km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
Csapatjátékos az önmegvalósító (fő)építész

Csapatjátékos az önmegvalósító (fő)építész

Dolgoztatni kell a szürkeállományt, tartja Lakézi Gábor, a polgármesteri hivatal főépítészi irodájának eddigi vezetője, frissnyugdíjas szombathelyi főépítész. Felkérésre tanácsadóként segíti a város munkáját, s marad a regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás munkaszervezetének élén is (127 település tartozik ide). Nem választási ciklusokban gondolkodik, hanem „évtizedekre kell előretekinteni”. 

 

„Öt és fél éves koromban magán szolfézsórákra jártam. A zene szeretetét a szüleimtől örököltem. Hegedülni tanultam. Schmitt Miska bácsinál, aki legendás énektanár volt, felvételiztem a Hámán zenei tagozatára. Rádióamatőrködtem, vevőkészüléket fabrikáltam. Rádió iránymérő tájfutó voltam. Teniszeztem, ami háttérbe szorította a hegedülést. S bár a zeneművelés abbamaradt, a muzsika az életem része ma is. A Nagy Lajos Gimnázium matematikatagozatán tanultam tovább. A matematika és a zene ugyanis összefügg. Akinek benne van a vérében a zene, a ritmus, az a matematikával is könnyebben barátkozik. S az építészet, szerintem, ezeknek mind a kvintesszenciája, hiszen az építészt úgy is nevezik: ’a megfagyott muzsikus’. Faltam a könyveket, mindent elolvastam, ami elém került. Ha manapság egy gyereket rászoktatnak, hogy ne rövidítésekben ’esemesezzen’, hanem olvassa el a klasszikusokat, elképzelhető, hogy lesz szókincse, és tud kommunikálni. Ezen egy életpálya alakulása múlhat. 

 

A budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara csodálatos intézmény volt, kiváló, nagynevű tanárokkal. Belénk ivódott, hogy az építésznek terveznie, építenie kell olyan emberek számára, akik laknak, dolgoznak; színházba, sportrendezvényre szeretnének járni… Mindenhez kell konyítani. Az nem elég, hogy az ember kiszámít valamit statikailag az előírt paraméterek szerint. Funkciónak és formának összhangban kell lennie. S az egész középpontjában kell, hogy álljon: az ember. Széles látókört kaptunk, ami egész életpályámon sokat jelentett. Ha bármilyen területről volt is szó, az ember tudott valamit hozzászólni, hozzátenni, mindig volt valami ’morzsa’. Mindenből kellett tudni annyit, amennyi szükséges volt ahhoz, hogy az adott szegmensnek ki tudja szolgálni az igényeit. Legyen az tervezés, építés, kivitelezés, vagy az ezekhez kapcsolódó bármelyik részterület. Ezért szeretek építészmérnök lenni. Nem tervezőasztalhoz készültem, jóllehet terveztem is. A megvalósítás érdekelt inkább. S emellett volt egy erős közgazdasági érdeklődésem is, ezért jelentkeztem a ’közgázra’. Építészmérnök-közgazdász képesítést szereztem. Soha nem akartam főkönyvelő lenni, de azt igenis akartam, hogy a műszaki képzettség mellé legyen gazdasági gondolkodásmódom, érzékem. Nem lehet úgy nekiállni egy feladatnak, vagy legalábbis igen nehéz, hogy ha annak a pénzügyi, a közgazdaság hátterét, makro- és mikrogazdasági összefüggéseit nem vagyok képes átlátni. Ezt a fajta látásmódot céloztam meg, aminek rengeteg hasznát vettem.

