km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját

Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját

Oklevéllel köszönte meg a város azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, akik elsőként csatlakoztak a „Fogadj örökbe egy parkot” programhoz. A Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Akció keretében ez a szemléletformáló kezdeményezés egyre népszerűbb, hiszen már több mint 30 közösség jelezte részvételi szándékát. A város Civil Fórumának negyedévente esedékes ülését az online tér után most újra személyesen tarthatták.

 

A központi elvonások miatt Szombathely az év elején a tervezettnél kevesebbet, 7,13 millió forintot tudott a civil szervezetek támogatására fordítani. Mostanra az elmaradt kormányzati kompenzáció ellenére is saját lábára tudott állni a város: a költségvetés májusi módosításakor 30 millió 520 ezer forintot biztosított az egyesületek, alapítványok részére, amit a működésükre, rendezvények szervezésére fordíthatnak.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy ezzel valamennyi civil szervezet működése megoldott, azoké is, akik rendezvényt szerveznek.  Hangsúlyozta, idén a civil világ nem sérül. De ahhoz, hogy ehhez még pluszforrást tudjanak hozzátenni, ahhoz az kell, hogy az a gazdasági csomag, amit végig akarnak vinni, sikeres legyen. Reményeik szerint ez így lesz.”


Szombathelyen aktív a civil élet, összesen 700 szervezet tevékenykedik. A „Fogadj örökbe egy parkot” program már most nagyon népszerű. Az akcióra elsőként jelentkező, és azóta is aktív szervezetek munkája mintaként tekinthető. A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör a Szily-kastély melletti, valamint a Gyöngyöshermáni Haranglábnál lévő parkot tartja rendben. A Szombathelyi Szépítő Egyesület pedig a Szent István parkot fogadta örökbe.


A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Körön és a Szombathelyi Szépítő Egyesületen kívül elismerő oklevelet vett át a Tűzoltás-Mentés Alapítvány, a Herényi Kulturális és Sportegyesület, a Joskar-Ola Alapítvány, valamint a KISZ Lakótelepért Egyesület.


Horváth Soma alpolgármester továbbra is azt kéri mindenkitől, hogy „Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Hozzáfűzte, A Fogadjunk örökbe egy parkot! akcióba 32 szervezet jelentkezett eddig. 6 olyan szervezet van, akivel mintaprojektként elindultak. Megnézték azt, hogy milyen feladatokat tudnak elvégezni, ez alapján készítették el a további felhívást a többi szervezetnek, illetve nagyvállalatoknak. 


A civilség a közösségi élet mozgatórugója, rendezvényeket viszont eddig a járványhelyzet miatt nem tarthattak. 23 szervezet nyert el összesen 4,1 millió forintot programok rendezésére, amelyeket október végéig tarthatnak meg.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.