km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Burgenland és Bécs kivételével minden pirosra változik Ausztriában

Burgenland és Bécs kivételével minden pirosra változik Ausztriában

Az illetékes bizottság – az APA rendelkezésére álló – munkadokumentuma szerint csak Burgenland és Bécs került a CoV-jelző lámpa narancssárga szektorába, ami a magas kockázatot jelzi. A többi tartományban és az egész országban piros a lámpa. Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy a fertőzésveszély, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, a színezés meghatározó tényezője a kockázati szám. A 100-as értéktől kezdve a kockázat nagyon magas. Csak Bécs (81,5) és Burgenland (78,5) marad e szint alatt, de a helyzet ebben a két tartományban is romlik. Stájerországban, Tirolban, Karintiában és Vorarlbergben az értékek annyira emelkedtek, hogy a magas kockázatból a legrosszabb, azaz a vörös zónába csúsztak, ami Salzburg, Alsó- és Felső-Ausztria esetében már ismerős terep.


A negatív tendencia minden szövetségi tartományra érvényes. Az elmúlt 14 napban a legkedvezőtlenebbül Vorarlbergben alakult a helyzet, 108 százalékos pluszban. Salzburgban a legmagasabb a kockázati érték, 326,9. Összehasonlításképpen: az előző héten 150,7 volt. A tartományban a legmagasabb a nyers 7 napos incidencia (433,4), és messze a legrosszabb a kockázattal korrigált incidencia is, 612-es értékkel. 


Ami komoly figyelmeztetés, hogy a tendencia a különösen veszélyeztetett 65 év felettiek körében is rossz irányba mutat. Az elmúlt 14 napban 61,4 százalékos volt a növekedés, és eközben az összes szövetségi államban emelkednek a számok. Ennek a csoportnak az aránya a jelenlegi fertőzéseken belül minimálisan, tizenegyről tizenkét százalékra emelkedett.


A tisztázott esetek száma az előző heti 62 százalékról, alig több mint 50 százalékra csökkent. A tünetmentes esetek száma 29 százalékra csökkent. Az, hogy ez a szám nem rosszabb ennél, elsősorban Bécsnek köszönhető, ahol a vizsgált fertőzések 47 százaléka tünetmentes. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a szövetségi főváros továbbra is messze a legtöbb vizsgálatot végzi a lakosságszámhoz viszonyítva; a hátulról jövő Tirol és Vorarlberg még a felét sem éri el.


Burgenland enyhítéseket akar


Burgenland az egyetlen tartomány Bécs mellett, ahol valószínűleg nem fog pirosra váltani a koronavírust jelző közlekedési lámpa. A burgenlandi tartományfőnök, Hans Peter Doskozil a kitűzött cél elérése esetén enyhülést céloz meg. Eszerint a november 11-i tartományi ünnepnapig a lakosság 80 százalékát be kell oltani. A burgenlandimpft.at oldalon található visszaszámlálás szerint még 1141 oltásra van szükség.


Az intézkedések tervezett enyhítéséről tárgyalnak a szövetségi kormánnyal. A kórházak számai mindenesetre stabilak – közölte a tartományi hivatal csütörtökön az APA-val. A koronavírus koordinációs csoport 110 új fertőzésről és 21 kórházi betegről számolt be, közülük kettő van az intenzív osztályon - írják.


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Többezer magyar szurkoló vonult Kölnben a Svájc elleni meccs helyszínére
Legalább ötezer magyar szurkoló vonult kora délután szervezett keretek között a 15 órakor kezdődő Magyarország-Svájc Európa-bajnoki csoportmérkőzés helyszínére, a kölni RheinEnergie Stadionba.
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.