km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Különleges kiállítás nyílik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a magyar költészet napja alkalmából

Különleges kiállítás nyílik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a magyar költészet napja alkalmából

Hat évfordulós költő előtt tiszteleg a szombathelyi könyvtár. Életük, pályájuk a tárlaton bemutatott versek, kötetek, fényképek által ismerhető meg.

A magyar költészet napja alkalmából Csak az énekel, aki vár valakit… címmel kamarakiállítással tiszteleg a Berzsenyi Dániel Könyvtár az évfordulós költők előtt.

  • 75 éve hunyt el Balázs Béla (1884-1949)
  • 90 éve hunyt el Boncza Berta, Csinszka (1894-1934)
  • 60 éve született és 10 éve hunyt el Borbély Szilárd (1964-2014)
  • 90 született Hervay Gizella (1934-1982)
  • 90 éve született Kalász Márton (1934-2021)
  • 5 éve hunyt el Tandori Dezső (1938-2019)

Mindannyian több műfajban alkottak, foglalkoztak műfordítással, prózaírással is. Életük, pályájuk a tárlaton bemutatott versek, kötetek, fényképek által ismerhető meg.

Balázs Béla írt naplót, meséket, színműveket, táncjátékai és misztériumai közül pedig a legismertebbek A fából faragott királyfi és A kékszakállú herceg vára. Mindemellett filmesztéta, filmkritikus és filmrendező is volt. Ezt, a talán kevéssé ismert életutat is szeretné bemutatni a könyvtár.

A 2021-ben elhunyt Kalász Márton írónak, költőnek – sváb származása révén – főképp németből maradtak ránk műfordításai. Az 1960-as években ösztöndíjjal járt az NDK-ban, emlékezése Berlin – Zárt övezet (2010) címmel izgalmas olvasmánynak ígérkezik.

A csupán öt éve elhunyt Tandori Dezső jól ismert Nat Roid álnéven írott krimijeiről, gazdag műfordítói tevékenysége révén pedig számos klasszikus és kortárs szerző művét olvashattuk el magyarul.

Borbély Szilárd most költőként mutatkozik be, verseivel ugyanúgy megráz és elgondolkodtat, mint a magyar próza napja alkalmából bemutatott regényeivel.

Az irodalomórákról ismert Csinszkának saját verseiből és naplójából válogattunk, bemutatva kapcsolatait: Adyval, majd a költő halála után Babits Mihállyal és Márffy Ödönnel.

Hervay Gizella korai költészete a nők sorsával foglalkozik, finom, érzékeny soraival elvarázsol. Később az őt ért családi tragédiák során a fájdalom versei puritán, kemény, csaknem elviselhetetlen hangon szólalnak meg.

A kiállítás az első emeleti kölcsönzőtérben kap helyet, április 10. és 27. között tekinthető meg.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.