestre költöztünk, így az iskoláimat már ott végeztem. Köszönöm a városnak mindazt, amit egykor és ma is kaptam Szombathelytől. 


A sétány második csillaga, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Jordán Tamás öltözékével is erősítette a hollywoodi hangulatot, ugyanis a szombathelyi színház alapító igazgatója stílusosan cowboy kalapban és kockás ingben érkezett. 


–  A szombathelyi színháztörténet írójaként és egyik főszereplőjeként sokat tett az asztalra. Most olyan elismerést kapott, amit nem tehet a vitrinbe. 


– A művész hiú ember – mi tagadás –, nekünk minden gratuláció jólesik. Amit most, ilyen szép szertartás keretében kaptam, az örök emlék marad. A csillagok útjára kerülni hosszú távú elismerést jelent, hiszen a járókelők mindig látni fogják. A szombathelyi munkásságom egy szellemi tőke, kulturális érték és innovációs befektetés volt a részemről. Mondhatom, remek döntést hoztam, most kapom a kamatokat. A város díszpolgára lettem, itt ért utol a Nemzet Színésze cím. Nagyon sokat köszönhetek Szombathelynek, de remélem, hogy legalább annyit adtam is, mint amennyit kaptam. Lehet, hogy hamarosan befejezem az igazgatói munkát, akkor pedig multimilliomosként megyek el, ami a kultúrát és az innovációt illeti. 


A magyar kulturális élet legtöbbet díjazott színművésze, Törőcsik Mari is kapott csillagot a szombathelyi Broadway-n. A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas művésznő, aki szintén örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Így az ő elismerését személyi titkára vette át.


A sétány negyedik csillagát Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester avatta fel. 


Művészeket elismerő csillagsétányon kapott helyet Szombathely városa... 

–  Van hasonló sétány a városban a Rákóczi Ferenc utcában. Nagyon örülök annak, hogy most a filmművészet terén is elindult egy ilyen kezdeményezés. Szombathelynek van filmművészeti múltja is: akár gondolok a moziban működő filmklubra, vagy az egyetem médiatanszékén folyó, a kultúra, a film szeretetére is tanító oktatásra. Bízom benne, hogy a mai négy díjazott után még sok, a városunkhoz kötődő művész kaphat itt csillagot a jövőben. 


Szombathelyhez számos neves művész kötődik. Közülük minden év április 30-án, a Magyar Film Napján ketten kapnak majd csillagot. A mozi kávéházának üzemeltetője ezzel szeretné felejthetetlenné tenni azok nevét, akikre a helyiek és a nemzet is büszke lehet – mondta el lapunknak Farkas Mihály, a Broadway Cafe vezetője. 


A csillagavató ünnepségen számos fellépő szórakoztatta az érdeklődőket, akik ezután ingyenesen nézhették meg a klasszikus magyar romantikus drámát, a Körhintát Törőcsik Mari főszereplésével.

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.