km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Számítanak a civil szervezetek munkájára

Számítanak a civil szervezetek munkájára

Összeült a Civil Fórum szerdán a Városházán. Szó esett az idei támogatásokról, a civil alap összegéről és pályázati határidejéről is, továbbá az önkéntes stratégiáról és a “Fogadj örökbe egy parkot!” mozgalomról.

 

Öt pontban foglalta össze a városvezetés a civil szervezetek ügyei. Az első napirendi pontban a 12 milliós kulturális és civil alap pályázatairól esett szó, amire őszig várják a beadványokat. Működésre és rendezvényekre lehet pályázni. 


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, hogy a 12 milliós kulturális és civil alapot a 2020-hoz kezdődő időszakhoz hasonlóan írták ki, mégpedig úgy, hogy a kiírás időpontját áttették őszre. Ez azért is jó, mert így egy egész évet lefedve tudják felhasználni a civil szervezetek. 


Dr. Nemény András polgármester hozzátette, a költségvetést a jövő heti közgyűlésen fogadják el. Az önkéntes programról Németh Ákos tanácsnok beszélt. Mint mondta, céljuk egy hosszútávú, stabil önkéntes rendszer kiépítése. Visszautalt arra, hogy 2020-ban, a pandémia idején Szombathely városa gyakorlatilag elsőként elhatározta, hogy maszkot oszt a szombathelyi lakosoknak, és itt merült fel először a gondolat, hogy az önkéntesek segítségével juttatják el a háztartásokba.


A jelen lévő civil szervezetek vezetői is hozzászóltak a témákhoz. Molnár Árpád, a Vas megye és Szombathely MJV Nyugdíjas Szövetségének az elnöke köszönetet mondott az önkormányzatnak a segítségért, hogy elköltözhettek az MMIK-ból, és rendbe hozhatták új székhelyüket. Folytatják eddig sikeres programjaikat. Egy jótékonysági gálaestet szeretnének tartani az olyan nyugdíjasok részére, akik nehezebb sorban és körülmények között élnek, illetve további céljuk, hogy mind a 30 klubbal és egyesülettel tartani szeretnék a kapcsolatot.


A köznevelési szakértők országos egyesületének Vas megyei szervezete is együttműködik az önkormányzattal. Mesterházyné Gyimesi Ilona, Vas megyei elnök hozzáfűzte, hogy különböző visszatérő feladataik vannak az oktatás területén, most következik majd a városi kitüntetések felterjesztésével kapcsolatban a véleményezések megfogalmazása. Elmondta, ha felmerülő kiadásaik vannak, például tanfolyamok, vagy ehhez kapcsolódó utazás miatt, számíthatnak az oktatási bizottság támogatására.  

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.