km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Burgenland és Bécs kivételével minden pirosra változik Ausztriában

Burgenland és Bécs kivételével minden pirosra változik Ausztriában

Az illetékes bizottság – az APA rendelkezésére álló – munkadokumentuma szerint csak Burgenland és Bécs került a CoV-jelző lámpa narancssárga szektorába, ami a magas kockázatot jelzi. A többi tartományban és az egész országban piros a lámpa. Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy a fertőzésveszély, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, a színezés meghatározó tényezője a kockázati szám. A 100-as értéktől kezdve a kockázat nagyon magas. Csak Bécs (81,5) és Burgenland (78,5) marad e szint alatt, de a helyzet ebben a két tartományban is romlik. Stájerországban, Tirolban, Karintiában és Vorarlbergben az értékek annyira emelkedtek, hogy a magas kockázatból a legrosszabb, azaz a vörös zónába csúsztak, ami Salzburg, Alsó- és Felső-Ausztria esetében már ismerős terep.


A negatív tendencia minden szövetségi tartományra érvényes. Az elmúlt 14 napban a legkedvezőtlenebbül Vorarlbergben alakult a helyzet, 108 százalékos pluszban. Salzburgban a legmagasabb a kockázati érték, 326,9. Összehasonlításképpen: az előző héten 150,7 volt. A tartományban a legmagasabb a nyers 7 napos incidencia (433,4), és messze a legrosszabb a kockázattal korrigált incidencia is, 612-es értékkel. 


Ami komoly figyelmeztetés, hogy a tendencia a különösen veszélyeztetett 65 év felettiek körében is rossz irányba mutat. Az elmúlt 14 napban 61,4 százalékos volt a növekedés, és eközben az összes szövetségi államban emelkednek a számok. Ennek a csoportnak az aránya a jelenlegi fertőzéseken belül minimálisan, tizenegyről tizenkét százalékra emelkedett.


A tisztázott esetek száma az előző heti 62 százalékról, alig több mint 50 százalékra csökkent. A tünetmentes esetek száma 29 százalékra csökkent. Az, hogy ez a szám nem rosszabb ennél, elsősorban Bécsnek köszönhető, ahol a vizsgált fertőzések 47 százaléka tünetmentes. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a szövetségi főváros továbbra is messze a legtöbb vizsgálatot végzi a lakosságszámhoz viszonyítva; a hátulról jövő Tirol és Vorarlberg még a felét sem éri el.


Burgenland enyhítéseket akar


Burgenland az egyetlen tartomány Bécs mellett, ahol valószínűleg nem fog pirosra váltani a koronavírust jelző közlekedési lámpa. A burgenlandi tartományfőnök, Hans Peter Doskozil a kitűzött cél elérése esetén enyhülést céloz meg. Eszerint a november 11-i tartományi ünnepnapig a lakosság 80 százalékát be kell oltani. A burgenlandimpft.at oldalon található visszaszámlálás szerint még 1141 oltásra van szükség.


Az intézkedések tervezett enyhítéséről tárgyalnak a szövetségi kormánnyal. A kórházak számai mindenesetre stabilak – közölte a tartományi hivatal csütörtökön az APA-val. A koronavírus koordinációs csoport 110 új fertőzésről és 21 kórházi betegről számolt be, közülük kettő van az intenzív osztályon - írják.


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.