 

A VASÉP-nél gyakorló mérnökként; Vasváron városgazdálkodási osztályvezetőként; a megyei tanácson főmérnökként, a megyei önkormányzatnál területfejlesztési felelősként, mint osztályvezető-helyettes; 1994-től a Komplexitás Építőipari Kft. vállalkozási igazgatójaként. S 2004-től a szombathelyi Polgármesteri Hivatal kötelékében. Dr. Ipkovich György polgármester és Csermely András alpolgármester hívtak városüzemeltetési osztályvezetőnek. 2017-től láttam el emellett a főépítészi feladatokat. Bár soha nem készültem erre, nem akartam főépítész lenni, mégis így hozta az élet, illetve kényszerhelyzetbe került a város. Nem tudtunk volna rendezési tervet, települési arculati kézikönyvet létrehozni, dolgozni… Túlterhelt időszak következett számomra. Mindezzel együtt elmondhatom, mindig olyan feladataim voltak, olyan állásokat töltöttem be, ahol az önmegvalósításra is volt lehetőség. A gödör mélyén a kubikus segédmunkásoktól is sok apró trükköt lestem el, s a tanult-képzett idősebb kollégáktól is rengeteget tudtam és akartam tanulni. Azt mondtam a munkatársaimnak: ’Sok mindent sokkal jobban tudtok, mint én, mert a részleteket ti ismeritek’. Nekem menedzselni kellett az egészet. És amikor probléma volt, akkor kellett beavatkozni, segíteni megoldani. Az egyéni kreativitást kell támogatni. Mindig is a csapatmunkát ösztönöztem.”


 

„Volt, hogy a polgármesterrel eleinte nem jutottunk több kérdésben közös nevezőre. Azt hittem, kirúg. Aztán leültük beszélgetni. Egyebek mellett azt mondtam neki: ’Tudod, én többek között azért vagyok a városházán, hogy megmondjam neked, hol vannak a vízen járáshoz a cölöpök. Ugyan azt is mondhatnám, persze főnök, jó vagy főnök, csináld csak főnök! Elsőre. És akkor mi lesz a második lépésnél?’ Fél percig úgy elnézett mellettem, aztán felém fordult: ’Tudod mit? Igazad van!’. Utána rendeződött a viszonyunk.”   

 

Szenkovits Péter

Fotó: Savaria Fórum / Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Közgyűlés után sajtótájékoztatók: buszok, hetilap, ingatlanok
Közgyűlés után sajtótájékoztatók: buszok, hetilap, ingatlanok
A tömegközlekedési közszolgáltatási szerződésről, a Haladás Sportkomplexum átadásáról és a Médiaközpont többlettámogatásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A testület csütörtökön, nyolc hónap kényszerszünet után ült össze újra. Pénteken a városvezetés és a frakciók értékeltek. Külön bája a történetnek, ahogy a szinte komplett magyar sajtót benyelő s gleichschaltoló kormánypárt médiaügyekben megnyilvánul.
címkék
kapcsolódó cikkek
Közgyűlés után sajtótájékoztatók: buszok, hetilap, ingatlanok
Közgyűlés után sajtótájékoztatók: buszok, hetilap, ingatlanok
A tömegközlekedési közszolgáltatási szerződésről, a Haladás Sportkomplexum átadásáról és a Médiaközpont többlettámogatásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A testület csütörtökön, nyolc hónap kényszerszünet után ült össze újra. Pénteken a városvezetés és a frakciók értékeltek. Külön bája a történetnek, ahogy a szinte komplett magyar sajtót benyelő s gleichschaltoló kormánypárt médiaügyekben megnyilvánul.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.
Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten 
A balesetet feltételezések szerint időjárási körülmények okozhatták.
Egész estés dokumentumfilm készül Kemény Dénes vízilabda-válogatottjáról
A film az 1997 és 2008 közötti időszakot mutatja majd be. Ebben a periódusban a magyar férfi vízilabda-válogatott 329 mérkőzést játszott, amiből 273-at megnyert, 16 döntetlen mellett 40-szer kapott ki, és kizárólag a 2001-es fukuokai világbajnokságon maradt le a dobogóról.
Előbbre hozták a Legendás állatok és megfigyelésük 3. epizódjának bemutatóját
A forgatókönyvet megírásában a varázslóvilág megalkotóját, J. K. Rowlingot Steve Kloves segítette, Rowling a producerek között is szerepel.