km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját

Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját

Oklevéllel köszönte meg a város azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, akik elsőként csatlakoztak a „Fogadj örökbe egy parkot” programhoz. A Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Akció keretében ez a szemléletformáló kezdeményezés egyre népszerűbb, hiszen már több mint 30 közösség jelezte részvételi szándékát. A város Civil Fórumának negyedévente esedékes ülését az online tér után most újra személyesen tarthatták.

 

A központi elvonások miatt Szombathely az év elején a tervezettnél kevesebbet, 7,13 millió forintot tudott a civil szervezetek támogatására fordítani. Mostanra az elmaradt kormányzati kompenzáció ellenére is saját lábára tudott állni a város: a költségvetés májusi módosításakor 30 millió 520 ezer forintot biztosított az egyesületek, alapítványok részére, amit a működésükre, rendezvények szervezésére fordíthatnak.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy ezzel valamennyi civil szervezet működése megoldott, azoké is, akik rendezvényt szerveznek.  Hangsúlyozta, idén a civil világ nem sérül. De ahhoz, hogy ehhez még pluszforrást tudjanak hozzátenni, ahhoz az kell, hogy az a gazdasági csomag, amit végig akarnak vinni, sikeres legyen. Reményeik szerint ez így lesz.”


Szombathelyen aktív a civil élet, összesen 700 szervezet tevékenykedik. A „Fogadj örökbe egy parkot” program már most nagyon népszerű. Az akcióra elsőként jelentkező, és azóta is aktív szervezetek munkája mintaként tekinthető. A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör a Szily-kastély melletti, valamint a Gyöngyöshermáni Haranglábnál lévő parkot tartja rendben. A Szombathelyi Szépítő Egyesület pedig a Szent István parkot fogadta örökbe.


A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Körön és a Szombathelyi Szépítő Egyesületen kívül elismerő oklevelet vett át a Tűzoltás-Mentés Alapítvány, a Herényi Kulturális és Sportegyesület, a Joskar-Ola Alapítvány, valamint a KISZ Lakótelepért Egyesület.


Horváth Soma alpolgármester továbbra is azt kéri mindenkitől, hogy „Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Hozzáfűzte, A Fogadjunk örökbe egy parkot! akcióba 32 szervezet jelentkezett eddig. 6 olyan szervezet van, akivel mintaprojektként elindultak. Megnézték azt, hogy milyen feladatokat tudnak elvégezni, ez alapján készítették el a további felhívást a többi szervezetnek, illetve nagyvállalatoknak. 


A civilség a közösségi élet mozgatórugója, rendezvényeket viszont eddig a járványhelyzet miatt nem tarthattak. 23 szervezet nyert el összesen 4,1 millió forintot programok rendezésére, amelyeket október végéig tarthatnak meg.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.