km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Számítanak a civil szervezetek munkájára

Számítanak a civil szervezetek munkájára

Összeült a Civil Fórum szerdán a Városházán. Szó esett az idei támogatásokról, a civil alap összegéről és pályázati határidejéről is, továbbá az önkéntes stratégiáról és a “Fogadj örökbe egy parkot!” mozgalomról.

 

Öt pontban foglalta össze a városvezetés a civil szervezetek ügyei. Az első napirendi pontban a 12 milliós kulturális és civil alap pályázatairól esett szó, amire őszig várják a beadványokat. Működésre és rendezvényekre lehet pályázni. 


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, hogy a 12 milliós kulturális és civil alapot a 2020-hoz kezdődő időszakhoz hasonlóan írták ki, mégpedig úgy, hogy a kiírás időpontját áttették őszre. Ez azért is jó, mert így egy egész évet lefedve tudják felhasználni a civil szervezetek. 


Dr. Nemény András polgármester hozzátette, a költségvetést a jövő heti közgyűlésen fogadják el. Az önkéntes programról Németh Ákos tanácsnok beszélt. Mint mondta, céljuk egy hosszútávú, stabil önkéntes rendszer kiépítése. Visszautalt arra, hogy 2020-ban, a pandémia idején Szombathely városa gyakorlatilag elsőként elhatározta, hogy maszkot oszt a szombathelyi lakosoknak, és itt merült fel először a gondolat, hogy az önkéntesek segítségével juttatják el a háztartásokba.


A jelen lévő civil szervezetek vezetői is hozzászóltak a témákhoz. Molnár Árpád, a Vas megye és Szombathely MJV Nyugdíjas Szövetségének az elnöke köszönetet mondott az önkormányzatnak a segítségért, hogy elköltözhettek az MMIK-ból, és rendbe hozhatták új székhelyüket. Folytatják eddig sikeres programjaikat. Egy jótékonysági gálaestet szeretnének tartani az olyan nyugdíjasok részére, akik nehezebb sorban és körülmények között élnek, illetve további céljuk, hogy mind a 30 klubbal és egyesülettel tartani szeretnék a kapcsolatot.


A köznevelési szakértők országos egyesületének Vas megyei szervezete is együttműködik az önkormányzattal. Mesterházyné Gyimesi Ilona, Vas megyei elnök hozzáfűzte, hogy különböző visszatérő feladataik vannak az oktatás területén, most következik majd a városi kitüntetések felterjesztésével kapcsolatban a véleményezések megfogalmazása. Elmondta, ha felmerülő kiadásaik vannak, például tanfolyamok, vagy ehhez kapcsolódó utazás miatt, számíthatnak az oktatási bizottság támogatására.  

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.