km/óra
  2021.07.27., kedd  •  Olga, Liliána napja
Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját

Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját

Oklevéllel köszönte meg a város azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, akik elsőként csatlakoztak a „Fogadj örökbe egy parkot” programhoz. A Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Akció keretében ez a szemléletformáló kezdeményezés egyre népszerűbb, hiszen már több mint 30 közösség jelezte részvételi szándékát. A város Civil Fórumának negyedévente esedékes ülését az online tér után most újra személyesen tarthatták.

 

A központi elvonások miatt Szombathely az év elején a tervezettnél kevesebbet, 7,13 millió forintot tudott a civil szervezetek támogatására fordítani. Mostanra az elmaradt kormányzati kompenzáció ellenére is saját lábára tudott állni a város: a költségvetés májusi módosításakor 30 millió 520 ezer forintot biztosított az egyesületek, alapítványok részére, amit a működésükre, rendezvények szervezésére fordíthatnak.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy ezzel valamennyi civil szervezet működése megoldott, azoké is, akik rendezvényt szerveznek.  Hangsúlyozta, idén a civil világ nem sérül. De ahhoz, hogy ehhez még pluszforrást tudjanak hozzátenni, ahhoz az kell, hogy az a gazdasági csomag, amit végig akarnak vinni, sikeres legyen. Reményeik szerint ez így lesz.”


Szombathelyen aktív a civil élet, összesen 700 szervezet tevékenykedik. A „Fogadj örökbe egy parkot” program már most nagyon népszerű. Az akcióra elsőként jelentkező, és azóta is aktív szervezetek munkája mintaként tekinthető. A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör a Szily-kastély melletti, valamint a Gyöngyöshermáni Haranglábnál lévő parkot tartja rendben. A Szombathelyi Szépítő Egyesület pedig a Szent István parkot fogadta örökbe.


A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Körön és a Szombathelyi Szépítő Egyesületen kívül elismerő oklevelet vett át a Tűzoltás-Mentés Alapítvány, a Herényi Kulturális és Sportegyesület, a Joskar-Ola Alapítvány, valamint a KISZ Lakótelepért Egyesület.


Horváth Soma alpolgármester továbbra is azt kéri mindenkitől, hogy „Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Hozzáfűzte, A Fogadjunk örökbe egy parkot! akcióba 32 szervezet jelentkezett eddig. 6 olyan szervezet van, akivel mintaprojektként elindultak. Megnézték azt, hogy milyen feladatokat tudnak elvégezni, ez alapján készítették el a további felhívást a többi szervezetnek, illetve nagyvállalatoknak. 


A civilség a közösségi élet mozgatórugója, rendezvényeket viszont eddig a járványhelyzet miatt nem tarthattak. 23 szervezet nyert el összesen 4,1 millió forintot programok rendezésére, amelyeket október végéig tarthatnak meg.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
14 éves lányt keres a szombathelyi rendőrség
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Nemet mondtak a magyar helyreállítási tervre
Az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem nyújt az unió által elvárt garanciákat.
Szombathely az egészségipar fellegvárává válhat
A tervezett egészségipari fejlesztésekről és az ehhez kapcsolható uniós forrásokról tartott közös sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ma délelőtt a Városháza előtti téren. Elhangzott: mindhárman igyekeznek saját területükön tenni azért, hogy Szombathely az egészségipar fellegvárává váljon a jövőben.
legfrissebbek
Tizenhárman fulladtak bele az idén a Balatonba
Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához. 
Újranyithat a vízminőség miatt bezárt négy velencei-tavi strand
A jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vizébe.
Márton Anna negyedik lett női kardban 
Márton Anna vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen a női kardozók hétfői egyéni versenyében a tokiói olimpián, ezzel a negyedik helyen végzett. 
Elkezdődött az őzek násza
Őznász idején a bakok kergetik a sutákat és más, konkurens bakokat, miközben jóval figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. 
Szombaton rendezik a Strandok éjszakáját, hajnalig tart nyitva több vasi és zalai létesítmény is.
A Zalakarosi Fürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Bükfürdő Thermal and Spa is csatlakozott a programhoz.